Zaplatane drożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki 1 szk kwaśnej śmietany 2 dag drożdży kostka margaryny cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w www.owocowyraj.eu cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków szczypta soli 1 jajko(...)smarowania ciasteczek Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez
Apetyczna babeczkamożna tańczyć w ciemnościach. Julio Cort ázar Gdy jeszcze kupowałam paczkowane, sklepowe ciastka z kawałkami czekolady, często irytowałam się, gdy na jedno ciastko przypadały tylko dwa lub trzy czekoladowe kawałki. Chciałam więc sama je upiec i wypchać taką ilością czekolady, jaka mi się zamarzy. Wiele razy próbowałam, ale nie wychodziły mi chrupiące, na czym(...)mokrymi. Szybko i niedokładnie mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady i ponownie mieszamy, tym razem dokładniej. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blaszce. Duże, małe, grube, cienkie - jakie tylko chcemy. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C przez około 10-20 minut. Zajadamy. Polecam ze szklanką mleka owsianego
Weganizm infantylnyJakimś cudem znów udało mi się kupić dynię, więc tym razem pomyślałam o ciasteczkach z jej udziałem. Miała być dynia, płatki owsiane i bakalie - takie było moje zapotrzebowanie i z takim zamysłem przystąpiłam do poszukiwania odpowiedniego przepisu. Po przeglądnięciu kilku zdecydowałam się na stworzenie własnego i to był bardzo dobry pomysł:) Ciasteczka zawierają mnóstwo dobrych rzeczy, dlatego nazwałam je "bogate(...)Masło stopiłam, orzechy posiekałam, a bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszałam w misce. Nakładałam łyżeczką kupki masy na papier do pieczenia, lekko rozpłaszczałam i piekłam 15 min. Ciasteczka wyszły pyszne! Naturalnie słodkie, z wyczuwalną nutką cynamonu, nasycone bakaliami - po prostu idealne:) Bardzo dobrym pomysłem było dodanie kilku kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do tej pory używałam jej tylko
Zdrowa Kuchnia SowyCiasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi to lekka, chrupiąca przekąska, która nie zawiera zbyt wielu kalorii (jedno ciastko to około 63kcal), a zaspokoi głód i chęć na coś słodkiego. Głównym składnikiem ciasteczek jest sezam, jako dodatku smakowego użyłam prażonych orzeszków ziemnych, można także wykorzystać inne orzechy. Ciasteczka są proste w wykonaniu, chociaż ich formowanie jest dość pracochłonne - ważne jest, by przed(...)upieczeniem były jak najcieńsze, więc każdą porcję masy należy maksymalnie rozpłaszczyć widelcem na papierze do pieczenia. Z podanego przepisu można przygotować 19-20 sztuk ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com . Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 1 białko 2 łyżki (20g) cukru pudru 2 łyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić
Smakołyki Berenikipożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka(...)wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać małe kulki ciasta. Będą wtedy miały kształt typowych płaskich biszkopcików. Z foremek ciadtka wychodzą wyższe. Foremki wkladam do piekarnika
prawdziwe jedzenieChyba każdy z nas lubi ciasteczka z czekoladą. Ja napewno. Nie mówiąc już o moim mężu, który wręcz uwielbia wieczorami je "pochrupać". Zaczęłam więc szukać ciekawego przepisu na American Chocolate Chip Cookies. Trochę bo ciasteczka w tutejszych sklepach do najtańszych nie należą, ale chyba głównie dlatego by sprawdzić czy mi takie ciasteczka wyjdą. Przepis jaki znalazłam pozwala na przygotowanie(...)ciasteczek bardzo zbliżonych w smaku do naszych polskich piegusków/jeżyków. Co więcej okazały się banalnie proste w przygotowaniu. Parę minut roboty a ile przyjemności! Jak je zrobić? Potrzebujemy: - 150 g masła (niesolonego) - 125 g jasnego cukru trzcinowego - 100 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko plus dodatkowe żółtko - 2 łyżeczki pasty waniliowej (można też użyć ekstraktu waniliowego
W mojej holenderskiej kuchniProste i szybkie do zrobienia ciasteczka...a jakie smaczne...polecam...I jak to u mnie czasem bywa...pieczenie z przygodami...margaryna z cukrem się uciera...wyciągam z szafki resztę składników...a tu brak proszku do pieczenia..a kakao tylko tyci tyci...No i co robić? ano ..zamiast proszku do pieczenia dałam prawie całą łyżeczkę sody..no i dałam resztki kakao(...)resztki kawy rozpuszczalnej..ale i tak ciasteczka wyszły bardzo smaczne...takie kruche..pycha.. 30 dkg mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne
Moje domowe kucharzenieprzetestowania kilka naprawdę interesujących produktów. Z racji tego, że zapragnęłam nagrodzić się za ciężki dzień jakąś słodkością, mój wybór padł na pastę tahini ciemną. W związku z tym, wyczarowałam ciasteczka "chałwowe" :) Ale najpierw trochę teorii: Gillian McKeith jest światowej sławy dietetykiem. Popularność przyniósł jej program telewizyjny "Jesteś tym, co jesz" nadawany na całym świecie. Gillian McKeith stworzyła serię naturalnych organicznych(...)także zdrowe słodycze! :) Pasta tahini, którą otrzymałam jest pastą organiczną, wytworzoną zgonie z wymaganiami dla certyfikatu Żywności Ekologicznej oraz Soil Association Organic . A teraz przyjemności ;) Składniki na ciasteczka: 2 szklanki mąki tortowej 0,5 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Można dodać 0,5 łyżeczki
Emcia PichciCiasteczka z mojego dzieciństwa, do tej pory kupujemy je na wagę w ulubionej piekarni. Puszyste, rozpływające się w ustach biszkopciki przełożone marmoladą. W oryginale posypane makiem, jednak ja z niego zrezygnowałam. Odpowiednio przechowywane pozostają świeże przez kilka dni. Można je wykonać ekspresowo, nie są skomplikowane, nie mają zbyt wiele składników, pieką się kilka minut. Idealne jeśli chcemy(...)szybko wyczarować coś pysznego. Polecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) Składniki na około 25 ciasteczek: · 3 duże jajka · 80 g cukru pudru · 90 g mąki · s zczypta soli
Mania GotowaniaOstatnio staram się ograniczać słodycze, więc postanowiłam wymyślić jakiś zamiennik, bo niestety bez słodyczy życie nie jest takie kolorowe J Wpadłam na pomysł dietetycznych ciasteczek. Szczerze mówiąc mieszając składniki nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Po prostu powrzucałam do miski wszystko co miałam pod ręką, i co wydawało mi się zdrowe J Mój instynkt kulinarny na szczęście mnie nie zawiódł(...)ciasteczka wyszły pyszne. Były w stanie całkowicie zaspokoić mój apetyt na słodycze. Ciastka nie mają cukru, mąki i tłuszczu, więc co za tym idzie… mniej wyrzutów sumienia!! Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami Składniki: · 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
Mania GotowaniaPyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, które sprawdzą się zarówno jako przekąska do szkoły czy pracy oraz jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Ciastka są bardzo pożywne, przepis możecie modyfikować, wg własnych upodobań, zamieniając np. żurawinę czy śliwki na inne ulubione bakalie. Jeśli chcecie pozbyć się jeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady. Ciasteczka owsiane z bakaliami(...)dodajemy roztrzepane jajko oraz ostudzoną masę. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Jeśli masa nie będzie się dostatecznie lepiła możecie użyć nieco więcej miodu. Z masy lekko zwilżoną dłonią formujemy ciasteczka i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 170 stopni
Mania GotowaniaKolejna wersja marokańskich ciastek g hriba. Tym razem najpopularniejsza-migdałowa. Ciasteczka są bardzo aromatyczne, pozostają bardzo długo świeże. Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy miękną i stają się jeszcze smaczniejsze. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka(...)spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny być dość blade. Pozostawiamy na blasze przez 5-10 minut, w uchylonym piekarniku
Mania GotowaniaCiasteczka kokosowe Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1 duże jajko Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem. W misce zagniatamy kruche ciasto z w/w składników. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ciasteczka pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą
SMYKWKUCHNIGorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam tutaj , tylko proporcje trochę zmieniłam. Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę podgrzewamy(...)przez kilka minut (cały czas energicznie mieszając). Gdy masa przestygnie formujemy ciasteczka mokrymi rękami, na środek każdego z nich wbijamy jednego migdała. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Ze smakiem i z pasjąPyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre . Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie
Ze smakiem i z pasją