Ciasteczka z serii „brzydkie, ale dobre”. A nawet bardzo dobre! Nie mogłam przestać się kręcić wokół nich. Zdecydowanie przypadły mi do gustu. Po pierwszym upieczeniu już je uwielbiam i wiem, że będę robić częściej. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Zajadałam się nimi przez kilka dni. Jak długo zachowują świeżość? Nie sprawdziłam, ale przez(...)czekoladę, mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą 2 łyżeczek (ciasto będzie gęste i troszkę klejące) wykładamy niewielkie porcje ciasta na blaszkę, zachowując odstępy (w trakcie pieczenia ciasteczka „rozleją się” na płasko). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika zostawiamy je na blaszce na 1-2 minuty
Smaki Na Talerzuciasto się klei. Później wycinamy kółka o różnej średnicy i ponacinanych brzegach. Następnie składamy ze sobą trzy kółka, mocno dociskamy i smażymy w głębokim tłuszczu. Na koniec oprószamy ciastka cukrem pudrem, a do środka wkładamy wisienkę lub trochę marmolady, albo konfitury i gotowe! Jeżeli jednak wydaje się Wam to zbyt skomplikowane mam dobrą wiadomość. Z tego samego ciasta można
Pełny talerzOmlety św.Walentego, z okazji dzisiejszego święta tak postanowiłam nazwać te biszkoptowe ciastka. Niezwykle słodki dzień i aby trwał u każdego z Was cały rok. Omleciki można podawać nie tylko dzisiaj ale przy każdej nadarzającej się okazji. Bardzo proste i przyniosą wiele radości Waszym bliskim, zwłaszcza najmłodszym. Można poszaleć z wkładką, jeżeli chodzi o owoce. Może być mniej kremu
gotuj ze mnądwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki w kształcie serca. Ja użyłam sylikonowych, ale sprawdzą się tutaj również takie do wykrawania ciastek. Wtedy cały przepis wykonujecie w zwykłej blaszce (najlepiej kwadratowej) i wycinacie foremką wzorki. Wartość odżywcza 1 babeczki (14) 44 kcal B 2 g W 3 g T 3 g Składniki
zdrowo i aktywniedwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki w kształcie serca. Ja użyłam sylikonowych, ale sprawdzą się tutaj również takie do wykrawania ciastek. Wtedy cały przepis wykonujecie w zwykłej blaszce (najlepiej kwadratowej) i wycinacie foremką wzorki. Wartość odżywcza 1 babeczki (14) 44 kcal B 2 g W 3 g T 3 g Składniki
Zdrowie i pysznie na talerzuukrytym sercem... takie urocze, Walentynkowe listy miłosne... 💌 Smakują tak jak wyglądają! Nie można się od nich oderwać... 😋 Przepis na ciasto jest tani i bardzo prosty, a samo wykonanie ciastek jest również dziecinnie łatwe. Wystarczy wyciąć kwadraty oraz serduszka i skleić je na kształt koperty, a środek zakleić maleńkimi rombami. Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, to wytnijcie
Słodko-Słony Świat Ilonytego przepisu jest Janusz Profus – Maestro Czekolady E.Wedel. Recepturę znalazłam u Madame Edith, ale nieco ją zmodyfikowałam. Ponieważ nie lubimy rodzynek, zastąpiłam je suszoną żurawiną, zaś herbatniki zamieniłam na ciasteczka oreo. Ja pokruszyłam je bez usuwania masy, ale musicie mieć świadomość, że może się ona rozpuścić pod wpływem ciepła i będziecie mieć wrażenie, że blok czekoladowy jest za tłusty. Dlatego(...)idealny na jutrzejsze święto. Polecam. Składniki: • 250 g masła • 125 g drobnego cukru do wypieków • 120 ml wody • 40 g kakao • 400 g mleka w proszku • 150 g pokruszonych ciasteczek Oreo lub herbatników • 100 g orzechów laskowych posiekanych lub w całości • 50 g żurawiny Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki. Odważyć potrzebne produkty. 2. Cukier kryształ wymieszać z kakao
W mojej kuchniblaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Kiedy zaczną się delikatnie rumienić, oznacza to, że są gotowe. Wyciągam ciastka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Ostatni krok to nałożenie po 1 łyżeczce kajmaku na jedno ciasteczko i przykrycie drugim. Ciasteczka gotowe. Smacznego Artykuł Ciasteczka budyniowe z kajmakiem pochodzi
Słodki sentymentsoków nie dodaję cukru, ponieważ są słodkie w naturalny sposób. Soki odstawiam do wystygnięcia. Na dnie niewielkiej blaszki układam 16 ciasteczek (ja użyłam rantu cukierniczego, który lepiej trzyma boki). Ciastka skrapiam częścią soku pomarańczowego. Wystygnięty krokant dodaję do wystygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszam. Następnie masę wylewam na ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym
Słodki sentymentmasła) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 4-5 mm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, są gotowe
Słodki sentymentosobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam serduszka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić. Przestygnięte serduszka przykrywam rozpuszczoną czekoladą
Słodki sentymentwykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia. Ciastka odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję lukier. Kakao i cukier puder wsypuję do miseczki i dodaję wodę. Dokładnie mieszam. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę wody, jeśli
Słodki sentymentwyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)papieru natłuszczonego, smarowanie olejem można pominąć. 7. Na każdy kawałek papieru wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm. Jeśli wyciśniemy pojedyncze kółko, otrzymamy wielkość oponki. Jeśli chcemy wyższe ciastko, wyciskamy dwie warstwy ciasta. 8. Olej rozgrzać w szerokim garnku. Tłuszcz powinien mieć temperaturę około 180º C. 9. Wkładać po 3 -4 pączki (papierem do góry, a po chwili
W mojej kuchniAnkona, w okresie karnawału można łatwo znaleźć Arancini w lokalnych piekarniach i cukierniach. Ponadto w niektórych rodzinach zwyczaj przygotowywania ich w domu jest nadal powszechny. Arancini di Carnevale są ciastkami zrobionymi z ciasta, jajek, mleka i cukru, które są zwijane po doprawieniu skórką, a niekiedy sokiem pomarańczowym. Po wykonaniu charakterystycznych krętlików są one smażone. Zgodnie z tradycją arancini można
365 dni dookoła kuchni