Dzisiaj przepis na drożdżowy makowiec zawijany, który mi nieodmiennie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest pyszny, wilgotny i pełen pachnących bakalii. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: 60-90 min Czas pieczenia: 35 min Składniki: Ciasto: 150 g mąki (niecała 1 szklanka) 30 g cukru (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych) 2 żółtka 50 g miękkiego masła 60 ml letniego mleka Masa makowa: 170 g maku mielonego 400 ml mleka 60 g cukru (... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Blog stworzony z pasji do pieczenia. tworzenia i eksperymentowania.