podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło z owoców. Przydadzą się małe foremki do ciasteczek, którymi można wyciąć np. kwiatki. Buzie zajączków namalowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (można użyć też kremu czekoladowego np. Nutelli). Kawałki banana można zamoczyć w soku z cytryny, żeby nie zrobiły się
CiastkozercyMuffiny szczerze mówiąc nigdy nie wzbudzały moich zachwytów . ... ot zwykłe suche ciastko ... Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie. A dziś postanowiłam do tego "suchego ciastka" dodać wilgotne nadzienie . I to był strzał w dziesiątkę. Ta odrobina budyniu plus porcja masy śmietanowej skutecznie odmieniła mój obraz muffinki. Składniki: 2 szklanki (340g ) mąki 1 łyżeczka proszku
Malinowa Kawiarenka(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 150 g mąki 90 g cukru 100 g masła 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaTakie ciasteczka to bardziej świąteczna ozdoba niż deser ale oczywiście są zupełnie jadalne. Są proste do zrobienia ale wymagają sporo czasu i cierpliwości. Oczywiście mogą być udekorowane w dowolny sposób jaki tylko wyobraźnia nam podpowiada, ja nie mam specjalnych zdolności plastycznych ale mojej córeczce bardzo się podobały. Składniki: na kruche ciasteczka: 300 g mąki 200 g masła(...)pudru barwniki spożywcze pisaki spożywcze jadalny marker (do robienia oczu ) Składniki ciasta zagnieść, ciasto owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować i foremkami wycinać ciasteczka. Piec w 200*C kilka minut aż się zrumienią. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wódką. Podzielić na kilka miseczek i zawartość każdej zabarwić barwnikiem. Lukier przełożyć wo worka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem przestrzegałam dokładnie zasad przygotowywania ciasta by nie wyszedłzakalec…. niestety, tym razem znów wyszedł zakalec…. Więc ponownie sięgnęłam do internetu by poszperać […] The post Bajaderka czyli ciastka z odzysku appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekstopniowo cukier. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy kokosowej. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Ja mam już taki nawyk, że zawsze przyklepuję trochę ciastka z góry, ale lepiej jest ścisnąć lekko kokosanki po bokach żeby nadal miały poszarpaną powierzchnię na górze, która fajnie się przypieka. Ładniej wtedy wyglądają. Piec w nagrzanym piekarniku
W kuchni bez szafekZrobienie takich ciasteczek to wspaniały pomysł na spędzenie chwil z dziećmi. Lepienie ciastek i ich dekoracja może być kreatywną zabawą i jednocześnie czasem spędzonym na rozmowie. Wykorzystujmy takie "małe" preteksty do tego, aby odkrywać wspólne zainteresowania. Pamiętajcie, że bardzo fajnie jest tez je zjeść ;) Składniki (44 sztuki) : 250 g zimnego masła 300g mąki pszennej 65 g płatków owsianych
ChilliJemyskładniki czy zamienniki. Jeśli jesteście ciekawi jak zrobić różany bukiet z babeczek z instukcją krok po kroku jak wykonać różę przy pomocy tylko cukierniczej i kremu, jak udekorować lukrem ciasteczka czy jak zrobić ciasteczkowe drzewka ozdobne udekorowane cukrowymi kwiatuszkami ta książka z pewnością będzie dla Was! Każdy mniejszy tutorial to 2-3 strony, które są dokładnie opisane(...)falbanki, z których powstaje niesamowity, pełen przepychu weselny tort z kaskadowymi falbankami! W tym dziale znajdziecie też tort z animowanymi zwierzętami, kremowy tort rocznicowy zdobiony lukrem królewskim z ciasteczkami! Są też śliczne wyciskane róże z lukru królewskiego i sposoby na wykończenie brzegów tortu, wszystko po to, aby zrobić tort weselny z różaną kulą! Poznamy metodę szprycowania metodą kontroli nacisku
Plate of Joykażdej układamy połówkę brzoskwini (jeśli z puszki, to dobrze odsączoną z syropu) i ponownie zalewamy masą boki, uważając by nie pobrudzić owoców. Gęstniejącą masę delikatnie wylewamy ponad foremki, by ciastka przybrały naturalnego kształtu sadzonego jajka. Chłodzimy. Do masy możemy dodać odrobinę soku z cytrusów lub dowolnego olejku zapachowego
Kuchnia w czekoladziejesli lubicie gorzką czekoladę w połączeniu z jogurtem, ten przepis jest dla Was! Za gęstą konsystencję odpowiada banan, zaś kakao, oprócz smaku, dodaje czekoladowego koloru temu deserowi. Dodatek pokruszonych ciasteczek owsianych sprawia, że to dobry pomysł na koktajl śniadaniowy. Koktajl kakaowy z bananem i pomarańczą Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 banan 1/2 pomarańczy 2 łyżki gorzkiego, dobrej jakości(...)kakao cukier lub miód do smaku ciasteczka owsiane Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt, dodajemy obrane i podzielone na mniejsze części owoce, wspypujemy kakao. Miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier lub miód do smaku, miksujemy ponownie. Podajemy posypane pokruszonymi ciasteczkami owsianymi
Moja smaczna kuchniałatwo zblendować powoli dolewamy troszkę wody i próbujemy ponownie natomiast jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę płatków. - masę wykładamy do kokilki lub dla łatwiejszego wyciągnięcia ciastka do kokilki wyłożonej sreberkiem aż po brzegi - kokilki z ciastem wkładamy do zamrażalnika - w tym czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość(...)kokilek z ciastem - rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady) Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy je na 1-2 godziny do zamrażalki, następnie brzegi podważamy nożem i delikatnie wyciągamy. SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraUrocze ciasteczka zrobione z ciasta kruchego, a przełożone cudownym, cytrynowym kremem (miskę po tym kremie wylizałam do czysta :)) Sekret koloru kremu tkwi w żółtkach jaj wiejskich. Z tych sklepowych mało prawdopodobne, że uzyskacie taki ładny kolor, ale nie zaprzeczam- możliwe, że traficie na takie jajka :) Ja jednak zawsze widzę różnicę w kolorze i smaku żółtka :) Jeśli jednak(...)cytryny z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszamy na małym ogniu. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Ściągamy z ognia w momencie, gdy sos zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasteczka przekładamy kremem i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką (obsypanym cukrem pudrem). Przepis znalazłam tutaj
Aga w kuchniWiadomo, że jak ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają. Spód: 15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru(...)orzechowego 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Wierzch: 1 łyżeczka śmietany (może być 18%, polecam kremówkę) odrobina cukru pudru 1 kostka czekolady Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować i połączyć z masłem. Wyłożyć na spód małego naczynka żaroodpornego (lub kilku koklików). Przygotować masę serową. Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrem waniliowym. Dodać startą czekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem i ułożyć
Di gotujeugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i banan, a w 15 minut będziecie zajadać pyszny deser :-) CIASTKO BANANOWE 1/3 płatu ciasta francuskiego (około 20 cm) 1 banan 1 kostka czekolady deserowej 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto rozwijamy i na całej jego szerokości rozsypujemy drobno startą czekoladę(...)część obłożoną bananem wolną częścią ciasta,brzegi dociskamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Przed podaniem Przekrawamy na pół i przybieramy plasterkami banana i startą czekoladą. Ciastko bananowe SMACZNEGO
peggiwkuchniDawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe(...)podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO
peggiwkuchni