ciasteczka - 38923 przepisów (strona:584/2595)

Delikatny sernik pomarańczowy 76

Uwielbiam moje przepisy na serniki. Może mało to skromne, ale są naprawdę wyjątkowe. I taki jest właśnie delikatny sernik pomarańczowy na spodzie z ciasteczek mlecznych. Użyjcie do niego najlepszej jakości serka lub jeśli macie maszynkę, zmielcie twaróg sami. Deser rozpływa się w ustach, ma przyjemny pomarańczowy zapach, a ciasteczkowy spód dodaje mu słodyczy. Polecam :) spód: 150 g ciasteczek zbożowych(...)masła 2 jajka 4 łyżki soku z pomarańczy (do wykonania sernika użyłam czerwonych pomarańczy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy dodatkowo: czerwona pomarańcza pokrojona w plasterki opcjonalnie listki mięty Pokruszone ciasteczka w czekoladzie mieszamy z roztopionym masłem, sokiem i skórką z pomarańczy. Mieszankę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy 18 cm). Zapiekamy 10 minut w piekarniku

Mienta blog
Czekoladowe ciasteczka na maślance 87

Ciasteczka z serii „brzydkie, ale dobre”. A nawet bardzo dobre! Nie mogłam przestać się kręcić wokół nich. Zdecydowanie przypadły mi do gustu. Po pierwszym upieczeniu już je uwielbiam i wiem, że będę robić częściej. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Zajadałam się nimi przez kilka dni. Jak długo zachowują świeżość? Nie sprawdziłam, ale przez(...)czekoladę, mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą 2 łyżeczek (ciasto będzie gęste i troszkę klejące) wykładamy niewielkie porcje ciasta na blaszkę, zachowując odstępy (w trakcie pieczenia ciasteczka „rozleją się” na płasko). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika zostawiamy je na blaszce na 1-2 minuty

Smaki Na Talerzu
Róże karnawałowe 90

ciasto się klei. Później wycinamy kółka o różnej średnicy i ponacinanych brzegach. Następnie składamy ze sobą trzy kółka, mocno dociskamy i smażymy w głębokim tłuszczu. Na koniec oprószamy ciastka cukrem pudrem, a do środka wkładamy wisienkę lub trochę marmolady, albo konfitury i gotowe! Jeżeli jednak wydaje się Wam to zbyt skomplikowane mam dobrą wiadomość. Z tego samego ciasta można

Pełny talerz
Omlety św. Walentego 102

Omlety św.Walentego, z okazji dzisiejszego święta tak postanowiłam nazwać te biszkoptowe ciastka. Niezwykle słodki dzień i aby trwał u każdego z Was cały rok. Omleciki można podawać nie tylko dzisiaj ale przy każdej nadarzającej się okazji. Bardzo proste i przyniosą wiele radości Waszym bliskim, zwłaszcza najmłodszym. Można poszaleć z wkładką, jeżeli chodzi o owoce. Może być mniej kremu

gotuj ze mną
Walentynkowe babeczki jogurtowe na zimno 91

dwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki w kształcie serca. Ja użyłam sylikonowych, ale sprawdzą się tutaj również takie do wykrawania ciastek. Wtedy cały przepis wykonujecie w zwykłej blaszce (najlepiej kwadratowej) i wycinacie foremką wzorki. Wartość odżywcza 1 babeczki (14) 44 kcal B 2 g W 3 g T 3 g Składniki

zdrowo i aktywnie
Walentynkowe babeczki jogurtowe na zimno 124

dwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki w kształcie serca. Ja użyłam sylikonowych, ale sprawdzą się tutaj również takie do wykrawania ciastek. Wtedy cały przepis wykonujecie w zwykłej blaszce (najlepiej kwadratowej) i wycinacie foremką wzorki. Wartość odżywcza 1 babeczki (14) 44 kcal B 2 g W 3 g T 3 g Składniki

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTECZKA WALENTYNKOWE LISTY - KRUCHE I MAŚLANE 141

ukrytym sercem... takie urocze, Walentynkowe listy miłosne... 💌 Smakują tak jak wyglądają! Nie można się od nich oderwać... 😋 Przepis na ciasto jest tani i bardzo prosty, a samo wykonanie ciastek jest również dziecinnie łatwe. Wystarczy wyciąć kwadraty oraz serduszka i skleić je na kształt koperty, a środek zakleić maleńkimi rombami. Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, to wytnijcie

Słodko-Słony Świat Ilony
Blok czekoladowy wg Aleex 81

tego przepisu jest Janusz Profus – Maestro Czekolady E.Wedel. Recepturę znalazłam u Madame Edith, ale nieco ją zmodyfikowałam. Ponieważ nie lubimy rodzynek, zastąpiłam je suszoną żurawiną, zaś herbatniki zamieniłam na ciasteczka oreo. Ja pokruszyłam je bez usuwania masy, ale musicie mieć świadomość, że może się ona rozpuścić pod wpływem ciepła i będziecie mieć wrażenie, że blok czekoladowy jest za tłusty. Dlatego(...)idealny na jutrzejsze święto. Polecam. Składniki: • 250 g masła • 125 g drobnego cukru do wypieków • 120 ml wody • 40 g kakao • 400 g mleka w proszku • 150 g pokruszonych ciasteczek Oreo lub herbatników • 100 g orzechów laskowych posiekanych lub w całości • 50 g żurawiny Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki. Odważyć potrzebne produkty. 2. Cukier kryształ wymieszać z kakao

W mojej kuchni
Ciasteczka budyniowe z kajmakiem 102

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Kiedy zaczną się delikatnie rumienić, oznacza to, że są gotowe. Wyciągam ciastka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Ostatni krok to nałożenie po 1 łyżeczce kajmaku na jedno ciasteczko i przykrycie drugim. Ciasteczka gotowe. Smacznego Artykuł Ciasteczka budyniowe z kajmakiem pochodzi

Słodki sentyment
Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem 77

soków nie dodaję cukru, ponieważ są słodkie w naturalny sposób. Soki odstawiam do wystygnięcia. Na dnie niewielkiej blaszki układam 16 ciasteczek (ja użyłam rantu cukierniczego, który lepiej trzyma boki). Ciastka skrapiam częścią soku pomarańczowego. Wystygnięty krokant dodaję do wystygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszam. Następnie masę wylewam na ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym

Słodki sentyment
Ciasteczka maślane z wanilią 82

masła) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 4-5 mm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, są gotowe

Słodki sentyment
Serduszka imbirowe Gingerhearts 78

osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam serduszka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić. Przestygnięte serduszka przykrywam rozpuszczoną czekoladą

Słodki sentyment
Ciasteczka pomarańczowe 75

wykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia. Ciastka odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję lukier. Kakao i cukier puder wsypuję do miseczki i dodaję wodę. Dokładnie mieszam. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę wody, jeśli

Słodki sentyment
Pączki hiszpańskie wg Aleex 89

wyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)papieru natłuszczonego, smarowanie olejem można pominąć. 7. Na każdy kawałek papieru wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm. Jeśli wyciśniemy pojedyncze kółko, otrzymamy wielkość oponki. Jeśli chcemy wyższe ciastko, wyciskamy dwie warstwy ciasta. 8. Olej rozgrzać w szerokim garnku. Tłuszcz powinien mieć temperaturę około 180º C. 9. Wkładać po 3 -4 pączki (papierem do góry, a po chwili

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania