Śniadanie na słodko z śliwkami w słodkim syropie. Ilość śliwek na 3-4 porcje. Płatki zalewamy na noc, aby rano były już miękkie. Składniki: 400 g miękkich śliwek węgierek, 2 łyżki cukru, 3 łyżki płatków owsianych górskich mleko Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około
Lena Gotujesamą myśl mam na nie ochotę a wy? Lubicie takie smaki a la jesieniara? Dzisiaj babeczki marchewkowe ale w wersji bezglutenowej z bananem, daktylami – świetne na drugie śniadanie. PRZEPIS MARCHEWKOWE MUFFINKI BEZGLUTENOWE Składniki: 1 dojrzały banan 1 duża marchewka 1 jajko 2 szklanki miksu mąk bezglutenowych do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 0,5 łyżeczki sody
Dorota SmakujeUkrainka Lena która do niedawna prowadziła kanał prężnie ale od wybuchu wojny nie ma jej wcale. Dla Leny wszystkiego najlepszego. Chleb jest pyszny, aromatyczny, idealny do obróbki, polecam na śniadanie z masełkiem....pychotka! Polecam gorąco i zapraszam do stołu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMięciutkie i puszyste racuchy dyniowe ze śliwkami to świetna propozycja na śniadanie bądź na kolację . Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, gdyż najpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Składniki ciasta na racuchy łączę ze sobą za pomocą ręcznego ubijaka lub ręcznego robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nabieram
MeCooksSałatka z kozim serem i marynowaną cukinią. Pyszna sałatka z chrupiących warzyw, idealna na śniadanie i na kolację. Sałatka z kozim serem i marynowaną cukinią Ten kto mnie zna, wie doskonale jak bardzo nienawidzę marnowania żywności i jak bardzo boli mnie serce, kiedy muszę coś wyrzucić. Większość z moich dań powstaje pod wpływem chwili i niektóre z nich
Z Kuchni Do Kuchniprzeze mnie powyżej składnikami, zawiera również odrobinę mleka skondensowanego. Mleko skondensowane sprawia, iż ciasto drożdżowe jest słodkie, delikatne, wilgotne, a po upieczeniu ma piękną skórkę. Tę drożdżówkę podaję na śniadanie lub na kolację , posmarowaną masłem, dżemem, powidłem lub kremem czekoladowym. Oczywiście drożdżówka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepła. Jeśli serwuję ją nieco później, na przykład następnego
MeCooksKanapka grzybiarza:) Domowy chleb, aksamitny serek, przyrumieniona cebula, aromatyczne borowiki, jajko z płynnym żółtkiem....Oto pomysł na niebanalne kanapki. Jak ja lubię takie śniadania! Polecam również inne pomysły na kanapki: Kanapki z borowikami i jajkiem Kanapka z hummusem, awokado i jajkiem Opiekane kanapki z patelni Croissant z szynką, serem i figami Bruschetta z pomidorami Bruschetta
Obiad gotowyOmlet cesarski to tradycyjny deser kuchni austriackiej. Jest słodki, puszysty i lekko chrupiący za sprawą skarmelizowanego cukru. Będzie doskonałą propozycją na leniwe śniadanie lub podwieczorek. Z tych proporcji przygotujecie 2 pyszne omlety :) Omlet: 2 jajka szczypta soli łyżka cukru + 1 łyżeczka do posypania łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka
Smakołyki AsiTosty francuskie smakują dobrze przez cały rok, ale przygotowanie takiego śniadania w chłodny jesienny poranek jest szczególnie kojące. Słodka chałka z rodzynkami z dodatkiem dyni, cynamonu i chrupiących migdałów to wspaniałe i rozgrzewające połączenie. chałka z rodzynkami lub babka panettone 2 jajka 2 kopiaste łyżki puree z dyni 1/4 szklanka mleka 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: masło klarowane do smażenia
Mienta blogsuchych drożdżach ale smakują jak na zakwasie, dzięki długiemu wyrastaniu w lodówce. Jak przygotujecie ciasto rano, to wieczorem upieczecie 6 bułeczek na kolację a kolejne 6 upieczecie na śniadanie. Zawsze świeże pieczywo pod ręką , wystarczy wyjąć ciasto z lodówki , uformować i wstawić do zimnego piekarnika , włączyć i patrzeć jak rosną i pieką się za razem... polecam
Swojskie jedzonkonajbardziej jajka w jego diecie figurują. Pomidory i bazylia też. Na mozzarellę może sobie od czasu do czasu pozwolić. Z tego wszystkiego wyszło bardzo przyzwoite drugie śniadanie, które zjedliśmy właściwie jako wczesny, niezbyt obfity, obiad. Wspomnę Wam jeszcze o jednej rzeczy, mianowicie o sposobach robienia takich omletów. Jedna wersja to pieczenia, druga smażenie pod przykryciem. Ja korzystam
KardamonovyPolecam bardzo, są pyszne i delikatne. Umilą Wam poranek, śniadanko będzie pyszne. Z tej porcji wychodzi 15 placuszków. Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki i
Kuchnia PokoleńMocno czekoladowa i pożywna owsianka pieczona. To coś zdecydowanie dla fanów słodkich śniadań, a ten kto nie przepada może ją zjeść jako przekąskę, albo deser. Owsianki nie trzeba w ogóle niczym słodzić, bo jest ona słodka dzięki bananowi (należy użyć takich dojrzałych, najlepiej z plamkami) oraz czekoladzie. Owsiankę można zjeść jeszcze ciepłą, ale na zimno również smakuje świetnie. Składniki
Healthy food explorer