Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym

Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym

Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym

 Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie.  Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazur... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Sajkofanka smaku

Warto przeczytać

Ciasto „Trzy Szklanki”. Każdy Kawałek Rozpływa Się W Ustach. Genialnie Prosty I Szybki Przepis.

Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.

Czytaj dalej...

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Autor

SajkofankaSmakuSajkofankaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

miód, kajmak, ciasto, orzechy, pieczenie, mąka, figa, susz, orzechy włoskie, włoska, cukier puder, świąteczne przepisy, świąteczne, czekolada, placki, cukier, śliwka, wielkanoc, kruche ciasta, ciasto kruche, kruche ciasto, ciasto z orzechami, szybkie ciasto, szybki ciasto, ciasto z masa, przepisy na kruche ciasto, ciasto z bezami, ciasta z masa, bez pieczenia, owoce w czekoladzie

Inne przepisy z Sajkofanka smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
agnieszka, 18 kwietnia 2014 23:33:22

Wygląda bardzo apetycznie. :)

Ania, 19 kwietnia 2014 21:57:36

Nie przepada za mazurkami, ale ta ilość bakali i miód porwały mnie :) Ciasto popełnię po świętach w formie tarty.PozdrawiamAnia

Sajkofanka Smaku, 20 kwietnia 2014 01:06:01

Bardzo się cieszę, że zainspirowałam Cię do wypieku ;) Oto właśnie chodzi! Smacznego - pozdrawiam Aniu ;)

Kolizje smakow, 22 kwietnia 2014 11:12:14

Mazurek wygląda super :) Szkoda, że już po świętach inaczej na pewno bym się na niego skusiła ;]