Błękitna Helena

Błękitna Helena

Błękitna Helena

Przepis na : deser

Oryginalny deser  powstał w 1864 r. z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "La Belle Hélene", której tytułową postacią jest Helena trojańska.  Restauratorzy paryscy raczyli wtedy gości wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene, jednak  na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Uda... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Malinowe Pocałunki

Autor

elwira K

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

gruszka, deser, desery, malinowe, syrop, włoska, sok, ciastka , cytryna, francuskie, ciasteczka, por , czekolada, ciasto 3 bit, bita śmietana, jak zrobić wodę z cytryna, malinowy deser, ciasteczka waniliowe, ciasteczka z czekolada, gorąca czekolada, dania na gorąco

Inne przepisy z Malinowe Pocałunki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.