składniki: 500 g mąki 250 ml letniego mleka 75 g cukru 75 g drożdży 4 żółtka 2 i 1/2 łyżki oleju 2/3 kieliszka spirytusu 1 szczypta soli dodatkowo: 1000 g tłuszczu (smalcu lub oleju) marmolada do nadziania cukier puder do oprószenia FILM KROK PO KROKU JAK PRZYGOTOWAĆ PĄCZKI wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, 125 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do podrośniętego rozczynu dodajemy puszystą masę jajeczną... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...