domowe powidła śliwkowe z kakao i orzechami

domowe powidła śliwkowe z kakao i orzechami

domowe powidła śliwkowe z kakao i orzechami

*składniki: ok. 3000 g śliwek węgierek 120 g kakao 200 g orzechów włoskich cukier do smaku wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy. Przekładamy do brytfanki lub garnka z grubym dnem. Wstawiamy na ogień i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Smażymy tak długo aż uzyskamy w miarę gęstą konsystencję. Pod koniec całość blendujemy, dodajemy kakao, uprażone i drobno posiekane orzechy oraz do smaku cukier. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze ok. 10 min. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowy Smak Jedzenia

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.