ciasteczka - 38126 przepisów (strona:624/2542)

Czekoladowy serniczek z ricotty 142

Wiadomo, że jak ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają.   Spód:   15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru(...)orzechowego 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Wierzch: 1 łyżeczka śmietany (może być 18%, polecam kremówkę) odrobina cukru pudru 1 kostka czekolady Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować i połączyć z masłem. Wyłożyć na spód małego naczynka żaroodpornego (lub kilku koklików). Przygotować masę serową. Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrem waniliowym. Dodać startą czekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem i ułożyć

Di gotuje
Ciastko bananowe 118

ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i banan, a w 15 minut będziecie zajadać pyszny deser :-) CIASTKO BANANOWE 1/3 płatu ciasta francuskiego (około 20 cm) 1 banan 1 kostka czekolady deserowej 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto rozwijamy i na całej jego szerokości rozsypujemy drobno startą czekoladę(...)część obłożoną bananem wolną częścią ciasta,brzegi dociskamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Przed podaniem Przekrawamy na pół i przybieramy plasterkami banana i startą czekoladą. Ciastko bananowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
Wspomnień czar... 121

Dawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe(...)podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem 128

papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki posypać startym.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej

Di gotuje
ciasto Stefanka o smaku cappuccino bez pieczenia 450

wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy równomiernie połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Następnie wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek, delikatnie dociskamy je, aby powstała równa powierzchnia. Całość polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na polewę

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki "Sowy" 125

babeczek Składniki: Na babeczki: 130g masła ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szklanki ksylitolu 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenie 2-3 łyżki mleka Ozdabianie: Ciasteczka z białym kremem Drażetki M&M,s Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiewamy mąkę oraz dosypujemy proszek(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-25 minut. Pieczemy do "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy na kratce. W kąpieli wodnej topimy czekoladę wraz z masłem. Z ciasteczek odcinamy jedną połowę, tak by krem został tylko na jednej stronie. Odciętą część (bez kremu) kroimy na pół. Z drażetek wybieramy pożądane kolory.  Następnie szpatułką smarujemy babeczki, układamy

Kolizje Smaków
ciasteczka kwiatuszki 123

Takie ciasteczka to może nic wymyślnego ale ich pieczenie to doskonały sposób na spędzenie czasu z dzieckiem. Są proste do wykonania, poradzą sobie z nimi nawet małe rączki. Wykrawanie ciasteczek i ozdabianie to ulubione zajęcie mojej córeczki a jeśli w grę wchodzą jeszcze lentilki no to już w ogóle szał... Składniki: 135 g mąki pszennej 15 g gorzkiego kakao(...)mąką, cukrem pudrem, kakao i żółtkiem. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i foremką wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut. Na środek wystudzonego ciastka nałożyć odrobinę lukru i przyklejać cukierki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe ślimaczki z powidłami 118

stopni. Do przygotowania ślimaczków wykorzystałam powidła węgierkowe,  które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Powidła DAGOMA mają doskonałą konsystencję, smak i kolor. To idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów i marynat. Są produkowane z najwyższej jakości śliwek węgierek. Kiedy spróbowałam pierwszą łyżeczkę powideł od razu zachwyciły mnie swoim smakiem. Jestem pewna, że jeszcze niejednokrotnie zagoszczą w mojej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Skąd pochodzą pączki i faworki? 107

pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się(...)nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których

Moja smaczna kuchnia
Dwukolorowe jajeczka wielkanocne 153

roku, np. paschę czy mazurek. Jestem zdania, że nigdy nie powinno zabraknąć czegoś drobnego, czegoś kto każdy w każdej chwili może wziąć do rąk i schrupać :) Te ciasteczka nadają się do tego doskonale! Kruchutkie, dwukolorowe w kształcie jajeczek w smaku podobne do ciastek Spirali . By ułatwić Wam pracę, sposób składania ciasta w „piramidkę”  pokazałam na zdjęciach. Mam nadzieję(...)ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a z nich za pomocą foremki wykrawać jajeczka. Foremkę można odrobinę przekrzywić, dzięki czemu jajeczka będą w paski ukośnie. Ciasteczka przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut. Grubsze lub większe ciasteczka potrzebują kilku minut dłużej w piekarniku. Upieczone

Nastoletnie Wypiekanie
Zapraszam na Sernik Nowojorski 258

Dzisiaj czas na szybki sernik:) Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;) Sernik nowojorski Składniki: - 250 g ciasteczek digestive - 125 g masła - 1 kg twarogu mielonego na sernik - 4 jajka - 270 g cukru pudru - 200 g śmietany - skórka obtarta z jednej cytryny - 80 ml soku z cytryny Przygotowanie: Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem(...)tortownicy 25 cm wykładamy folią aluminiową, a następnie wykładamy pokruszonymi ciasteczkami. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie. Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika

Moje Słodkie Piekiełko
Przebudzenie Barbary 116

rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu Barbary naprawdę zachwyca smakiem rodzimej kuchni i nowoczesną propozycją podania, co widać na talerzach. Szef kuchni — Tomasz Biliczak(...)kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt, kawiarnia, kultura Wrocław, ul. Świdnicka

Food Square
Bananowo- orzechowe wegańskie ciacha pieczone w słoikach 168

patent ze słoikami ( przepis znajdziecie tu ), ale tym razem, będąc już bardziej zaprawiona w wegańskich wypiekach zmieniłam ciut recepturę, tj. nie ma w niej dodatku cukru. Składniki na 6 ciastek pieczonych w słoikach o pojemności około 300 ml (to są zwykłe słoiki po dżemach): 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 150 ml oleju roślinnego 150 g daktyli

greenscarf
domowe ciasteczka a la delicje 652

składniki na biszkopciki: 50 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 25 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 35 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs 189

Dziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka

karmelowy

Proponowane wyszukiwania