
składniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 100 g rodzynek sułtanek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajko do smarowania wykonanie: Mąkę przesiewamy z cynamonem oraz gałką muszkatołową do dużej miski. Dodajemy sól, jajko, pokrojone na kawałki masło oraz ciepłą wodę i mieszamy. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Wlewamy do ciasta i zagniata... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...