składniki na ciasto piernikowe: 120 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g miodu 4 jajka 150 g masła 150 g czekolady (90 g mlecznej + 60 g gorzkiej) 40 g przyprawy do piernika 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło, miód, czekolady oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania) cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z mąką z... czytaj dalej...
Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...