margaryna i cukrem. Dodać jajko, następnie powoli dosypywać mąkę. Po połączeniu składników najlepiej ciasto wyrobić ręcznie. Uformować kule, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach 15 minut. Do dekoracji użyłam pisaków żelowych oraz serduszek cukrowych. Oryginalny przepis na ciasteczka znajduje się tutaj
Moja Galeria SmakuSkładniki na ok. 27 ciasteczek: z przepisu Olga Smile 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z cytryny sok z 1/2 cytryny kilka łyżek mleka Masło roztopić. Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Dodać skórkę(...)dodać mleko. Ciasto musi być dosyć elastyczne, żeby dobrze się wyciskało. Ja dodałam 8 łyżek mleka. Zbyt twarde nie będzie przechodziło przez otwory. Przełożyć ciasto do maszynki i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Wystudzić na kratce
Moja Galeria SmakuDietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;) Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
Moja Galeria SmakuJest to podstawowy przepis na kruche ciasteczka Z którego piekę różne ciasteczka Składniki - 400 g masła - 4 żółtka - 1,5 szkl cukru pudru - 4 szklanki mąki - pomarańczowy olejek zapachowy - 1 łyżka kakao - 50 g marcepanu - dowolny dżem - polewa lukier dowolne ozdoby Sposób przygotowania 1. - Na stolnicy wysypać mąkę dodać masło cukier i żółtka oraz olejek zapachowy wyrobić
W królestwie smaków BeatyDzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się
Ciastkozercynajwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując zmielone migdały. Mieszamy(...)składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowanienajwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując wiórki kokosowe. Mieszamy(...)składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła, ale nie gorąca (bo może się przypalić), wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce (wyjmujemy na godzinę przed podaniem) :-) POLECAM
Rozpustne gotowaniekulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy trójkąt i zwijamy ciasto ku środkowi formując rogaliki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do czasu, aż się ładnie zarumienią czyli około 20 minut. Po tym czasie(...)wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy. Chłodne rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! Następnym razem do ciasta dodam nieco startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej, by nieco wzbogacić smak ciasta
Rozpustne gotowaniemaślane, kruche herbatniki polane czekoladą. Naprawdę pyszne! Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnej, metalowej puszce. Warto je upiec, by mieć czym poczęstować Mikołaja ;) Polecam!!! Składniki na maślane ciasteczka w czekoladzie : wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję(...)odstępach. Teraz za pomocą tłuczka do mięsa rozgniatamy nieco ciastka, tworząc kratkę. Teraz już tylko wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 15 minut, pilnując by ciasteczka się tylko delikatnie zarumieniły. Studzimy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki, dodajemy masło i topimy w kąpieli wodnej (miskę stawiamy nad gotującą się wodą
Rozpustne gotowanietego nie wyjdzie. Nawet odkroiłam kawałek spodu, posypałam cukrem i włożyłam obok tarty w piekarniku, a po kilku minutach już się do mnie apetycznie rumieniło. Pełna lęku wyjęłam ciasteczko z piekarnika i aż mnie zatkało! Ciasto pięknie się upiekło, ale co ważniejsze, listkowało się! Tarta wyszła pyszna i chrupiąca! Jeszcze raz powtórzę: jestem zachwycona tym przepisem!!! To co, macie ochotę(...)chłodzimy nie krócej niż 60 minut w lodówce (ja w zamrażarce przez 30 minut). Gotowe ciasto wystarczy na 1 spód do tarty lub na dużo mniejszych ciasteczek, kopert, rogali itp. Polecam
Rozpustne gotowaniePolecam szczególnie kawowym smakoszom ;) Proste ciasteczka w kształcie ziarenek kawy. Nie wymagają dużo umiejętności, a efekt na pewno Was zadowoli. Składnik i: (na około 35 sztuk) 125 g masła 215 g mąki pszennej 50 g skrobi kukurydzianej 130 g cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier(...)Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. 2. Ze w zrobić dość głębokie wgłębienie na środku każdego ciasteczka. Tak uformowane „Ziarenka kawy” umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! Inspiracja/źródło: Przepisy
Nastoletnie Wypiekaniebardzo aromatyczne i do tego bardzo zdrowe. Polecam serdecznie wszystkim na dietach przeróżnych bo to że macie dietę nie oznacza że nie można jeść słodyczy, można tylko odpowiednie. Te ciasteczka są odpowiednie. Kruche, maślane ciasteczka z goją i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasteczka z ciecierzycy*, maliny, kawa z mlekiem (z bananem, masłem orzechowym, czekoladą, daktylami) - co to za ciasteczka? - a jadłaś? - no kilka - i co? - no dobre są - aa, to z ciecierzycy - serio? nie czułam w ogóle, a dobre są Uwielbiam te rozmowy z mamą i uświadamianie jej czasami co jest w moim wypieku, jej zaskoczenie zawsze bezcenne < 3 Ciastka, kawa
More food, love and dreamsParę dni temu kupiłam foremkę do pieczenia mini ciasteczek na patyku...u mnie w sumie są bez patyczków [patyczki dołączone były do foremek], ale to bez znaczenia..Przepis na ciasto znalazłam tutaj , ale muszę poszperać i wynaleźć jeszcze inny.. 70 g mąki pszennej [mieszanka mąki z mąką kokosową ] 20 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pomocą robota kuchennego na puszystą masę.Wypełnić masą połowę formy "bez dziurek" i wygładzić powierzchnię. Przykryć górną połową formy.Piec przez około 15 minut.Po upieczeniu wystudzić, następnie zanurzyć ciasteczka w rozpuszczonej czekoladzie i obtoczyć w posypce.Wstawić do lodówki na kilkanaście minut
Moje domowe kucharzeniecoś co w ostatnim czasie jest u mnie prawdziwym hitem. Nie oszukujmy się każdy z nas ma czasem ochotę na małe co nieco :) Zamiast sięgać po czekoladowe batony czy ciasteczka zawierająće tonę cukru, można w 30 minut przyrządzić pyszne i zdorwe ciasteczka, które zaspokoją chęć na słodkości, nawet u tych dbających o linię :) Można do nich wrzucić wszystko
DefinicjaSmaku