składniki na ciasto: 200 g mąki 40 g cukru pudru 1 jajko 120 g masła, schłodzonego 1 łyżka śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, jajko, śmietanę, sól i siekamy nożem. Na koniec dodajemy masło, również siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, troszkę większe niż dno foremki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, z nadmi... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...