składniki: ok. 10 dużych gałązek świeżego lubczyku 1 łyżka soli wykonanie: Gałązki lubczyku płuczemy i osuszamy. Odrywamy liście (pozostałe „badyle” można przełożyć do woreczka foliowego i zamrozić). Liście siekamy, przekładamy do np. miski, dodajemy sól i mieszamy, aby sól pokryła wszystkie liście. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków delikatnie ubijając (im mniejsze słoiczki tym leszy, pasta nie będzie się szybciej utleniała). Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany lubczyk... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...