www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jestem dumna z tych ciasteczek, ponieważ wyszły takie jak lubię. Są super kruche, nie za twarde i idealne smakowo. Piwa absolutnie nie czuć, więc spokojnie nadają się również dla dzieci. (18-20 sztuk) 1/2 szklanki piwa karmelowego (może być też zwykłe) 1 szklanka mąki pszennej 100g smalcu (*) 5 łyżek cukru(...)lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione i miękkie - po ostudzeniu stwardnieją.) Ciasteczka ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". Możecie jego część zastąpić prawdziwym masłem (nie mixem tłuszczów) - choć
Di gotujeWitajcie :) Zimno na dworze to teraz więcej czasu spędzamy w domu i tak ostatnio siedziałam i przeglądałam swoje książki kulinarne, w jednej z nich znalazłam przepis na ciasteczka z nadzieniem. W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek użyłam dwóch(...)firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry
Sama słodycz i szczypta chilichrupaliście w Sylwestra i Nowy Rok? My chipsy (u nas zdecydowanie od święta i tylko solone), paluchy chlebowe własnej produkcji z hummusem oraz ciasteczka. Kruche, cynamonowe i mocno ocukrzone :) Kruche ciasteczka cynamonowe 150 g maki pszennej pół łyżeczki cynamonu 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy ok.4 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewiórywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Chyba każdy lubi pistacje i wie, że 30g to niewiele. Dlatego zrobiłam z nich ciasteczka. Są miękkie w środku i mocno pistacjowe. Starczą na dłużej niż garstka pistacji. Smakują naprawdę rewelacyjnie. (około 60 sztuk) 60g miękkiego masła 40g cukru 1 jajko 125-130g mąki pszennej(...)pieczenia 30g zmielonych pistacji solonych Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha lasowego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni
Di gotujeskładniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 opakowania kwadratowych wafli 100 g czekolady gorzkiej 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu wykonanie: Czekoladę
Domowy Smak Jedzeniapodanych składników zagniata m y ciasto wstawiany do lodówki na około 30 minut piekarnik ustawia my na te mp 180*C ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy i wycina my ciasteczka piecze my 15 minut na zloty kolor po upieczeniu lukruje my , oprószamy cukre m pudre m i dekoruje my wedle uznania s macznego
Luźna KuchniaDziś jest ciasteczkowo (to dopiero początek). Niedługo ostatki więc można się jeszcze cosik poobjadać :). Uwielbiam wszystko co jest związane z ciastem półfrancuskim dlatego te ciasteczka zasmakowały mi odrazu. Przyniosła mi je pewnego dnia moja kuzynka w paczuszce przyznam się, że zjadłam kilka i schowałam resztę na później po czym znowu je wyjęłam i tak zostały po nich tylko okruszki(...)lukruje, wychodzi ich naprawdę dużo więc proces lukrowania jest dość czasochłonny- tylko nie posypujcie cukrem pudrem efektu nie będzie Skala smaku 10/10 Wzmagają uzależnienie Dzięki G. za przepis Ciasteczka półfrancuskie: 400g. mąki pszennej 1 kostka masła śmietankowe lub margaryna 1 żółtko mały kubek śmietany 12% lub 18% Mąkę wsypuję do misy, dodaję masło, żółtko. Siekam dość długo do czasu
Kubki smakubyłabym sobą, gdybym nie upiekła czegoś specjalnego dla moich dziewczynek. Dzieci kochają misie więc może polubią je chrupać. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ocena na pewno nie jest przesadzona. Ciasteczka są naprawdę smaczne, nie za słodkie, chrupiące długo trzymają świeżość . Mimo. iż nie jestem dzieckiem sama miałam niezłą frajdę zajadając ciasteczka. Buźki strojone przez córę
Kubki smakuKruche nawet baardzo, delikatne, chrupiące i naprawdę znikają w oka mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek(...)lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami
Kubki smakuPrzejadły Wam się ciężkie serniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno Cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy po małej łyżeczce figi z makiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj na blogu coś do pochrupania czyli ciasteczka korzenne. Piekłam je przed świętami, ale nie zdążyłam opublikować przepisu. Można je upiec również na Sylwestra. Ich korzenny aromat wprowadzi Was w niepowtarzalny nastrój... Źródło: Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy(...)folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, przykładać foremkę i robić stempelki. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia brzegów
Czerwień i błękitNajzwyklejsze kruche ciasteczka upieczone w kształcie małych gwiazdeczek, oblane białą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe i mienią się w blasku światła. Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową. 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder(...)godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia
Smakołyki Asisłodkie, delikatne ciasteczka z serowo-kokosowym nadzieniem - to na pewno ciekawa propozycja do wypróbowania. Ciasto z zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk. Składniki na ciasto krucho-serowe
Świat Ciastaskładniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z
Domowy Smak Jedzenia