Piękna drożdżowa gwiazda makowa idealna na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Czas przygotowania: 35 min Czas wyrastania: ok. 80 min Czas pieczenia: 20-25 min SKŁADNIKI 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 50 g cukru ok. 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 50 g miękkiego masła szczypta soli 300 g gotowej masy makowej ew. roztrzepane jajko do posmarowania gwiazdy przed pieczeniem Lukier 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody PRZYGOTOWANIE Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru aż staną się płynne. Dodaj kilka ł... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Blog stworzony z pasji do pieczenia. tworzenia i eksperymentowania.