Seromakowiec to moje ulubione świąteczne ciasto. Nie lubię kupować gotowych mas makowych - dlatego zawsze przygotowuję je sama. Ten przepis gości w naszej rodzinie od lat - jest
Prosty przepis namieszając dodajemy ser, następnie budynie a na koniec pianę z białek. Na podpieczony spód wykładamy mak, na to ser. Pieczemy 1 godzinę , temperatura 175 %, funkcja góra/dół. Sernik po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach 1 godzinę. Cukier puder mieszamy z mlekiem, wylewamy na seromak, posypujemy mielonymi orzechami. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień. Polecam przepis
Kulinarne Fantazje MarioliProponuję dziś pyszne ale i pracochłonne, i czasochłonne ciasto , jednakże ten wysiłek się opłaca, bo jest przepyszne. Jest to seromakowiec na domowej masie makowej z sernikiem z wiaderka. Można pójść na skróty i użyć maku z puszki , ale szczerze mówiąc nie polecam , jest niedobry, nie ma porównania do prawdziwej masy makowej i jeżeli nie mamy czasu to po prostu upieczmy(...)sernik, a gdy możemy sobie pozwolić na trochę trudu, to wtedy koniecznie przygotujmy domową masę makową . Ten seromakowiec jest na spodzie z ciasta, nie z ciasta kruchego, nie z ciasteczek, tylko ze zwykłego ciasta. Ale można pominąć ten etap , ciasto równie dobrze można upiec bez spodu. Ja jednak lubię ten spód i dlatego w moim przepisie nie pomijam tego
Kawa z mlekiemNiedawno był tradycyjny, to dziś będzie ten udawany – sernik oczywiście : ) Połączenie kruchego ciasta kakaowego z malinowym środkiem na bazie jogurtów greckich i budyniu malinowego. Calość bardzo ładnie się komponuje i (jak to nibysernik) pysznie smakuje ; ) Bardzo lubię tą piankowo- „serową” masę i gdyby o mnie chodzilo- mogę ją jeść nawet bez kruchego ciasta : D Tym razem blaszka
Domowe ciastaOdkryłam dziś przeglądając folder ze zdjęciami, że jeszcze nie podzieliłam się z Wami przepisem na ten kremowy sernik z dodatkiem borówek. Spójrzcie tylko na niego, jest po prostu idealny, gdybym go odrobinę nie przypiekła to czysta perfekcja w smaku i wyglądzie. Nie będę się nad nim dłużej rozpływać tylko zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki
Cynamonowe szczęściejajka 3/4 szklanki śmietany 100 g orzechów włoskich 1 budyń waniliowy bez cukru 4 łyżeczki stewii z erytrytolem NaturAvena 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 300 … Czytaj dalej Fit sernik z brzoskwiniami
czarrna od kuchniKremowy sernik kakaowo-pomarańczowy czyli najlepsze klasyczne połączenie. Ciasto jest znakomite, bardzo smaczne i podzielne a pokrojony w kostkę zgrabnie prezentuje się na paterze. Klasyka która zawsze się sprawdza. Pamiętajcie jednak aby użyć do niego dobrej jakości sera najlepiej takiego w kostce ze sprawdzonej mleczarni. Najlepszy na każdą okazję. Blaszka o wym 25/30 cm Ciasto kakaowe: 40 dag mąki
Wanilia i KardamonTakie owocowe wydanie sernika jest świetne na każdą okazję, a podczas upalnych dni zachęca tylko by sięgać po kolejny jego kawałek. Artykuł Sernik ze śliwkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąCiasto orzechowe z serem skyr to pomysł przy którym do samego końca miałam wątpliwości czy się uda. Udało się i było całkowicie warto. Wyszło bardzo przyjemne połączenie pomiędzy sernikiem a klasycznym ciastem. Dość wilgotne i mocno orzechowe. Dobrą robotę zrobił też dodatek skórki z cytryny. Ciacho bardzo mi posmakowało już samo w sobie. A myślę sobie że byłoby też idealną
RelaxtimeDelikatny mocno owocowy sernik na zimno bez pieczenia. Pyszny deser idealny na upalne dni. Foremka o średnicy 16 cm 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka owocowa użyłam rubinowej 1 łyżka żelatyny 300ml wrzątku pół słoiczka dżemu wiśniowego 1 łyżka cukru pudru po 2 solidne garści malin i borówek 100 gramów ciasteczek typu petit 40 gramów masła
Andzia Pichcijaskółki. Za ogród tętniący życiem i taniec motyla nad hortensjami. Za dobrodziejstwa natury - kolorowe warzywa i owoce, którymi mogę żyć całe lato. Czysta esencja życia! To czas, […] Artykuł Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniNastępnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko zblendować. Masę serową wylać na na biszkoptowy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Wyjąć sernik z lodówki, na wierzch położyć maliny. Następnie zalać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Healthy food explorerZnacie moją słabość do wszelakich serników, czy to królewskiego, czy syrników z patelni. Zapiekanka twarogowa też zalicza się do zacnego sernikowego grona. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, a smakuje wybornie. Nie jest specjalnie słodka, można ją podać z owocami, dżemem, sosem czekoladowym miodem albo jak kiedyś u nas w przedszkolu - z kleksem kwaśnej śmietany. Z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie, podwieczorek
Obiad gotowy