składniki na ciasto (na 4 kulki): ok. 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 mi mleka, letniego 125 ml wody, letniej 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem oraz cukrem i odstawiamy w ciepłe na ok. 20 min. do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz letnią wodę i przez ok. 10 min. wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ścierec... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...