ciasteczka upiekłam już jakiś czas temu. Szłam do Karoli, no i oczywiście nie mogłam odmówić sobie przyjemności zaniesienia jej czegoś słodkiego. Najpierw myślałam o cieście, później muffinach, ale doszłam do wniosku, że ciasteczka będą jednak najbardziej poręczne. Zajrzałam do mojej ulubionej książki Småkager. Kræs for slikmunde , pełnej przeróżnych przepisów na malutkie słodkości. Te spiralki od razu wpadły
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą. Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie , bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku(...)czuć - choć zaparzyłam prawdziwą siekierę . Domowa przyprawa do piernika zdecydowanie zdominowała smak tych ciasteczek, ale to nic złego - smakują bowiem wybornie. W dodatku są cudownie mięciutkie od razu po upieczeniu - dlatego sądzę, że dziurki okażą się zbędne - do Świąt nie będzie już po nich śladu... Przepis na lukier królewski wzięłam z niezawodnego bloga Moje wypieki . Wyszedł idealny - śliczny, biały
Pożeraczka, czyli raz adobrzepójdziemy z Ptysią na spacer do ośnieżonego, białego, cichego parku, i będzie wdychać jego atmosferę. Aż się rozmarzyłam... Grudzień najlepiej, moim zdaniem, przywitać pierniczkami. Co roku piekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania. Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki z przepisu Niuli(...)kąpieli wodnej. Maczać w niej pierniczki, posypywać cukrowami perełkami. Zostawić na kratce, aż czekolada całkowicie zastygnie. Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego! Jak Wam się podoba mój pojemnik na ciasteczka? Ja się w nim zakochałam od pierwszego wejrzenia! A zobaczyłam go na straganie w... Lipcu. Akurat miałam imieniny, więc C. mi go z radością sprezentował. Nie mogłam się doczekać, żeby wyciągnąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka nadziewane pianką z orzechami - migdałami i czekoladą :) Tak przygotowane ciasteczka w sam raz nadają się na przyjście niespodziewanych gości jak i na świąteczny stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier wanilinowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl
Sama słodycz i szczypta chiliCiasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek. Składniki ( na około 35 ciastek ) * 250 g masła o temperaturze pokojowej * 500 g mąki pszennej * 200 g cukru * 2 żółtka * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 pomarańcza * 1 galaretka pomarańczowa * 100 g białej czekolady * 50 ml śmietanki(...)płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek. Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę. Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoPlate . Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Zapraszam do pieczenia! Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor: 150 g melasy lub syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru trzcinowego 375 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku(...)Wycinamy foremkami różne wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni - do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego! :) * Jeżeli nie uda wam się kupić
My Culinary Artbananowo-kakaowa owsianka z ciasteczkami korzennymi i bananem w słoiczku po kremie spectalucus + reszta w miseczce, z jeszcze większą ilością ciasteczek *.* Bo jeden taki słoiczek to zdecydowanie za mało. Idę smażyć naleśniki
More food, love and dreamsNewella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella nie
Oryginalny smakPyszne, pulchniutkie i duże ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady :) Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , a do przygotowania użyłam domowego masła orzechowego . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 9 dużych ciasteczek (jedną blaszkę): 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki masła orzechowego 2 łyżki masła niesolonego 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru trzcinowego dark
My Culinary ArtCiasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je według tego przepisu od lat i wszystkim bardzo smakują Są mięciutkie i pyszne… Składniki: 1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g) 1 kostkę margaryny (200 g) 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem. Smacznego
Oryginalny smakKakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają się w ustach i szybciutko znikają z talerza. Orzechy otrzymałam z sklepu Piątnica Naturą Zachwyca! . W sklepie znajdziecie bogaty asortyment towarów oraz spotkacie się z bardzo profesjonalnym i miłym podejściem do klienta. Składniki
Ala piecze i gotujeBabeczki misie polarne Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedy odrobina słodyczy to coś
CiastkozercyPrawdziwe masło orzechowe ma lekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie
CiastkozercyTarteletki ze śliwkami Małe tarteletki mogą być eleganckim i smacznym deserem na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić
CiastkozercyTa przekąska może nie jest najszybsza i najprostsza w przygotowaniu, ale mina dzieci, które rozgryzą tęczowego lizaka z pewnością jest warta naszego czasu i wysiłku. Lizaki
Ciastkozercy