ciasteczka kojarzą mi się najbardziej z okresem Bożego Narodzenia. Tradycyjnie już od kilku lat zawsze w święta pojawiają się u mnie na stole. Uwielbiam moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek(...)ciasto rękami. Masę owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasteczka muszą się zrumienić. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem
noteskulinarnyfigacake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam imbir) lub skórkami cytrusów :) A potem już tylko kulanie kulek i dekorowanie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaszło mnie na pieczenie kruchych ciasteczek. BożeNarodzenie to nie tylko pierniczki więc takie ciastka z żurawiną i orzechami zrobiłam z przyjemnością. Ciasteczka Cranberry Noel to świąteczna klasyka, także u nas w domu. Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka (klik,klik) ciasteczka cranberry noel są bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazrobiłam witrażyki, żeby powiesić na choinkę. Fajnie się prezentują i dobrze smakują. Bardzo lubię jak na choince wiszą ciasteczka, pierniczki, cukierki, wieszam tez suszone plastry pomarańczy. Wracając do ciastek to bardzo polecam. Robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić zawsze na święta. Do ciasta możecie dodać więcej cukru niż w przepisie. Ja dałam trzy łyżki, ponieważ
Agusiowe smakołykipodanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku
W garach u Gosistandardowych przepisów, ich głównym składnikiem są otręby pszenne a dodatek rodzynek sprawia ze powstaje idealna kompozycja smakowa. Ich największym plusem jest fakt ze potrzebujemy zaledwie kilka minut i ciastka mamy gotowe. Najlepiej smakują całkiem wystudzone choć ja zawsze nie mogę się powstrzymać i smakuje jeszcze ciepłe :D Z jednej porcji wychodzi nam około 18 sztuk SKŁADNIKI: 120g otrąb pszennych
Dziś Ja gotujeblaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut. Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodySKŁADNIKI na ok. 15 ciasteczek: 1 łyżka siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 15 g wiórków kokosowych 1 mocno dojrzały banan 20 g borówek (cranberry) lub miękkich rodzynek 30 9 masła z orzeszków ziemnych (peanut butter) 60 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do tmp. 200*C Siemię lniane zalać 3 łyżkami wrzącej(...)mąkę i płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie wymieszać. Nabierać równej wielkości kulki lekko je spłaszczając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grubość ciasteczek powinna mieć ok. grubość palca. Wstawić blaszkę do piekarnika na środkową półkę i piec ok. 15 min do czasu aż ciasteczka nabiorą złoto-brązowego koloru. bron:zoetrecepten
Sztuka gotowania w/g SamiryPiec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą
w mojej kuchnidodatek do słodkich kanapek, owsianek i naleśników. Ponadto świetnie się sprawdzi jako samodzielny deserek! Wykonacie go w zaledwie kilka minut przy użyciu dobrego blendera bądź malaksera. Możecie użyć dowolnych ciasteczek - świetnie sprawdzą się korzenne i zbożowe. Krem jest lekki i pyszny, jego orzechowo-pierniczkowy aromat nadaje niesamowitego smaku potrawom. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na cały słoiczek szczęścia: 200 g płatków jaglanych(...)łyżeczki masła orzechowego 3-4 łyżeczki przyprawy piernikowej 2-3 łyżeczki kawy orzechowej 2 łyżeczki cynamonu 50 g ciasteczek (wegańskich ofc) kilka łyżeczek cukru lub innego słodzidła KROK I: Przygotowujemy kawowy napar. Kawę orzechową zalewamy niewielką ilością ciepłej, ale nie wrzącej wody. KROK II: Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy masło orzechowe, przyprawę piernikową
Kuchnia Ellieświetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego(...)będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na “klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem
CiastkozercyKruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta. Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym. Mniam, nic tylko chrupać... ;-) U mnie wyszły 2 blachy pysznych ciasteczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700
Smaczne Zdrowetrochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). 4.Dzielimy na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować żeby się nie spaliły. UWAGA ! Gorące ciastka są bardzo(...)delikatne i łatwo się kruszą , najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem :) LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli ciepłej wody
Marcepanowa kuchniaZapraszam na kruchutkie ciasteczka z aromatyczną suszoną żurawiną od Helio. Ciasteczka wychodzą pyszne i są dość długo świeże. Polecam zrobić z dziećmi-będzie super zabawa. Składniki: 100 g masła 1 żółtko 1 czubata łyżka cukru wanilinowego 1 szkl mąki pszennej+ do podsypania 1 duża garść suszonej żurawiny od Helio oraz: pisak cukrowy i kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Na stolnicę(...)ciasto. Wkładamy je do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je dość cienko. Wykrajamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciastka przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu dekorujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki(...)Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki 50g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy) 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy – 16g 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 50 g rozpuszczonego masła 1 budyń
Kulinarne Przeboje