kajmak - 2148 przepisów (strona:9/144)

Kajmakowy miodownik z orzechami 213

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone słodką masą budyniową z kajmakiem i orzechami włoskimi. Jedno z wypieków, które musi się znaleźć wśród świątecznych ciast. Zestawienie orzechów z kajmakiem jest przepyszne, a miodownik im dłużej leżakuje tym jest smaczniejszy. CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 100 g miodu prawdziwego płynnego(...)wymiarów blaszki 21 x 25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie na papierze do pieczenia w 180*C przez ok 10 min. Wystudzone smarować wodą osłodzoną miodem. Odłożyć 3 łyżki kajmaku na polewę. Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dodać kostkę masła i nadal podgrzewać. Kiedy się zagotuje wsypać

https:KKuchniaMniam
Ciasto cioci Basi (bez pszenicy) 193

oczywiście na bazie bitej śmietany, jest tylko lekko słodki, a w zasadzie bardziej kwaśny, dzięki temu ciasto nie jest mdłe, a wisienką na przysłowiowym torcie jest prażony słonecznik na kajmaku. Mam tylko problem co do całkowitej bezglutenowości ciasta, raczej jest to ciasto całkowicie bez pszenicy , ale całkowicie bezglutenowe będzie wtedy, gdy uda się zdobyć certyfikowane składniki typu; żelatyna czy kajmak(...)łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Krem: 750 ml śmietanki 36% 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 paczki cukru waniliowego 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej  oraz 1 puszka kajmaku  ok. 200 g łuskanego słonecznika 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Wykonanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Najlepiej rano upiec biszkopt a wieczorem zabrać się za krem. Biszkopt

Kawa z mlekiem
Ciasto krówka 340

Ciasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień. Ciasto krówka – biszkopt: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej(...)masa: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz i wierzch: poncz: 2 łyżki cukru poncz: 1 łyżeczka kawy zbożowej wierzch: 3/4 puszki kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego) – użyłam gotowego z Garwolina wierzch: posiekane orzechy włoskie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy

Poezja smaku
Wafle z masą krówkową czyli najprostsze jest najsmaczniejsze 143

lodówce. Może dlatego, że teraz piekę dla większej liczby osób, a nie tylko dla mnie i męża Ale przejdźmy do wafli: Składniki na wafle: – opakowanie wafli – puszka kajmaku – opcjonalnie masło – niektórzy mieszają kajmak z miękkim masłem. Ja wolę opcję samego kajmaku. Ale wypróbujcie obie. Opakowanie wafli jest też tylko propozycją. Jak już wcześniej pisałam, miałam tylko(...)pół puszki kajmaku, stąd moje andruty są takie niskie, bo po prostu na więcej nie starczyło Każdego wafla pokrywamy cienką warstwą masy, tak aby pokryła ona „dziurki” w waflach. Obie powierzchnie stykających się wafli muszą być pokryte kremem. Nakładamy tyle kajmaku ile go mamy lub do pożądanej wysokości. Oczywiście nie nakładamy kremu na wierzchnie wafle. Na końcu owijamy

Relaxtime
Brownie potrójnie czekoladowe z kajmakiem 168

Czekoladowa rozpusta z nutką kajmaku :) Na początku przyznam, że pierwszy raz robiłam brownie i niestety nie wyszło całkowicie wilgotne, tak jak chciałam. Generalnie chodziło o efekt całkowicie "zakalcowaty" :) Ale już wiem, że następnym razem muszę skrócić czas pieczenia o kilka minut (w poniższym przepisie zostało to uwzględnione). Mimo tego małego niedociągnięcia ciasto skradło moje serce. Dzięki czekoladzie deserowej nie jest(...)czekoladowa: 100 g czekolady deserowej (lub po 50 g mlecznej i gorzkiej) 1 łyżka serka naturalnego (polecam ten , lub 1 łyżka śmietany kremówki) Ponadto: 300 g gotowej masy krówkowej (kajmaku). Można też użyć kajmaku z solą morską. Przygotowanie: Ciasto: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia . 2. W rondelku rozpuścić masło

Domowa Cookierenka Agi
Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami 155

masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu.   Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany (lub więcej) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli(...)kajmaku 125 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy

Słodka Strona
Ciasto Lion 10544

Ciasto Lion to kolejne ciasto do kolekcji w kategorii ‚bez pieczenia’. Połączenie słodkiego kajmaku, batoników Lion oraz bitej śmietany na pewno zdobędzie serca miłośników słodkości :) Jest bardzo szybkie w wykonaniu, więc może skusicie się i zrobicie je jeszcze na te Święta Wielkanocne? Więcej ciast bez pieczenia znajdziecie tutaj: Przepisy na ciasta bez pieczenia   Ciasto Lion – Składniki: Herbatniki maślane(...)350g Batony Lion XL – 3 sztuki (razem 150g) Mascarpone – 500g Kajmak w puszce – 1 puszka (460g) Śmietana kremówka – 660ml Śmietan-fix – 3 opakowania Cukier puder – 3 łyżki Mleczna czekolada – 70g   Ciasto Lion – Wykonanie: Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić

Kulinarne Przeboje
Pączki dyniowe z kajmakiem 146

jedno posiedzenie zjadł siedem, i to po sutym obiedzie. A najmniejsze to one nie są...  Jeśli macie jeszcze jakieś dyniowe zapasy - polecam Wam je ogromnie. Pączki dyniowe z kajmakiem Składniki: (na 20-25 sztuk) 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 190 ml letniego mleka 280 g puree z dyni 1 jajko 1 żółtko 70 g cukru(...)łyżka ekstraktu z wnailii 40 g masła nadzienie: 200 g kajmaku dodatkowo: 150 g kajmaku Mąkę przeisać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wktuszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, puree, jajko, żółtko oraz ekstrakt. Zagnieść na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CZTERY PRZYJEMNOŚCI W JEDNYM PAPILOCIE:) 271

kawowego lub whisky, i zalewam polewą z gorzkiej czekolady. Uwierzcie - to boskie połączenie!   Dla mnie najprzyjemniejszym momentem jest wgryzienie się w sam środek, gdzie czekolada pęka nad kajmakiem, kajmak rozpływa się nad sernikiem, sernik prowadzi do ciasteczkowego spodu... Pycha! Przepis cytuję za Dorotus , jednak z podanych przez nią proporcji wychodzą mi 24 małe serniczki, być może moje formy(...)masła i wybranym likierem. Nakładamy po ok. 1 łyżeczce do każdego wgłębienia. Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i po lekkim przestudzeniu zalewamy dołeczki z kajmakiem. Odstawiamy, dekorujemy dowolnie. Wstawiamy na noc do lodówki. Zjadamy z wielką przyjemnością i ochotą na jeszcze... Dla mnie najprzyjemniejszym momentem jest wgryzienie się w sam środek, gdzie czekolada pęka

KUCHARNIA
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 270

TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU Tort, który powstał, bo miałam ochotę "na coś słodkiego", ale sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony(...)ponieważ dalej było mi mało,  a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy kiecka sylwestrowa już dawno wisi w szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć

Słodko-Słony Świat Ilony
Snikers vel Gosiak 1889

ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS   /na dużą blachę tzw. "sernikową"/   Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C   Czas(...)jest bez przekrojenia).  Krem I - krówkowy 1 szkl. mleka 10 dkg cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dkg masła cukier waniliowy 3-4 łyżki kajmaku (puszka ugotowanego mleko skondensowanego), do smaku (reszta kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej jak układać) Z mleka, cukru, mąk ugotować budyń. Jak ostygnie utrzeć z masłem i kajmakiem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka snickers 1945

abka dla wielbicieli kajmaku i snikersów. :) Kajmak znajduje się zarówno w cieście jak i w polewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc . Ta babka może(...)mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada bezowa daquas 578

prostu do zakochania, wręcz rozpływa się w ustach. Prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku naprawdę znakomita. Chrupiąca i bogato nadziana beza, z orzechami, daktylami, kremem mascarpone i kajmakiem, a wszystko polane sosem kajmakowym i oprószone kakao. Niebo w ustach!     Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250g serka(...)mascarpone 200g śmietanki kremówki 30-36% 200g masy kajmakowej garść orzechów włoskich garść daktyli Dekoracja: orzechy włoskie, daktyle, kakao do oprószenia 2 łyżki kajmaku + 2 łyżki słodkiej śmietanki     *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier

Blog z Apetytem