Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości mleka i cukru (typową masę kajmakową przygotowuje się z mleka i cukru, trwa to jednak dłużej, dlatego ja wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny(...)dodać gorącą wodę i ponownie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - cukier rozpuścić w rondlu tworząc karmel, gdy przyjmie złoty kolor (trzeba uważać, żeby karmel się nie przypalił, bo wtedy nasz kajmak będzie miał niedobry gorzki smak), dodać powoli mleko i śmietankę; cukier może zamienić się w stały karmel, lecz podczas gotowania ponownie się rozpuści - gotować, aż płyny trochę odparują tworząc
Smakołyki BerenikiPrzepis na bardzo ładny mazurek kajmakowy na cieście francuskim. Prosty w przygotowaniu spód oraz efektowne wykończenie to największe zalety tego pomysłu na mazurek z kajmakiem. My wybraliśmy spód w formie prostokąta, ale jeśli chcesz, możesz zdecydować się na inny kształt. Zasada przygotowania i dekoracji jest uniwersalna. Jak zrobić łatwy mazurek? Zapraszamy na przepis! Szklanka ma pojemność: 250 ml Kajmak możesz(...)przygotować w domu z mleka skondensowanego lub kupić gotowy. Wybór pozostawiamy Wam. Mazurek kajmakowy na cieście francuskim Składniki: ciasto francuskie: 1 opakowanie: kajmak: 350 g orzechy mieszane: 0,5 szklanki śmietana 30%: 150 g mleko w proszku: 2 łyżki pisaki dekoracyjne spożywcze: zielony, biały i żółty jajeczka czekoladowe Przepis na mazurek kajmakowy na cieście francuskim Przygotowanie
Kuchnia Na WypasieNajgorsze było oczekiwanie i czasami tylko tyle o ile się warstwy skleiły i od razu zabierałyśmy się do konsumpcji - pycha! Ostatnio pokazywałam Wam moje dwa sposoby na przygotowanie domowego kajmaku, który możecie przygotować od podstaw lub iść na łatwiznę i przygotować go z mleka skondensowanego lub jeżeli macie totalnego lenia, to oczywiście można posłużyć się gotową masą z puszki. Kajmak(...)można przygotować wcześniej, kupić opakowanie wafli (ważne by nie były połamane zbytnio, ewentualnie wybrać dwa ładne i użyć ich na pierwszą i ostatnią warstwę). Wafle smarujemy kajmakiem, obciążamy deską - najlepiej dość ciężką i drewnianą, czekamy aż warstwy się skleją, kroimy na kawałki (w kwadraty, prostokąty, trójkąty lub inne formy) i zjadamy. Idealnie sprawdzą się nie tylko do kawy
Kuchnia na Obcasachwyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Jeśli lubicie nowości, to polecam sernik snickers, który skradnie serca Waszych gości. W tej wersji smaki idealnie się uzupełniają, ponieważ słodkość kajmaku przełamują solone orzeszki. Dzięki temu sernik nie jest za słodki, a połączenie smaków idealne . Sernik snickers Spód 180 g kakaowych herbatników 80 g masła 10 g cukru pudru ((1 łyżka)) Masa(...)twarogu sernikowego ((Mój Ulubiony lub Piątnica)) 200 g śmietanki 36 % 4 jajka L lub 5 M 100 g cukru pudru 120 g solonych orzeszków ziemnych 250 g kajmaku ((1/2 puszki)) 100 g gorzkiej czekolady 35 g waniliowego budyniu bez cukru ((1 opakowanie)) Dodatkowo 250 g kajmaku ((1/2 puszki)) 3 batony snickers do dekoracji Spód Herbatniki zmiel na pył, a masło
Przepisy na widelcuWaniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem. Dziś zapraszam Was na waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem. Idealne do filiżanki kawy Uwielbiam takie desery, a Wy? Rogaliki są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Przygotowuję je zawsze, gdy zostaje mi w lodówce kawałek sera. Rogaliki możecie spokojnie nadziać również dżemem, konfiturą, owocami lub gęstym kremem. U mnie dziś mała słodka rozpusta z kajmakiem(...)lubicie kawę? Jaką najczęściej pijecie – czarną czy z mlekiem? Składniki: 200 g półtłustego twarogu 200 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru wanilinowego kajmak – u mnie o smaku orzechowym Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do schłodzenia do lodówki
Słodkie okruszkiSzyszki z kajmakiem! Pamiętacie ten smak dzieciństwa? Kiedyś wykonywało się je z krówek, irysów i masła. Dziś mam dla Was ekspresową wersję, która smakuje tak samo dobrze. To tylko dwa składniki, a sprawiają tyle radości. Jeśli Wasze dzieci lubią zabawy w kuchni, to zaproście je do wspólnego lepienia smakołyków. Świetna zabawa gwarantowana, bo nie ma nic lepszego od wspólnych chwil(...)pełnych radości . Szyszki z kajmakiem 30 g ryżu preparowanego 200 g kajmaku ((gotowego z puszki)) Kajmak wyjmij łyżką i przełóż do garnka. Podgrzewaj go przez około 3 minuty, aż zmieni konsystencję na bardziej lejącą. Zdejmij garnek z ognia. Do garnka z kajmakiem wsyp ryż preparowany i wszystko dokładnie wymieszaj. Mokrymi dłońmi formuj małe kuleczki i układaj je obok siebie
Przepisy na widelcuMoje jedno z ulubionych ciast.. toffi, straciatella i śmietanka... palce lizać. Przepis na formę: 36cm x 25cm SKŁADNIKI NA MASĘ TOFFI: 450-500g herbatników 290g masy krówkowej kajmak firmy helio 500ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody 2-3 łyżki cukru(...)gorącej wody 1-2 łyżki cukru pudru 50g gorzkiej czekolady (roztopionej na parze) DODATKOWO: 30-40g czekolady mlecznej do dekoracji WYKONANIE: 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy kajmak, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. 2. Masę z kajmakiem dzielimy na 3 części, układamy kolejno: herbatniki-kajmak-herbatniki-kajmak-herbatniki-kajmak-herbatniki. Odkładamy do zastygnięcia
Dziś Ja gotujeSzybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze babki i babeczki. Od tych klasycznych – piaskowych, z kakao, kokosem, czekoladą, do tych z pistacjami. U mnie każda babka znika w mgnieniu oka. Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa kajmakowa(...)krówkowa), która nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam Helio 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 jajka klasy M Do podania: cukier puder lub czekoladowa polewa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
Słodkie okruszkiKilka razy robiłam już różne serniki z dodatkiem kajmaku. Idealny wyszedł sernik pieczony w kąpieli wodnej gdzie kajmak był w środku a na serniku truskawki. Na pewno niedługo go zrobię ponownie i dam Wam przepis. Dziś sernik tradycyjny, w którym kajmakowa jest tylko polewa. Dla mnie połączenie idealne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom karmelu. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta(...)tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z kajmakiem Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera do serników – 250 g miękkiego masła – 150 g cukru pudru – 6 jajek – 1 opakowanie cukru waniliowego
nietylkopasta.pllistopad 2017 Nie byłabym sobą gdybym nie przygotowała czegoś z tej książki. Padło na drożdżówkę , które uwielbiam i nadal pozostaje przy swoim - wyszło pysznie! Drożdżowy zawijaniec z solonym kajmakiem i orzechami. Składniki; 20 dag maki pszennej 20 dag mąki pełnoziarnistej (pszennej) 1 opakowanie suszonych drożdży instant 200 ml mleka migdałowego 5 dag masła 1 łyżka solonego kajmaku 1 jajko(...)cukru szczypta soli mielony imbir ( na czubku noża) Nadzienie; 1 porcja solonego kajmaku 1 szklanka orzechów włoskich Na wierzch; 1 jajko 2-3 łyżi płatków migdałowych Słony kajmak; 200 ml mleka 200 ml śmietany 36% 15 dag cukru 2 szczypty soli Przygotowanie; Zaczynamy od przygotowania kajmaku.Wszystkie składniki przekładamy do rondlamieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Kiedy będą
Radość kipiąca uśmiechem.dyniowe ciasto i dyniowy krem. Ten krem z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak jemy prostu z pucharka albo używamy jako polewy do ulubionego ciasta. W przepisie jest odrobina whisky, którą możemy pominąć, jeśli krem będą jadły dzieci, ale możemy mieć też dodatkową szklaneczkę(...)kucharza, jeśli dzień był ciężki. Składniki: pół kilo puree z dyni hokkaido lub pieczonej dyni bez pestek puszka kajmaku szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki whisky lub esencji waniliowej orzechy włoskie do dekoracji Przepis na kajmak z dyni Zmiksować dynię z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Przelać do pucharków i udekorować orzechami. Taki kajmak to też doskonała polewa
Ugotowane pozamiatanesmakują każdemu. Korzenne to kolejny krok – zobacz czy ci posmakują i czy staniesz się prawdziwym fanem ciast warzywnych. Ciasto dyniowe z tego przepisu jest jeszcze z whisky i kajmakiem dyniowym . Idealny aromat na długie jesienne wieczory. Jesień naprawdę da się lubić. Składniki: dynia hokkaido – przekrojona na kawałki, z wydrążonymi pestkami i upieczona w piekarniku 3 jajka ¾ szklanki(...)łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli łyżeczka świeżej lub kupnej skórki pomarańczowej po pół łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i kurkumy 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich Polewa: pół puszki kajmaku szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki whisky połówki orzechów włoskich do dekoracji 2 figi do dekoracji Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky Upieczoną dynię zmiksować. Odłożyć
Ugotowane pozamiataneMasa kajmakowa – wegański kajmak Czy jest możliwe zrobienie kajmaku bez gotowania? Jasne! Ten przepis właśnie jest jednym z takich. Nigdy więcej pilnowania czy się czasem nie przypala! To jest jeden z tych przepisów, który pokazuje, że weganizm wcale nie musi być zdrowy i wartościowy w witaminy i minerały. Masa kajmakowa według tego przepisu to wysokowęglowodanowa i bardzo kaloryczna maziaja(...)vivre. Słodka i pyszna masa spływała z aluminiowej tubki wprost do gardzieli… obrzydliwie słodkie, a jakie pyszne! Wy w dzieciństwie też zajadaliście się mlekiem zagęszczonym w tubkach lub kajmakiem? Składniki: Napój ryżowy w proszku – 115g (sprawdź czy na pewno produkt jest wegański) Cukier trzcinowy – 130g Mleko sojowe – 120ml (lub inne roślinne) Olej kokosowy – 30g Sól
Blendmankwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka) (65 g + 60 g + 40 g) 50 ml orzechówki (tu: orzech laskowy soplica) 30 ml wody 10 g cukru kajmak (na warstwę) 130 g (razem 1 puszka) Bita śmietana: 5 opakowań po 200g śmietany 36 % 5x śmietan-fix 35 g cukru pudru 190 g kajmaku gotowego o smaku orzecha laskowego(...)słonecznik się zarumieni. Bita Śmietana: Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan-fixy zmieszane z cukrem. Ubitą śmietaną dzielimy a proporcjach 2/3 i 1/3, do 2/3 śmietany dodajemy 190 g kajmaku (po łyżce cały czas miksując) i większość ostudzonych skarmelizowanych orzechów ze słonecznikiem (ma zostać tylko na wierzch - zdjęcie). Nasączenie: Wódkę mieszamy z wodą i cukrem aż cukier się rozpuści, jeśli
Malowane smakiemZachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu. Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest kaloryczne, ale warto od czasu do czasu skusić się na jeden kawałek. Kajmak można ugotować samemu(...)gotując przez około dwie godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego) – jednak przyznam się Wam, że tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego. Kupując kajmak upewnijcie się tylko, że zawiera wyłącznie mleko i cukier – bez sztucznych dodatków. Całość przygotowania, nie licząc chłodzenia w lodówce, zajęła mi mniej więcej 20 minut. Tarta bananowa bez pieczenia: 350 g ciasteczek pełnoziarnistych
Poezja smaku