składniki : 160 g maku (suchego) 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 330 g cukru 125 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie kilka kropli olejku migdałowego wykonanie : Masło zagotowujemy z mlekiem, cukrem oraz makiem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożone... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...