Kolejne ciasteczka i kolejny prosty – bardzo prosty – przepis. Tym razem ciasteczka serowe z wanilią :) Idealna słodka przekąska dla tych małych
Kuchenne WariacjeMoje aktualnie najukochańsze ciasteczka :) coś ala pieguski lecz bardziej domowe :) ja dodałam nieco większe kawałki czekolady z powodu lenistwa :) wyszły cudne! Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1 jajo 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady deserowej (ja dałam mleczną ) 50 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być w zamian też włoskie) Wykonanie(...)proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jedną masę. Dodajemy posiekane składniki i wszystko razem już mieszamy ręcznie :) chyba, że ktoś zaryzykuje mikserem ;) ... Mając już gotową masę, formujemy ciasteczka w wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Wykładamy na blachę, oczywiście nie zapominając o papierze do pieczenia ciast :) nasze ciasteczka pieczemy w temperaturze 180*C około 10-13 minut :) Smacznego
W Moim Magicznym DomuDzisiaj mam dla Was takie skromne, ale jakże pyszne kruche ciasteczka kakaowo-korzenne przełożone powidłami. Bardzo często je robię, są proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują każdemu, szczególnie, gdy podane są w towarzystwie gorącej kawy czy herbaty. Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g masła 330 g mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki kakao 100 g cukru pudru 1 kopiasta łyżeczka(...)ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą foremki wykrawać ciasteczka o tym samym kształcie. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Ostudzone
Nastoletnie WypiekanieSkładniki na spód : 120 g ciasteczek typu digistive, najlepsze w czekoladzie 50 g masła Przygotowanie : Ciasteczka pokruszyć i zmiksować na drobny piasek, masło rozpuścić Dodać je do masy, powinno powstać coś na podobieństwo piasku Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i ugnieść, wstawić ją do lodówki na co najmniej(...)taki puszysty jaki widziałam tu . Tam dla dekoracji wierzchu sernik został polany rozpuszczoną czekoladą i śmietaną kremówką 36 % Na spód dla lepszego wyglądu i pewnie smaku powinnam użyć ciasteczek z czekoladą, ale nie miałam takich
Proste Potrawystężeje jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch tygodni). Ciasto rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką lub wykałaczką dziurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Piec w 165°C z termoobiegiem (175°C bez) przez 8-10 minut. Żeby pierniczki były błyszczące tuż
Pełny talerzZnacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego(...)ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt i w powstały w ten sposób otwór wsypujemy pokruszone landrynki. Co ważne – nie warto kruszyć landrynek zbyt mocno, gdyż ich drobinki tworzą na pierniczkach nieładne plamki
PatchworkWszyscy pieką pierniki, a mnie się nie chce i nawet czasu nie mam, a w ogóle to pierniki wszyscy znają. My za to z moimi dziewczynami robiłyśmy niedawno ciasteczka piwne i zamiast tradycyjnych pierników na święta też sobie takich napieczemy, a co :) Ciasteczka piwne to smakołyki mojej Babci, nie wegańskie, ale do zweganizowania łatwe. Podaję Wam od razu(...)foremki do wykrawania kształtów, a także nadzienie, np. powidła śliwkowe. Możemy też przygotować już blachę do pieczenia i lekko przesmarować ją olejem. Wyciągamy ciasto, dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy powidłami, przykrywamy drugimi i układamy na blaszce, spokojnie można ciasno obok siebie, bo ciastka nie rosną na boki. Pieczemy około 20 minut w standardowej temp. 180 stopni, pożeramy jeszcze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESmaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło(...)przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc zrobić witraże wycinamy pierniczki z otworami w środku. Do środka nakładamy rozkruszone landrynki. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki
Podróż w kulinariamiodem, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko, oraz masło z miodem, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez 8 minut. Wystudzić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu można ozdobić nasze
magiczna kuchnia Kasipuszystą masę. Dodać miód i jajko i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Zagnieść ciasto. Rozwałkować wałkiem na grubość 2-3 mm i wycinać ciastka. Piec przez 8-10 minut w 180 stopniach. Smacznego
na moim stole...Czasami warto sięgać do starych sprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Te mało wymyślne przepisy czasami są dużo lepsze jak te "przekombinowane". Do upieczenia tych ciasteczek potrzeba na ciasto tylko trzy składniki plus marmolada i lukier. A są takie pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g margaryny 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada Lukier(...)stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek. Zimne ciasteczka polać lukrem
Ala piecze i gotujeciasta florentynki. Znalazłam je u Doroty . Słodkie, pełne bakalii, chrupiące. Do tego szybkie i proste w wykonaniu. Frajda przy pieczeniu dla dzieciaków, a i one same chętnie spałaszują takie ciastka z mnóstwem bakalii od Bakalland . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpudełeczko zapakować. Są wesołe, słodkie niepowtarzalne, a ich zrobienie jest banalne. Zapewne uśmiech na ustach wywołają, bo wesołe kształty mają. Czekoladki w ustach będą się rozpływały, a ciasteczka i koraliki fajnie chrupały. Tylko 3 składniki będziemy potrzebować, żeby słodkim prezentem najbliższych obdarować. Czekoladek takich nigdzie nie kupicie, więc skorzystajcie z pomysłu, a zapewne je polubicie. Składniki: 2 tabliczki białej czekolady(...)perełki do dekoracji, 2-3 szt. kruchych ciasteczek – herbatników. Przygotowanie: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałeczki. Czekolady dzielimy na kosteczki lub drobno siekamy i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. (Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością
Moniki SmakołykiCiasteczka zawsze przed świętami wcześniej przygotowuję i w pojemniku szczelnym przechowuję, bo im dłużej sobie tak leżą, czekają, tym bardziej chrupiący smak mają. Te jednak dobrze nie schowałam, bo po 3 dniach już ich nie miałam. Po jednym się zjadało, ukradkiem chrupało i nie wiadomo jak J J J , to się stało, że nic już nie zostało. Trzeba ponownie(...)godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy (każdą porcję oddzielnie, czyli jedną blachę) ok. 12 – 14 min. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Rada: żeby
Moniki Smakołykinajmniej dwie godziny. Kulę ciasta podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować kładąc ciasto na jednym arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 12-15 minut. Ostudzić pierniczki i udekorować według uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wesołych Świąt. Dekorowała
Kuchnia Pokoleń