[Głosów:10 Średnia:4.9/5] składniki: 500 g mąki 60 -70 g drożdży (dałam 50 g) 180 ml mleka, letniego 4-5 żółtek 100 g masła 100 – 150 g cukru 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1 kieliszek spirytusu (dałam 1/2 kieliszka) tłuszcz do głębokiego smażenia dodatkowo: lukier (zrobiłam na oko – do cukru pudru dodałam sok z cytryny) kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka mieszamy z cukrem. Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...