ciasteczka - 38126 przepisów (strona:587/2542)

Wafle o smaku batonów "Bounty" 148

pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka z różaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego

Kuchnia w czekoladzie
ekspresowe ciasteczka choineczki z ciasta francuskiego 108

składniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Blok z ciasteczkami 116

stołach.Prosty i szybki w wykonaniu:) Składnik :   250 g margaryny   1 szklanka cukru 4 szklanki mleka w proszku w niebieskim opakowaniu   5 pokrojonych w kosteczkę ciasteczek maszynkowych Brześć 1 opakowanie   herbatników regionalnych Cukry Nyskie do dekoracji     nie pełna szklanka wody   50 g migdałów w płatkach   1 cukier waniliowy 8 herbatników kakaowych Wykonanie(...)kakaową odstawić do przestygnięcia. Herbatniki kakaowe zmielić w malakserze. Do zimnej masy dodawać ciągle mieszając  herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i pokrojone w kosteczkę ciasteczka maszynkowe . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch dodatkowo można udekorować okrągłymi ciasteczkami

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka migdałowe 110

ciasteczka kojarzą mi się najbardziej z okresem Bożego Narodzenia. Tradycyjnie już od kilku lat zawsze w święta pojawiają się u mnie na stole. Uwielbiam moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek(...)ciasto rękami. Masę owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasteczka muszą się zrumienić. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
Błyskawiczne cake pops na Święta 125

cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam imbir) lub skórkami cytrusów :) A potem już tylko kulanie kulek i dekorowanie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami pekan 188

Naszło mnie na pieczenie kruchych ciasteczek. BożeNarodzenie to nie tylko pierniczki więc takie ciastka z żurawiną i orzechami zrobiłam z przyjemnością. Ciasteczka Cranberry Noel to świąteczna klasyka, także u nas w domu. Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka (klik,klik) ciasteczka cranberry noel są bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasteczka witrażyki. 139

zrobiłam witrażyki, żeby powiesić na choinkę. Fajnie się prezentują i dobrze smakują. Bardzo lubię jak na choince wiszą ciasteczka, pierniczki, cukierki, wieszam tez suszone plastry pomarańczy. Wracając do ciastek to bardzo polecam. Robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić zawsze na święta. Do ciasta możecie dodać więcej cukru niż w przepisie. Ja dałam trzy łyżki, ponieważ

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka korzenne 117

podanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć   na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku

W garach u Gosi
Ciasteczka z otrębami i rodzynkami 90

standardowych przepisów, ich głównym składnikiem są otręby pszenne a dodatek rodzynek sprawia ze powstaje idealna kompozycja smakowa. Ich największym plusem jest fakt ze potrzebujemy zaledwie kilka minut i ciastka mamy gotowe. Najlepiej smakują całkiem wystudzone choć ja zawsze nie mogę się powstrzymać i smakuje jeszcze ciepłe :D Z jednej porcji wychodzi nam około 18 sztuk SKŁADNIKI: 120g otrąb pszennych

Dziś Ja gotuje
Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę 98

blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut. Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje

Kulinarne przygody
Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru 211

SKŁADNIKI na ok. 15 ciasteczek: 1 łyżka siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 15 g wiórków kokosowych 1 mocno dojrzały banan 20 g borówek (cranberry) lub miękkich rodzynek 30 9 masła z orzeszków ziemnych (peanut butter) 60 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do tmp. 200*C Siemię lniane zalać 3 łyżkami wrzącej(...)mąkę i płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie wymieszać. Nabierać równej wielkości kulki lekko je spłaszczając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grubość ciasteczek powinna mieć ok. grubość palca. Wstawić blaszkę do piekarnika na środkową półkę i piec ok. 15 min do czasu aż ciasteczka nabiorą złoto-brązowego koloru. bron:zoetrecepten

Sztuka gotowania w/g Samiry
ciasteczka anyżowo-waniliowe 94

Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą

w mojej kuchni
Krem pierniczkowy w 5 minut! 148

dodatek do słodkich kanapek, owsianek i naleśników. Ponadto świetnie się sprawdzi jako samodzielny deserek! Wykonacie go w zaledwie kilka minut przy użyciu dobrego blendera bądź malaksera. Możecie użyć dowolnych ciasteczek - świetnie sprawdzą się korzenne i zbożowe. Krem jest lekki i pyszny, jego orzechowo-pierniczkowy aromat nadaje niesamowitego smaku potrawom. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na cały słoiczek szczęścia: 200 g płatków jaglanych(...)łyżeczki masła orzechowego  3-4 łyżeczki przyprawy piernikowej 2-3 łyżeczki kawy orzechowej 2 łyżeczki cynamonu 50 g ciasteczek (wegańskich ofc) kilka łyżeczek cukru lub innego słodzidła KROK I: Przygotowujemy kawowy napar. Kawę orzechową zalewamy niewielką ilością ciepłej, ale nie wrzącej wody. KROK II:   Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy masło orzechowe, przyprawę piernikową

Kuchnia Ellie
Domek z piernika 128

świetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego(...)będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na “klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem

Ciastkozercy
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 146

Kruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta. Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym. Mniam, nic tylko chrupać... ;-) U mnie wyszły 2 blachy pysznych ciasteczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700

Smaczne Zdrowe