sok z czarnej porzeczki

sok z czarnej porzeczki

sok z czarnej porzeczki

składniki: 2000 g czarnej porzeczki cukier do smaku wykonanie: Porzeczki przepłukujemy. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, tyle aby tylko przykryła owoce i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie przecedzamy przez sito. Owoce miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odciskamy sok np. na drobnym sicie i dolewamy do wcześniejszego soku. Całość słodzimy wg uznania. Ponownie całość zagotowujemy, usuwamy szumowiny. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych buteleczek, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 min. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowy Smak Jedzenia

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.