Już w najbliższy czwartek święto wszystkich łasuchów - Tłusty Czwartek :) Przypominam o zakładce, w której znajdziecie moc inspiracji na pączki, pączusie, faworki tudzież chrust, ciasteczka i inne słodkości :) PRZEPISY TU KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Nie masz pomysłu na prezent dla drugiej połówki? Mamy dla Ciebie słodkie i proste rozwiązanie - ciasteczka maślane w kształcie serca. The post Ciasteczka maślane appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyczasie ciasto w przekroju wygląda na bardzo puszyste - dzięki temu w trakcie pieczenia rozwarstwi się podobnie do francuskiego! Porcje ciasta wałkować niezbyt cienko na blacie posypanym mąką - foremkami wycinać ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ponieważ rosną w zasadzie tylko w górę, a na boki bardzo minimalnie. Piec w piekarniku nagrzanym
w mojej kuchniczasie ciasto w przekroju wygląda na bardzo puszyste - dzięki temu w trakcie pieczenia rozwarstwi się podobnie do francuskiego! Porcje ciasta wałkować niezbyt cienko na blacie posypanym mąką - foremkami wycinać ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ponieważ rosną w zasadzie tylko w górę, a na boki bardzo minimalnie. Piec w piekarniku nagrzanym
mojej kuchniOstatnio były faworki i zostały mi białka , z którymi nie wiadomo było co zrobić. Zatem najlepiej upiec kokosanki , pyszne ciasteczka, które pozostają miękkie do następnego dnia, jeżeli uda im się pozostać :-) Kokosanki z tego przepisu są bezglutenowe . Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na dwie blachy kokosanek: 150 g masła 3 białka szczypta soli(...)wiórków kokosowych i mieszamy. 4. Następnie wiórki zmieszane z masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy. 5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy od piekarnika. Polecam piec
Kawa z mlekiemjuż sama w sobie przed pieczeniem woła zjedz mnie albo chociaż włóż palucha (co oczywiście uczyniłem). Potem skitrać kilo czekoladowego towaru na kilka minut do zamrażalnika i można piec. Ciasteczka wyszły naprawdę okazałe, bardzo intensywny czekoladowy smak świetnie łączy się z orzechem laskowym i pewnym tajnym składnikiem w postaci pomarańczy sprawiają, że z jedzenia a właściwie delektowania się – płynie(...)nieprzyzwoita wręcz przyjemność. Ogromny talerz bardzo już uszczuplał a wciąż sięgamy po kolejne ciasteczka. Zadowolone miny domowników, wiadra wypitej herbaty i ogrom słodkości zdecydowanie uprzyjemniają tę niby wiosnę. W całym domu pachniało czekoladą, właściwie… ciągle wszędzie pachnie czekoladą. SKŁADNIKI gorzka czekolada 400g. 6 jaj skórka i sok z jednej pomarańczy cukier 450g. maka pszenna typ 480 150g. masło 200g
Między kuchnią a pokojemBardzo lubię kruche ciastka, a najbardziej lubię takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy i robią się ekspresowo. Oto przepis na właśnie takie, ekspresowe ciasteczka. Proste i pyszne! Spróbujcie koniecznie Składniki: – 100g miękkiego masła – 60g cukru (u mnie trzcinowy) – 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciastek – 240g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1/2 łyżeczki proszku(...)przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na blacie podsypanym mąkę rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5-0,7cm, wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami. Przenieść ciastka na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać orzeszkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Smaki Arminesię do ciasta też warto go podsypać delikatnie mąką. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Gdy już rozwałkujesz ciasto użyj wybranych foremek i za ich pomocą wytnij ciasteczka. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim połóż pierniczki i piecz w piekarniku 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek - im grubsze, tym więcej czasu będą potrzebowały(...)piekarniku. Jeśli zastanawiacie się, czy ciasteczka z mąki owsianek i kukurydzianej będą smaczne, to powiem Wam, że wczoraj przyszli do mnie goście - nie zostało ani jedno 😂 Więc tak, wyszły pyszne. A nawet nie były zdobione niczym słodkim - nie zdążyłam
Z notatnika dietetykaKolejna porcja ciasteczek ląduje na blogu. Tym razem przepis na mocno aromatyczne pierniczki z dużym dodatkiem miodu. Są przepyszne! 🙂 Składniki na około 120 sztuk: 660g mąki pszennej 370g miodu naturalnego 120g cukru drobnego do wypieków 150g masła 2 jajka 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej 60g przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Masło, miód raz cukier umieszczamy w garnuszku(...)podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego podgrzania się masy. Świąteczne pierniczki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikProsty i sprawdzony przepis na oponki serowe. Ciastka wychodzą lekkie i puszyste a do tego chrupiące i pachnące wanilią, pyszne. Składniki: (porcja na dwa duże
Słodki Blogsporo wariantów piernika przekładane masą orzechową a także pierników na daktylach (bez cukru) dla tych którzy mają z cukrem kłopot. Oprócz tego upiekłam staropolskie pierniki i kruche ciasteczka . Tym razem kruche ciasteczka (piszcie jeśli potrzebujecie przepisu) posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka i posypywałam sezamem , makiem lub układałam na nich wzór z migdałów czy też orzechów
Gotuj Sam!Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta. Odwracamy ciasto na drugą stronę i rozsmarowujemy równomiernie nadzienie orzechowo-marcepanowe. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyBardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta. Odwracamy ciasto na drugą stronę i rozsmarowujemy równomiernie nadzienie orzechowo-marcepanowe. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenystopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy kulki z masy (dobrze jest po dwóch, trzech ulepionych kulkach przemyć ręce wodą - ułatwi to dalsze lepienie). Przekładamy ciasteczka na blaszkę (możemy delikatnie docisnąć). Pieczemy ciasteczka przez ok. 10 min. (do lekkiego zarumienienia). Większość składników znajdziecie na Bee.pl Wpis powstał we współpracy z Bee.pl
Czarnawisienkatylko na Święta! SKŁADNIKI: * gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! ) * galaretka przezroczysta – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 30% – 600 ml * kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przezroczyste galaretka rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia. Na spodzie blachy układamy gofry. Zimną śmietanę(...)ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto. Chłodzimy najlepiej przez noc. Jest pysznie! Smacznego
Ostra na Słodko