składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek 1 szczypta soli opcjonalnie: otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy lukier do dekoracji wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Ok. 80 g mąki zaparzamy 125 ml gorącego mleka. Odstawiamy do przestudzenia. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru oraz pozostałym letnim mlekiem. Wlewamy do zaparzonej mąki mieszamy a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żó... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...