kajmak - 1767 przepisów

Miodownik z kajmakiem czekoladowym 266

wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki  20 dag masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jaja 2 łyżeczki sody  1. Ciasto szybko i energicznie(...)gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.  Kajmak: Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach. Składniki: 12 dag cukru

Apetyczna babeczka
Ciastka owsiane z kajmakiem 256

Ciastka owsiane z kajmakiem Przepis na przepyszne ciastka owsiane przełożone kajmakiem. Przepis jest naprawde banalnie prosty, najważniejsze to przypilnowanie ciastek w piekarniku, aby się nie spaliły. Przełożyłem je kajmakiem z puszki, ale można zastąpić go nutellą .   Składniki 100 g margaryny 50 g mąki 125 g płatków owsianych 110 g cukru 2 jajka 100g kajmaku Przygotowanie 1. Margarynę roztapiamy(...)dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka gdy środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać kajmak z puszki na połowę ciastek, po pół łyżeczki na sztukę i przyciskać drugim ciastkiem jak markizy. Odstawiamy do ostygnięcia. Ja lubię najbardziej je na drugi dzień gdy nabiorą trochę wilgoci

zjem to blog kulinarny
Torcik gruszkowy z kajmakiem 52

mąki pszennej  50 g mąki ziemniaczanej  15 g ciemnego kakao szczypta soli  Składniki na krem:   500 g śmietany kremówki 30%  1 puszka gotowego kajmaku 400 ml  5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 5 gruszek z puszki lub z kompotu   1 szklanka mocnej herbaty 3 łyżki rumu(...)Biszkopt przekroić na dwa poziomie krążki (fot.1) . Jeden z nich ułożyć na dnie spiętej tortownicy i nasączyć dobrze wystudzoną herbatą z rumem. Teraz należy przygotować krem. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się rozpuścił. Odłożyć do małego rondelka 150 g kajmaku, a pozostałym posmarować biszkopt spięty tortownicą (fot.2) . Do 150 g kajmaku dodać 6 łyżek mleka

Świat Ciasta
Wafle z kajmakiem 42

Wafle z kajmakiem, to jedne z tych słodkości, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Ich przygotowywanie było niczym niekończący się rytuał. Najpierw powolne gotowanie skondensowanego mleka, później czekanie aż wystygnie. Następnie, gdy już tylko słyszałem dźwięk otwieranego wieczka, leciałem do kuchni, by móc "pomóc" w ich przygotowywaniu. (Tak naprawdę zależało mi tylko na wyjadaniu resztek kajmaku, które ostawały się(...)pokroić. To były cudowne czasy... Ale wróćmy do przepisu. Co będziemy potrzebować?: 2 opakowania prostokątnych wafli (12 arkuszy) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub już gotowego kajmaku (masy krówkowej) 1 słoiczek dżemu (u mnie najczęściej truskawkowy) oraz kilka ciężkich książek :) Jeśli kupiliśmy mleko skondensowane, to należy je najpierw ugotować. Puszkę wstawiamy do wysokiego garnka wypełnionego wodą i gotujemy

Food Square
Sernik krówka, sernik z kajmakiem waniliowym. 55

oknem pogoda pod psem.  Znam jedno lekarstwo na to. Sernik - też je znacie? Wyjątkowy sernik z waniliowym kajmakiem SM Gostyń. Składniki - masa serowa: 1 kg mielonego sera 100 g miękkiego masła 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (32g) 1 budyń waniliowy 1/2 puszki kajmaku  waniliowego SM Gostyń łyżeczka ekstraktu waniliowego Spód:   150 g ciastek(...)digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych) 60 g masła, roztopionego Dekoracja: 1/2 puszki kajmaku waniliowego SM Gostyń krówki Przygotowanie: Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać

QuchniaKaroli
Kruche ciasteczka z kajmakiem 63

tworzenie i podjadanie. Ciasto zrobił mój syn, Julka wpadła tylko na chwilę ale, że kroiły się ciasteczka to postanowiła zostać i powalczyć wałkiem, dla mnie do zrobienia  pozostał kajmak, który kusi mnie na pokuszenie czekoladowym smakiem. Kuchnia cała w ciasteczkach, odbywa się pieczenie ostatnich partii i przekładanie tych pierwszych, a ja mam już dla Was gotowe zdjęcia i przepis(...)wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut. Kajmak: Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach. Składniki: 12 dag cukru

Apetyczna babeczka
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 373

Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie niech nie czytają dalej ;) Torty bezowe kojarzą mi się z moim dzieciństwem, kiedy przyjeżdżałam do babci i wspólnie piekłyśmy bezy. W zasadzie nie wyobrażałam sobie, żeby u babci nie były ich. Czasami(...)dodawać cukry, śmietana ma być lekko kwaskowa. Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego. Dodatkowo: pół puszki kajmaku, spora garść płatków migdałowych. Pierwszy i drugi spód bezowy posmarować niezbyt grubą warstwą kajmaku. Na kajmak wyłożyć ubitą śmietanę. Ostatni spód i boki posmarować tylko śmietaną.  Płatki migdałowe uprażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek z kajmakiem 127

Mazurek z kajmakiem Święta wielkanocne tuż tuż, by tradycji stało się zadość już od kilku dni testuję w kuchni najróżniejsze "świąteczne" przepisy. Tym razem skusiłam się na prosty mazurek z domowym kajmakiem. Nie przypominam sobie, by w domu piekło się mazurki... chyba ja zabrałam się za to pierwsza. Były baby, serniki i wszelkie inne pyszności. A że zdolności artystycznych(...)czasochłonne ozdoby, zazdroszcząc wszystkim tym, którzy mają do tego dryg! Zobacz również przepis na ---> mazurek z powidłami i lukrem , mazurek z czekoladą i pomarańczową nutą Mazurek wielkanocny z kajmakiem -  przepis: Składniki na małą blaszkę: spód: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 kopiaste łyżki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 2 żółtka dodatki: masa kajmakowa 50 g posiekanych

Moje Qulinaria
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 135

tylko ujrzałam zdjęcie tego serniczka w gazetce, wiedziałam , że będzie to nr1 na weekend. Sernik , który cała rodzinka uwielbia , dodatkowo jeszcze kajmak- pychotka...nie mogło być inaczej. Co prawda moje paski nie wyszły idealne, za to smak wynagrodził niedoskonałości. Polecam gorąco wielbicielom słodkości. Obawiałam się co prawda , że będzie aż nazbyt słodki - ale niepotrzebnie, słodyczy wbrew pozorom w nim niewiele(...)żółtko - 2 łyżki kakao - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) Składniki mas serowych: - 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty) - 65g masła - 5 jajek - 100ml mleka - 100-120g ksylitolu - 260g kajmaku - 1 budyń waniliowy bez cukru + dodatkowo: 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego kilka kropli olejku kilka łyżeczek kremówki 2 krówki Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie

Smaczne Zdrowe
Mazurek "jajo" z kajmakiem 73

mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Do dekoracji: 1/3 puszki kajmaku gotowego mielone orzechy gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe kolorowe pisaki lub lukier inne - wedle uznania  Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier(...)się przyklei do spodu. Można ułożyć na cieście bazie z ciasta. Tak przygotowane ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Kajmak podgrzać w rondelku - będzie łatwiej nałożyć go na ciasto. Tak przygotowany kajmak, wylać na kruche ciasto. Wierzch udekorować wedle uznania. Ja przykleiłam kurczaczka z kruchego ciasta, boki obsypałam mielonymi migdałami

kolorowotorcikowo
Brownie z kajmakiem ( z krówką ) 73

gotowej masy kajmakowej. Rewelacja !    Składniki: 150 g czekolady gorzkiej ( około 70% kakao ) 80 g masła 90 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki kajmaku/ masy krówkowej ( z puszki )    Wykonanie: Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek - wsypać połamaną czekoladę. Do czekolady dodać pokrojone w kostkę masło(...)rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Wierzch ciasta polać kajmakiem, najlepiej łyżką, cieniutkimi stróżkami. Piec w 240 stopniach C przez 10 minut. Przed podaniem, kawałek brownie można dodatkowo polać płynnym kajmakiem.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem 42

drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Tak więc pomimo upału postanowiłam włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem. Do czego i Was namawiam :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Drożdżowe bułeczki(...)malinami i kajmakiem Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 1/2 opakowania malin 150 g masy kajmakowej z puszki płatki migdałów Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 77

lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie.  Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka z bakaliami koniecznie najpierw podprażcie je na patelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną(...)drobne części, które mogły się bardziej przypiec. Następnie orzechy i migdały przerzucić z powrotem na suchą patelnię, po czym polać miodem i chwilę razem podgrzać.  Spód wysmarować kajmakiem, wyłożyć orzechy w miodzie. Figi pokroić w paseczki, po czym w kostkę. Wyłożyć między orzechami. Przyozdobić kwiatkami mirabelek. Podać na świąteczny stół ;) W przygotowaniu tegorocznego mazurka pomógł mi Bakalland

Sajkofanka smaku
Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem 50

udział w akcji Weekendowa Cukiernia i nie żałuje, bo babeczki, które zaproponowała do upieczenia Kucharnia Anna-Maria są niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli d elikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął. Za drugim razem piekłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wegański, bezglutenowy mazurek 86

czym wylepiamy nim formę do pieczenia łącznie z bokami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15 minut (w przypadku małej formy). W tym czasie przygotujemy kajmak – wstrząśniętą puszkę mleka przelewamy do rondla. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut (aż całość będzie gęsta). Ostudzony kajmak wykładamy na upieczony spód. Dekorujemy według

Szybko Tanio Smacznie