Efekt przedświątecznych porządków w szufladach ze słodyczami Składniki "baza", 500g ciastek, wafli, biszkoptu, bueno itp. margaryna, 100g nutella, 2 pełne łyżki cukier puder, 3-4 łyżki rum, 4łyżki żurawina, 2-3 łyżki migdały siekane, 2-3 łyżki czekoladowa posypka Przygotowanie Godzinę wcześniej wyjmujemy margarynę z lodówki, musi być bardzo miękka. Składniki z "bazy" mielimy w malakserze, przesypujemy do dużej
Gotowanie moimi oczamicukier puder, dokładnie miksujemy. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy olejek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta. Z przepisu wychodzi około 25 sztuk ciastek. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15 minut, aż delikatnie zaczną się złocić
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasteczka Oreo, 24 szt mąka pszenna, 1 szkl cukier puder, 1/3 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak kakao gorzkie, 1 łyżka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/4 łyżeczki mleko, 1/2 szkl jajko, 1 szt olej, 50ml masło orzechowe, 2-3 łyżki Przygotowanie Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasteczka Oreo składamy po 2 sztuki. Przekładamy masłem orzechowym i smarujemy(...)wierzch. Osobno mieszamy składniki suche i osobno mokre, później razem łączymy, mieszamy do całkowitego połączenia. Na dno papilotek wylewamy po pół łyżki masy, układamy ciasteczka Oreo i zalewamy resztą masy kakaowej. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20-25 minut. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek
Gotowanie moimi oczamiblachy, najlepiej przez folię spożywczą. Przekładamy na blaszkę. Na wierzch wykładamy po łyżeczce dżemu w odstępach 3-4 centymetrowych tak, aby dżem po pokrojeniu w kwadraty był na środku ciastka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170st. Kroimy w kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Ozdabiamy czekoladą lub cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiPamiętam jak robiła je moja mama, nie z kilograma mąki, ale z dwóch. Potem chowała je przed nami "zamknięte w słoikach", żeby skruszały, ciasteczka znikały, lub słoik z ciasteczkami. Zgonić było na kogo - była nas czwórka :) składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 4 łyżki śmietany 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób(...)posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę, odkrajać ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, przełączyć na termoobieg i piec jeszcze przez 5 minut
Darcia w kuchniekstremalną słodycz. W dodatku robią się ekspresowo (tak tak, prawie sam ;) ), co przy małym dziecku jest dodatkowym atutem. Można też się pokusić, tak jak my, o wspólne pieczenie! Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1 płaska łyżeczka sody 100g masła 1 jajko
Przepysznik - BLW i nie tylkoWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie :) Składniki na spód sernika : 150 g ciasteczek Belvita owoce leśne 60 g roztopionego masła Masa serowa : 1 kg sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 150 ml śmietany kremówki + 2 łyżki cukru 1/2 puszki masy krówkowej 100 g masła 5 jajek(...)budyń waniliowy Winiary 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. Wykonanie : Masło rozpuścić , ciasteczka zmielić , wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasteczka i delikatnie ubić. Ser zmielić , żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i miękkim masłem , następnie dodać masę krówkową i wymieszać. Dodawać partiami zmielony ser, budyń i mąkę ziemniaczaną . Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru , białka ubić na sztywną
Sama słodycz i szczypta chiliFormę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty. Niektóre rodzaje
Di gotujePaździernik kojarzy mi się orzechowo. Nagle nabrałem chęci na małe, niepozorne i może niezbyt piękne, ale szalenie dobre, ciasteczka z masłem orzechowym i musem miodowo
Mam To Na Widelcupierogi. —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE— TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych. TYP 580 żytnia – jasno żółty, kremowy kolor z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Do chlebów żytnich i mieszanych, do makaronów mieszanych lub żytnich(...)glebach. W zastosowaniu podobnie jak powyższe mąki: TYP 500 – mąka chlebowa, nadaje się również do klusek czy naleśników. TYP 650 – mąka orkiszowa jasna, nadaje się do biszkoptów, ciasteczek, naleśników, klusek. Świetna do pieczenia chleba, do mieszanek przy wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i pszennego. TYP 1100 chlebowa – chleb i bułki typu graham, pieczywo mieszane np. z mąką żytnią
Karo in the KitchenSkładniki: 2 op serka Ricotta ( 400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op ciasteczek owsianych 0,5 kostki masła 20 dkg śliwek Przygotowanie: ciasteczka rozdrabniamy piekarnik ustawiamy na temp 200*C śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry(...)brandy masło rozpuszczamy, dolewamy do ciasteczek do uzyskania konsystencji mokrego piasku przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy
Luźna KuchniaSkładniki: ( na 2 duże blachy ciasteczek) 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 300 g mąki 100 g zmielonych migdałów 0.5 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml soku z pomarańczy Przygotowanie: 1.Miękkie masło ubić z cukrem pudrem. 2.Dodać resztę składników i wyrobić na gładką masę. 3.Wstawić do lodówki na 20 min. 4. Ze schłodzonej masy(...)odrywać kulki, rozwałkowywać na grubość ok 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Piec: w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok 10 min (do zarumienienia brzegów ciasteczek
KreatywnePinylodówce ;-) Tym razem postanowiłam wykorzystać go trochę inaczej niż zwykle. SKŁADNIKI: - serek wiejski - 3-4 biszkopty - ok. 3/4 szklanki wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) - 1-2 bezy lub ciasteczek bezikowych (przepis na ciasteczka bezikowe znajdziecie TUTAJ ) Blenderuję wiśnie. 1 łyżeczkę dodaję do serka wiejskiego i dokładnie mieszam. Na dno naczynia kruszę biszkopty, na to wykładam wiśniowy serek wiejski(...)następnie pozostały mus wiśniowy. Na wierzch wkruszam bezę lub ciasteczko bezikowe. Połączenie wszystkich smaków jest fantastyczne! Wiśnie z serkiem wiejskim i sam mus wiśniowy smakują na prawdę cudownie! SMACZNEGO
WielopokoleniowoZrobiłam mini ciasteczka i planowałam zrobić z nich parfait, ale skończyło się na tym, że wrzuciłam je do puddingu i smakowało obłędnie !! mimo, że wyglądają niepozornie wszyscy uwielbiają te mini ciasteczka, możecie oczywiście z tego przepisu zrobić normalne duże, albo nawet batony, ja dzisiaj przedstawiam bardzo nietypowy deser, który z czystym sumieniem mogę wam polecić, jest bardzo zdrowy, zwiera mnóstwo(...)mleka wsypać nasiona i również odstawić do lodówki do ostygnięcia (możecie do puddingu dodać miodu, jeśli lubicie słodki) następnie wyłożyć pudding na miseczki, wyjąć masę, pokroić na małe ciasteczka i dodać do puddingu, ja posypałam dodatkowo na wierzchu czarnym sezamem. Smacznego
zdrowa vege kuchniaKokosanki to ciasteczka bardzo lubiane przez moją córeczkę. Miałam zamiar zrobić je na waflu, ale zapomniałam go kupić. Jako spód użyłam więc kruchego ciasta, które świetnie sprawdziło się przy tych ciasteczkach (klik) . P.S. gdyby ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję(...)ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Na ciasteczka nakładać po łyżeczce masy kokosowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 5 minuta a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia