Pasta tahini

Pasta tahini

Pasta tahini

Tahini , tahina (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang ( 芝麻醤 ), jap. nerigoma ( ねりごま ), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu mojewypiekiinietylko

Warto przeczytać

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Autor

mojewypiekiinietylkomojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

sezam, pasta, pasty, ciastka , ciasteczka, chałwa, deser, kokosowe, kanapki, sosy, desery, dipy, ciasto, francuskie, kanapka, dania chińskie, ciastka kokosowe, ciasto z bezami, ciasta z masa, ciasto z masa, ciastka z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto francuskie, desery kokosowe, ciasto kokosowe, dania na gorąco, lekkie ciasto

Inne przepisy z mojewypiekiinietylko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.