dwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy masą). Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które wychodzą poza spód formy (ja zagniotłam to ciasto i foremką na ciastka wycięłam "ciastko", które ułożyłam na wierzchu, ale nie jest to konieczne - możecie upiec to ciasto oddzielnie i zjeść lub po prostu wyrzucić, chociaż ja nie jestem zwolenniczką wyrzucania jakiegokolwiek pożywienia). Używając małej
chili & sugarfajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki 36% 500 g malin 1 opakowania galaretki(...)truskawkowej lub malinowej 800 ml gorącej wody Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane migdały. Do tego dodajemy rozpuszczone masło i zostawiamy na 30 minut, żeby masło stężało. Całość przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy
Marder&Marder ManufacturePyszna i bardzo ładnie prezentująca się propozycja ciasteczek idealna na niedzielne popołudnie ze szklanką dobrej mrożonej kawy w ogrodzie. Składniki : Na ciastka : - 200g masła - 1 szklanka cukru/ksylitolu - 1 jajko - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania białego(...)zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie : Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka i piec 10-12 minut w temepraturze 170 stopni Krem- wymieszać twaróg z serkiem arla i dodać cukier, przekładać nim ciasteczka jak wystygną. Smacznego
zdrowa vege kuchniabardzo trafiają w moje gusta:). I smakowo również:) Wychodzą puszyste, miękkie i aromatyczne a dodatkowo na drugi dzień smakują równie wybornie:) No i ta niespodzianka w środku, w postaci ciasteczka:) Bardzo chciałam użyć kakaowych, takich typu Oreo, ale niestety w pobliskim sklepie było tylko orzechowe a nie miałam za dużo czasu biegnąć po inne. Nie mniej jednak jestem z nich(...)Składniki: 400 g mąki 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka * 2 jajka 120 g masła 12 ciasteczek (u mnie orzechowe ale mogą być każde inne z nadzieniem) Polewa: 100 g czekolady 1 łyżka masła wiórki kokosowe * ciasto wychodzi bardzo gęste wiec dodałam więcej mleka (koło
My simple kitchensobie z taką osobą radzić? : > Bo moja anielska cierpliwość sięga już swych granic :P Ostatnio także czasu coraz mniej żeby poszaleć w kuchni. Nawet żeby zrobić te ciasteczka musiałam się nieźle nagimnastykować. Ale było warto. Ciasteczka są bardzo miękkie i mocno wilgotne. Rzekłabym, że nawet nieco gliniaste i ciężkie. Coś dla osób, które lubią wypieki typu brownie(...)posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2-3 godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż w trakcie pieczenia znacznie urosną. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. WAŻNE: przed zdjęciem ciastek z blachy należy
My simple kitchensobą. Ogarniam myśli. Refleksji czas. Przepis na te ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują
My simple kitchenjest prezent - ważne, ile miłości ze sobą niesie". Chyba nie muszę tego, moi Drodzy, komentować?;) Od dzisiaj rozpoczynam wielkie ciasteczkowanie na blogu:) W tym tygodniu znajdziecie tutaj przepisy na ciasteczka, które znajdą się na moim świątecznym stole:) Pozostałe świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków(...)okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć w puszkach przed świętami. Oprócz tych tradycyjnych, które pojawiają się za każdym razem, co roku wybieramy jakiś nowy przepis ( no przecież nudą nie może wiać
My simple kitchenwpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki(...)cukru waniliowego 100 gram gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 gram śmietany kremówki 30% Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując
My simple kitchensłonym smakiem.Sól nadaje karmelowi szlachetniejszej słodyczy jednocześnie nie sprawiając,że jest słony. Niedowiarków zachęcam do zaeksperymentowania i połączenia czekolady i karmelu ze słonymi krakersami.Gdyby polać karmelem słodkie ciastka byłyby mdłe wręcz od nadmiaru słodyczy.Na słonych krakersach karmel i czekolada może wydac się zgoła nowym doznaniem smakowym. Prosty i nieskąplikowany sposób by stworzyć nowe snacki które
Sztuka gotowania w/g SamiryPostanowiłam zrobić ciasteczka. Z przyprawą do piernika. Tak, wiem, że lato tuż tuż i powinnam szykować setny sernik w tym sezonie, ale naprawdę miałam na nie wielką ochotę. Plan był prosty - zrobić kilkanaście ciasteczek, tak do pochrupania podczas filmu. No i... z kilkunastu ciasteczek nie wiem kiedy zrobiło się 50. Nie, nie zjadłam wszystkich ;) Mimo ogromnej ochoty, mój brzuch
W poszukiwaniu inspiracjiPyyycha! Uwielbiam korzenne ciasteczka. Te są oczywiście trochę inne niż zwykłe, z racji moich dietetycznych ograniczeń. Pierwszy raz piekłam ciastka z dodatkiem mąki sojowej. Trochę się bałam, że będzie ją czuć po upieczeniu, bo podczas wyrabiania ciasto miało dość specyficzny zapach. Na szczęście nie czuć nic a nic:) A jak pachniało kokosami, gdy się piekły! Mniam! Składniki: 190 g kaszy(...)plastycznego ciasta, wyszło około 100 g mąki Ciasto należy zagnieść i uformować kulkę, schować do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto. Ja lubię cienkie ciasteczka więc rozwałkowałam na grubość około 3 mm Wycinamy ciasteczka:) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 15 minut Początkowo ciastka są twarde - będą miękły z czasem Smacznego
pyszne zdrowościPora na kolejny deser z truskawkami w roli głównej! Dzisiaj prezentuję pyszny, lekki sernik na zimno z truskawkowym ,,ptasim mleczkiem". Na spodzie z kruchych, zbożowych ciasteczek i białą, lekko kokosową warstwą serową. Przygotowałam go na Dzień Dziecka - zarówno dla tych małych i większych dzieci. A wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy(...)spód - 200 g kruchych ciasteczek zbożowych (typu belvita) - 1/2 kostki masła warstwa serowa - ok. 400 g odsączonego serka wejskiego - 150 g kremowego serka śmietankowego np. Almette - 1/2 op. budyniu waniliowego - 100 g cukru - kilka łyżek wiórków kokosowych - 2-3 łyżki likieru kokosowego - 2 łyżki żelatyny truskawkowe ,,ptasie mleczko" - 400 g umytych i obranych truskawek - galaretka truskawkowa + szklanka wody
Kuchnia Elliedeser gotowy. Dosłownie z kilku składników można wyczarować naprawdę coś pysznego. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka glukozy (lub śmietan fix) 2 łyżki cukru pudru 1 paczka ciasteczek zbożowych 2 galaretki (chodzi dwa różne kolory - przygotowujemy w połowie porcji wody, jaka jest na opakowaniu) mango borówki amerykańskie czekolada Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem kilka minut na szybkich obrotach(...)Dodajemy glukozę (śmietan fix) i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasteczka kruszymy na małe kawałeczki. Galaretki kroimy w kostkę. Z mango drylujemy kuleczki specjalną " łyżką". W pucharkach układamy warstwy. Na spód pokruszone ciasteczka, łyżka śmietany, galaretki, mango, bita śmietana, galaretki, mango, borówki. Na wierzchu posypujemy wiórkami z czekolady. Odstawiamy do lodówki,aby stężało. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comnutellą z całą pewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok.13 sztuk ) * pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki
Ostra na SłodkoPyszny, banalnie prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Deser dla dorosłych, ponieważ bazę kremu stanowi mascarpone ze sporą dawką adwocata. Smaku dodają ciasteczka amarettini, a pucharek zwieńczają zmiksowane na krem truskawki. Stragany powoli zapełniają krajowe już aromatyczne i słodkie truskawaki, więc do dzieła. Mascarpone i truskawki to fantastyczne połączenie smakowe, nie zawiedzie żadnego łasucha, to pewne. Składniki(...)mascarpone 40 mleka lub 60 ml śmietany kremówki 50 ml adwocata 2 łyżki cukru pudru około 300 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru ciasteczka amarettini Wykonanie: mascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować razem z mlekiem przez kilka minut, aż sie napuszy i podwoi objętość. Możesz dodać śmietanę kremówkę, uważam jednak, iz mleko doskonale rozluźnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!