ciasteczka - 38126 przepisów (strona:633/2542)

O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 251

pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE—   TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych.   TYP 580 żytnia – jasno żółty, kremowy kolor z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Do chlebów żytnich i mieszanych, do makaronów mieszanych lub żytnich(...)glebach. W zastosowaniu podobnie jak powyższe mąki:   TYP 500 – mąka chlebowa, nadaje się również do klusek czy naleśników.   TYP 650 – mąka orkiszowa jasna, nadaje się do biszkoptów, ciasteczek, naleśników, klusek. Świetna do pieczenia chleba, do mieszanek przy wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i pszennego.   TYP 1100 chlebowa – chleb i bułki typu graham, pieczywo mieszane np. z mąką żytnią

Karo in the Kitchen
Serniczek Dyniowy z Karmelizowaną śliweczką 161

Składniki: 2 op serka Ricotta ( 400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op ciasteczek owsianych 0,5 kostki masła 20 dkg śliwek  Przygotowanie: ciasteczka rozdrabniamy  piekarnik ustawiamy na temp 200*C śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry(...)brandy   masło rozpuszczamy, dolewamy do ciasteczek do uzyskania konsystencji mokrego piasku przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy

Luźna Kuchnia
Kruche ciasteczka migdałowe bez jajek 193

Składniki: ( na 2 duże blachy ciasteczek) 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 300 g mąki 100 g zmielonych migdałów 0.5 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml soku z pomarańczy   Przygotowanie:   1.Miękkie masło ubić z cukrem pudrem. 2.Dodać resztę składników i wyrobić na gładką masę. 3.Wstawić do lodówki na 20 min. 4. Ze schłodzonej masy(...)odrywać kulki, rozwałkowywać na grubość ok 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.   Piec:   w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok 10 min (do zarumienienia brzegów ciasteczek

KreatywnePiny
Deserek z serkiem wiejskim i wiśniami 149

lodówce ;-) Tym razem postanowiłam wykorzystać go trochę inaczej niż zwykle. SKŁADNIKI: - serek wiejski - 3-4 biszkopty - ok. 3/4 szklanki wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) - 1-2 bezy lub ciasteczek bezikowych (przepis na ciasteczka bezikowe znajdziecie  TUTAJ ) Blenderuję wiśnie. 1 łyżeczkę dodaję do serka wiejskiego i dokładnie mieszam. Na dno naczynia kruszę biszkopty, na to wykładam wiśniowy serek wiejski(...)następnie pozostały mus wiśniowy. Na wierzch wkruszam bezę lub ciasteczko bezikowe. Połączenie wszystkich smaków jest fantastyczne! Wiśnie z serkiem wiejskim i sam mus wiśniowy smakują na prawdę cudownie! SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Pudding z mini ciasteczkami owsiano kokosowymi bez pieczenia 111

Zrobiłam mini ciasteczka i planowałam zrobić z nich parfait, ale skończyło się na tym, że wrzuciłam je do puddingu i smakowało obłędnie !! mimo, że wyglądają niepozornie wszyscy uwielbiają te mini ciasteczka, możecie oczywiście z tego przepisu zrobić normalne duże, albo nawet batony, ja dzisiaj przedstawiam bardzo nietypowy deser, który z czystym sumieniem mogę wam polecić, jest bardzo zdrowy, zwiera mnóstwo(...)mleka wsypać nasiona i również odstawić do lodówki do ostygnięcia (możecie do puddingu dodać miodu, jeśli lubicie słodki) następnie wyłożyć pudding na miseczki, wyjąć masę, pokroić na małe ciasteczka i dodać do puddingu, ja posypałam dodatkowo na wierzchu czarnym sezamem.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
kruche ciasteczka z kokosanką 110

Kokosanki to ciasteczka bardzo lubiane przez moją córeczkę. Miałam zamiar zrobić je na waflu, ale zapomniałam go kupić. Jako spód użyłam więc kruchego ciasta, które świetnie sprawdziło się przy tych ciasteczkach (klik) .  P.S. gdyby ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję(...)ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Na ciasteczka nakładać po łyżeczce masy kokosowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 5 minuta a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zdrowe ciasteczka musli 123

Ciasteczka idealne dla osób dbających o linię, składają się z samych zdrowych składników. Nie potrzeba dodawać do nich cukru, są wystarczająco słodkie. Można dodać inne ulubione bakalie według własnego gustu. Takie ciasteczko za pewno zaspokoi apetyt na słodycze. Ciasteczka te są z rodzaju tych miękkich.  Składniki: 3 mocno dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kulki koksowe z mlekiem w proszku 123

macie zamiar podać je dzieciom to alkohol musicie pominąć, choć moim zdaniem wtedy stracą sporo na smaku. Z podanych składników wychodzi bardzo dużo kulek. Składniki: 120 g kruchych maślanych ciasteczek 120 g kokosu 200 g masła 200 g pełnego mleka w proszku 180 g cukru pudru 3 łyżki spirytusu 150 g kokosu do obtoczenia 3 łyżki dużych rodzynek Ciasteczka(...)kokos zmielić blenderem na proszek. Mleko w proszku i cukier puder przesiać. Dodać masłom kokos, ciasteczka i spirytus. Wszystko razem zagnieść. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki wielkości orzecha, do środka wkładając po rodzynce. Kulki obtaczać w kokosie. Można je przechowywać w lodówce, wtedy zrobią się twardsze więc przed podaniem należy je odpowiednio wcześnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche paluszki w czekoladzie 109

Moja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom(...)Układać na blaszce wyścielonej papierem i piec w 200*C kilka minut aż będą rumiane.  Mleko wlać do miseczki, wrzucić połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić nad parą. Ciasteczka do połowy zamaczać w czekoladzie (lub smarować pędzelkiem) i od razu obtaczać w kokosie. Odstawić na chwilę aby czekolada zastygła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
markizy w posypce kolorowej 137

Powoli dochodzę do wniosku, że jestem uzależniona od pieczenia ciasteczek. Zresztą nie tylko ja, bo moja córcia wczoraj wieczorek oświadczyła stanowczo, że chce piec ciastka. I tak się uparła, że nie było rady. Zresztą nie miałam nic przeciwko. Bawiłyśmy się więc w wycinanie i obtaczanie ciasteczek w posypkach. A tych za sprawą sklepu Słodki Świat mam ostatnio w domu mnóstwo(...)papierem do pieczenia i piec kilka minut w 220*C aż się zarumienią. Wystudzić.  Masło utrzeć na biało, następnie dodać krem czekoladowy a na końcu wódkę. Kremem smarować ciasteczka i zlepiać po dwa. Obtaczać je w posypce tak, żeby przyklejała się do kremu.  inspiracja

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiana, szara breja 152

prezentowało pozytywny obraz tej potrawy). Chciałabym, żeby moje dziecko miało inne wspomnienia związane z płatkami i kaszami. Sama polubiłam płatki owsiane dopiero w dorosłym życiu, najpierw w formie zbożowych ciastek, później granoli i owsianki pieczonej, aż w końcu zaczęłam gotować owsianą "breję" i rozsmakowałam się w niej. Dziś, przyznam się szczerze, nie umiem już zrobić szarej owsianki. Zawsze dodaję(...)dwie mieszanki dodatków, które pięknie zdobią i ożywiają owsiankę, a także wzbogacają ją o zdrowe kalorie, dające kopa na początek dnia (nie wierzcie reklamom, które twierdzą, że kupne ciastko zbożowe będzie lepsze!). Zimą bazuję bardziej na dżemach i własnych przetworach, latem zdecydowanie wolę świeże owoce.   Owsianka bardzo orzechowa (porcja na mamę i potomka) baza owsiana (6 łyżek płatków owsianych

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezikowe ciasteczka 153

Coś dla amatorów na prawdę mocnej słodyczy! :-) Często zostają mi białka po zrobieniu budyniu dla dzieci (przepis na domowy budyń znajdziecie tutaj:  Najprostszy budyń ). Bezy albo ciasteczka bezikowe są zatem dobrym pomysłem na wykorzystanie takich białek. SKŁADNIKI: - 2 białka - szklanka cukru pudru Białka ubijam z cukrem na szklistą, błyszczącą masę. Ubijam dosyć długo, przez ok. 10-15 minut. Wykładam(...)łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 90'C (termoobieg). Gaszę piekarnik i studzę ciasteczka przy lekko uchylonych drzwiczkach. Słodziutkie bezikowe ciasteczka gotowe! SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Sernik dyniowy z błyszczącą polewą czekoladową 149

konsystencją i smakiem. Jest niebiańsko pyszny.  Ja już nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni. Przepis od Pauliny z małymi zmianami :) polewa znaleziona tutaj  Składniki (tortownica 24): 200g ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam ciasteczek z Lidla Neo) 50 g masła 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 250 g serka mascarpone  200 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)zalewamy małą ilością wrzątku, następnie dodajemy do gorącej masy i dokładnie mieszamy (masy już nie gotujemy). Następnie lekko przestudzić i polać sernik. Masa jest wspaniała bo pięknie się błyszczy! Ciasteczka miksujemy w blenderze na pył, Lub wkładamy do woreczka foliowego i uderzamy wałkiem następnie dodajemy roztopione masło - mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania

Delicious Titbits
Kruche ciastka słoneczka 85

całe jajko 200 g margaryny cukier wanilinowy 150 g cukru pudru na lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru Zagnieść ciasto z podanych składników , wałkować cienko i wykrawać małe ciasteczka kieliszkiem. Z białka i cukru pudru utrzeć lukier (cukier dodawać stopniowo) Kiedy lukier jest już gęsty, posmarować wszystkie ciasteczka i upiec na złoty kolor w temp(...)Ciasteczka można przekładać dżemem, ja jednak wolę takie do chrupania. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Francuskie ciacha z bitą śmietaną i truskawkami 85

truskawki Ciasto pokroić w kwadraty posmarować białkiem i posypać brązowym cukerm, upiec w temp 210 st przez ok 12 min z termoobiegiem Śmietanę ubić z cukrem pudrem.. Dekorować ciastka przy pomocy dekoratora i truskawkami

Gotowanie jest łatwe