końca nie przeszkadza ten nastrój o wiele wcześniej, bo przynajmniej zachłysnę się tym pięknym pachnącym cynamonem klimatycznym Christmas time.W spokoju, bez nerwów.. Przygotowałam dzisiaj dla Was bardzo zdrowe ciasteczka, tak po prostu bez przepisu, to co mi kulinarna dusza podpowiedziała, to dodałam. Mocno pachnące świętami :-) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych (+ dodatkowo ok. 2ch łyżek) 1 jajko(...)woli. Piec ok. 15 min na złoty UWAGA nie brązowy kolor. Najpyszniejsze do kawy lub do szklanki mleka :-))) A tu pioseneczka do posłuchania, żeby się miło robiło ciasteczka. https://www.youtube.com/watch?v=YUaxVQPohlU
pieprzny smaczekUwielbiam kruche ciasteczka. Zwykłe ciastka dzięki orzechom i migdałom nabierają wyjątkowego smaku i stają się jeszcze bardziej chrupiące. W pieczeniu pomagała mi moja sześcioletnia córeczka, która wkładała dużo serca w dekorowanie tych małych słodkości. Polecam i Wam takie wspólne pieczenie z dzieciakami. To wielka frajda i wspaniała zabawa dla całej rodziny! 300g mąki 200g margaryny 100g cukru pudru żółtko szczypta(...)folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować orzechami i migdałami. Ciasteczka piec do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić
Smakołyki Asiponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże truskawki kiwi cukier puder mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i dużą foremką(...)kształcie kwiatka wyciąć "ciasteczka". Gofrownicę rozgrzać i kłaść ciasto (ciasto francuskie nie wymaga natłuszczania gofrownicy). Zapiekać kilka minut na złotobrązowy kolor. Ja moje "gofry" podałam posypane cukrem pudrem, z lodami i domową konfiturą truskawkową oraz świeżymi owocami
Smakołyki AsiPrzepis na te ciasteczka znalazłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej. Niestety nie spisałam sobie z jakiej. Ale nie byłabym sobą gdybym coś niecoś w nim nie pozmieniała. Razem z córeczką zabrałyśmy się do pieczenia. Miałyśmy przy tym świetna zabawę. A ciasteczka wyszły obłędne! Jeszcze ciepłe znikały z talerza. Koniecznie wypróbujcie. 150g puree z dyni szkl oleju 2 łyżki mleka jajko
Smakołyki Asiduszą . Mam nadzieję, że adresatom spodobają się tak samo, jak mi. Skoro więc sama niemal już zupełnie oddałam się świątecznemu nastrojowi, mam dla Was dzisiaj ciasteczka, które idealnie nadadzą się do świątecznych puszek. Nie mają co prawda nic wspólnego z piernikami, ale pachną cynamonem, są obłędnie czekoladowe i niesamowicie uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu(...)zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, moim celem jest zapełnienie jak największej ilości puszek wszelkiej maści ciasteczkami, możecie się więc spodziewać przeróżnych propozycji. Ciasteczkowy Potwór w akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się
Ciastkozercyskładniki: 145 g mąki 60 g sera żółtego np. cheddar 38 g masła 60 ml wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaCzasem nachodzi mnie wielka ochota na coś słodkiego + chrupkiego jak ciasteczka. I z reguły właśnie wtedy braknie mi składników! Może przepis przyda się komuś w potrzebie gdy składników mało a obawia się czy coś w ogóle z tego wyjdzie ;) Mnie oczywiście brakło masła czy margaryny żeby upiec tradycyjne ciasteczka, więc szukałam czy da się zrobić jakieś na oleju . Mąki
W kuchni bez szafekNajlepsze, ale to n-a-j-l-e-p-s-z-e ciasteczka, jakie jadłam od dłuższego czasu. Upiekłam je głównie ze względu na nazwę, która strasznie mi … Czytaj dalej
brunetkawkuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z magazynu kulinarnego Auchan. Niezbyt pewnie i z wielką ciekawością podchodziłam do tych ciasteczek, więc postanowiłam sama przekonać się - czy są one takie smaczne - na jakie wyglądają. Dla miłośników jabłek i cynamonu będą one nie lada przysmakiem. Są bardzo lekkie, delikatne i mogą stanowić zdrową alternatywę dla innych słodyczy. Cynamon(...)smak jabłek i dodatkowo przyśpiesza metabolizm. Płatki owsiane są źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i daje poczucie sytości. Właściwości miodu znamy wszyscy, więc pominę tą kwestię. Do ciasteczek można dodać ulubione bakalie czy posiekaną czekoladę. Ja przygotowałam je w wersji podstawowej. (11 sztuk) 2 jabłka (średnie; najlepiej słodkie) 3/4 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1 jajko 1 łyżka
Di gotujeDelikatne puszyste, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku - kokosanki maślane. Nieziemsko dobre ciasteczka które znikają z pojemniczka w ekspresowym tempie. Jeśli macie zamrożone białka, lub pozostały wam świeże białka z jakiś innych wypieków, bądź dań to upieczcie sobie z nich kokosanki. Szybko się je robi więc w kilka chwil te pachnące wręcz obłędnie kokosanki możecie mieć u siebie(...)się nam wydawać za sucha możemy dodać 2 łyżki mleka. 4. Teraz przekładamy masę kokosową do białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia wysmarowany masłem tworząc ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez 15 min. Jak widać mój ukochany piekarnik trochę przypalił mi ciastka chociaż zmniejszyłam temp. pieczenia
Gotowanie...to proste !www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje kucharzenie. Jednakże trochę bardziej niż "trochę" zmodyfikowałam (m.in. w proporcjach) jego pierwotną wersję i ciasteczka zrobiłam na dwa sposoby. Jedne z nich są z większą ilością mąki, bardziej "suche", idealne do herbaty czy mleka. Oba rodzaje smakują rewelacyjnie, cudownie pachną i posiadają piernikową nutę. Jeśli ktoś lubi można dodać(...)czekoladę i całość ponownie dokładnie wymieszać. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki układać (z odstępami) na niej porcje ciasta. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi są paluszki. Jeśli mogę coś Wam doradzić - to od razu róbcie
Di gotujebędą potrzebne foremki na ule (można je bez problemu kupić na allegro). Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka. Przepis na pyszne, kakaowe ule znajdziecie tutaj
Kuchnia Pani WiosnyCiasteczka są zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niestety równie szybko znikają z talerza :) Dziś proponuję zdrową wersję na płatkach owsianych, z rodzynkami i bananem. Ciastka te zamiast cukru zawierają miód. Wspaniale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub dodatek do filiżanki herbaty... Składniki: szklanka mąki pszennej razowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Gellwe(...)lniane i rodzynki. Na koniec dodać obranego ze skórki i rozgniecionego banana. Dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując małe, okrągłe ciasteczka. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Źródło: Słodkie zapomnienie
Z miłości do słodkości