Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasteczka. Smaczne, szybkie a co najważniejsze dziecinnie proste więc jak najbardziej możecie zaangażować do pracy swoje pociechy... Moje ciasteczka są w kształcie reniferów... Składniki; 35 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 2 łyżki śmietany 18% gorzka czekolada kolorowe perełki cukrowe biały lukier Przygotowanie; Mąkę wymieszać
Radość kipiąca uśmiechem.Zimtsterne to tradycyjne, bardzo popularne, niemieckie ciasteczka. Są delikatne i mięciutkie, a z wierzchu pokrywa je cienka warstwa bezy. Składniki: 400g zmielonych migdałów 250g cukru pudru + trochę do posypania blatu 3 białka szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu Migdały wymieszać z cynamonem. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo 150 g cukru pudru. Następnie(...)fot.3) . Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu) na dolnej szynie piekarnika. Bardzo ważne jest w tych ciasteczkach, żeby beza na górze pozostała biała. Studzić na kratce (fot.4). Źródło: domowe-wypieki.pl (z niewielkimi zmianami) drukuj przepis
Świat CiastaPyszne, kruchutkie i co najważniejsze maślane takie są te ciasteczka :) Składniki na 1 blaszkę ciastek: 200 gr masła 100 gr cukru pudru aromat waniliowy 220 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej Dodatkowo : około 200 gr marmolady 100 gr czekolady mlecznej lub deserowej lub białej ( u mnie deserowa z białą ) 20 gr masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy. 2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę. Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około
Gotowanie...to proste !Pyszne i pachnące ciasteczka do smakołyk głównie dzieci. Przepis jest bardzo prosty, możecie je już upiec i spokojnie doczekają do Świąt ;) Warunkiem koniecznym jest umieszczenie ich w szczelnym pudełku wysoko na szafce, daleko od zasięgu rąk małych łakomczuszków ;))) 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli łyżka przyprawy korzennej biała czekolada Mąkę, cukier puder i zimne(...)godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia
Smakołyki Asiburaków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się
Kulinarne Inspiracjejeśli są kiepsko schowane przed domownikami J Ale to nie o to chodzi ;) Chodzi przecież o radość związaną z nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy(...)stolnicy. Odcinać mniejsze kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pierniczki piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 8-10 minut, do zarumieniania. Ciasteczka można przed pieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem, wtedy są błyszczące. LUKIER: Szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Cukier wymieszać dynamicznie z wodą i od razu dekorować pierniczki. Jeśli lukier będzie
Calzonella.comVanillekipferl to austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe, popularne także w Niemczech, Szwajcarii i na Węgrzech. Do ich upieczenia zainspirowały mnie Maćka gwiazdki cynamonowe. Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz(...)chomik wybrał wolność i trzeba było buntownika odnaleźć ;) Na szczęście akcja zakończyła się sukcesem :) PS. W sklepach dostępne są formy dedykowane tym ciasteczkom. Dzięki temu mamy szansę uzyskać równe i kształtne wypieki. Chociaż wiadomo, że to smak jest najważniejszy i można się bez nich obejść;) :) Składniki: 150 g mąki pszennej 80 g zmielonych migdałów 2 żółtka 50 g cukru
zadanie-gotowanieskładniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej
Domowy Smak Jedzenianimi w stu procentach - jest w ich smaku coś z magii, z samej istoty świątecznego klimatu. A może jak byłem młody, to też byłem Niemcem? ;) Tak czy inaczej ciasteczka są pyszne! No i bezglutenowe, bo nie ma w nich nawet grama mąki - to też może być plus dla wielu. Jak widać moje zimtsterne są bardzo jasne ponieważ cynamon, którego użyłem(...)Pachnie za to pięknie i naturalnie i w tym rzecz! Produkcja gwiazdek nie jest zbyt trudna, ale wymaga nieco cierpliwości. Masa migdałowa potrzebuje czasu by się związać, a wycięte ciasteczka muszą przed pieczeniem trochę poleżeć i podeschnąć. Warto poczekać. Naprawdę warto! Składniki: 150 g tartych migdałów 100 g mielonych migdałów białka z 2 jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy
zadanie-gotowanieczas rozpocząć już odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki przyprawy korzennej
Smakowity Blog KulinarnyObłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami(...)strukturę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku na ciastka (moje leżakowały w metalowym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia). ** polecam robić niewielkie kulki, takie mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, bo ciasteczka rosną bardzo spore- stąd też należy zachować wskazaną odległość (2,5-3 cm) między wyłożonymi na blachę kulkami. Przepis zaczerpnięty z bloga Czekoladą utkane
Kraina Miodem Płynącamój odwieczny problem... Stałam wczoraj w kuchni z opuszczonymi rękami, podczas gdy w mojej głowie trwała wojna masła orzechowego z kakao. Jestem też jednak mistrzynią kompromisów i w efekcie ciasteczka zostały naznaczone artystycznymi, przeplatanymi barwami obu tych smaków... Wiecie co? To była najlepsza kulinarna ugoda jaką wprowadziłam! Składniki (na ok 30 słodkich kąsków) : Masa podstawowa do podziału na dwie(...)wrzucamy do miski i za pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione
Gawron w rosoleWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasteczka. Do ciasteczek użyłam migdałów i rodzynek ze Swojskiej Piwniczki , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową https://swojskapiwniczka.pl/ . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 100 g miękkiego masła 50 g cukru 1 cukier waniliowy 2 żóltka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia 125 g mąki 50 g rodzynek
Sama słodycz i szczypta chilisposób możecie przygotować coś pysznego! Takie słodkości posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Gwarantuję, że nawet wielbiciele niezdrowych przekąsek dadzą mi się przekupić. Koniecznie spróbujcie! Najpierw zróbmy … CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z ORZECHAMI (idealne do podjadania przed tv albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl * mąka pszenna / pełnoziarnista(...)dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie Lubella, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na 20 minut. Smacznego! A zaraz po nich … CHRUPIĄCE BATONIKI Z MASŁEM ORZECHOWYM ( te świetnie
Ostra na Słodkoakompaniujących im maluchach. Do domu wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni, odliczając dni do kolejnego jarmarku... Tak, tak; bardzo poważnie traktujemy te sprawy . Tymczasem dla Was mam przepis na kolejne duńskie ciasteczka. Maślane, kruchutkie, wręcz rozsypujące się w ustach urocze rozetki, tutaj zwane strassburgerami (nie pytajcie, dlaczego, bo nie mam pojęcia). W książce Den store Julebagebog wydanej przez Amo proponowano udekorować(...)najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć orzech lub migdał. Piec w 180 st. C. przez 8-9 minut, aż się zrumienią na brzegach. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrze