ciasteczka - 39423 przepisów (strona:737/2629)

ciasto kasztanek z brzoskwiniami 76

składniki na biszkopt: 120 g mąki 30 g kakao 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Gdy wszystko idzie nie tak, właśnie wtedy powstaje magia 76

trochę mleka i golden syropu, licząc, że to wystarczy. Niestety, zamiast gładkiego ganache, kakao i tłuszcz zaczęły się od siebie oddzielać. „Trudno,” pomyślałam, „zamiast tego udekoruję ciastka karmelem.” Jednak po podgrzaniu w mikrofalówce karmel uległ skrystalizowaniu, zamieniając się w ziarnistą, nierówną masę. Zniechęcona, byłam już gotowa odłożyć wszystko na później i dać sobie spokój

codojedzenia
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego. Pachnąca i chrupiąca przekąska gotowa w 15 minut 61

ciasta francuskiego to nie tylko błyskawiczna, ale i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i podczas spotkań ze znajomymi. Te aromatyczne, delikatne i chrupiące ciastka z pewnością zagoszczą na Waszych stołach. Warto mieć ciasto francuskie zawsze pod ręką, by móc w kilka minut przygotować coś pysznego! Cały przepis

Korniszonki
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego. Pachnąca i chrupiąca przekąska gotowa w 15 minut 62

ciasta francuskiego to nie tylko błyskawiczna, ale i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i podczas spotkań ze znajomymi. Te aromatyczne, delikatne i chrupiące ciastka z pewnością zagoszczą na Waszych stołach. Warto mieć ciasto francuskie zawsze pod ręką, by móc w kilka minut przygotować coś pysznego! Cały przepis

Gotujemy i jemy
Miękkie pierniczki z serkiem mascarpone 53

jest z dodatkiem serka mascarpone. Śmietankowy, słodki i bardzo tłusty serek sprawia,  że struktura pierniczków jest wyjątkowo miękka, delikatna. Koniecznym jest dodatek orzechów - są bardzo wyczuwalne  w ciasteczkach, a to ich główna zaleta. Z podanych proporcji upieczecie około 20 - 25 całkiem sporych pierniczków, znaczna ich część zniknie jeszcze ciepła - gwarantuję. Wracam właśnie z uroczystego otwarcia jarmarku świątecznego(...)grubość około 5 mm,  wycinamy pierniczki ( raczej większe ) i układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Idealnym dodatkiem są orzeszki włoskie, wkładane w każde ciasteczko. Powierzchnię pierników smarujemy rozbełtanym jajkiem,  dzięki czemu po upieczeniu będzie gładka i rumiana. Pieczemy w 180 stopniach około 12 - 15 minut. Ciastka urosną i wyraźnie się "napuszą". Nie przeciągajcie czasu

Kronika Piekarnika
Gulasz z piersi indyka z dynią i boczkiem 71

Share Pinterest Print Gulasz z piersi indyka z dynią i boczkiem w aksamitnym sosie ze śmietanką i natką pietruszki. Bez wątpienia doskonałe danie jednogarnkowe dla całej

Oryginalny smak
Muffinki z dwukolorowym kremem 53

zrobienia - wystarczy ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać barwnik, np. kakao. Dzięki temu otrzymamy różnokolorowe ciasta, które nakładane na przemian dadzą fajny efekt dwukolorowego ciastka. Z kremem jest podobnie - wystarczy podzielić go na dwie części i dodać barwnik, po czym wycisnąć jednocześnie z rękawa cukierniczego.  Muffinki z dwukolorowym kremem - przepis Do przygotowania muffinek

Z notatnika dietetyka
Herbata Historia i Pochodzenie 59

podawana z mlekiem i cukrem. Rosja W Rosji herbata jest przygotowywana w samowarze, który utrzymuje wodę w odpowiedniej temperaturze przez cały dzień. Rosjanie piją herbatę w towarzystwie konfitur lub ciastek, co podkreśla znaczenie gościnności. Bliski Wschód W krajach arabskich herbata jest symbolem gościnności. Miętowa herbata z Maroka, przygotowywana z zielonej herbaty, mięty i cukru, jest podawana podczas każdego spotkania

RafalCook
Wina na zimę: najlepsze półsłodkie i półwytrawne wybory na chłodne wieczory 59

cytrusów i delikatnych nut miodu sprawiają, że jest to wybór idealny zarówno na kameralne spotkanie przy kominku, jak i jako towarzysz deserów. Doskonale podkreśla smak szarlotki z cynamonem, kruchych ciasteczek czy nawet lekkich serników. Dodatkowym atutem tego wina jest jego lekka kwasowość, która balansuje słodycz, dzięki czemu wino nie jest zbyt przytłaczające. Riesling świetnie sprawdzi się również jako aperitif, otwierając(...)wyraźnymi nutami wiśni, śliwek, czekolady i odrobiną wanilii idealnie wpasowuje się w zimowy klimat. To wino, które doskonale odnajdzie się w towarzystwie korzennych smaków – spróbuj go z piernikiem, świątecznymi ciasteczkami lub czekoladowym fondantem. Merlot półsłodki to także doskonały wybór do bardziej wytrawnych połączeń, takich jak twarde sery czy pasztety z żurawiną. Jego aksamitna struktura i wyważona słodycz czynią go idealnym

smakowitehistorie.com
Chałka 59

Przepis na doskonałe drożdżowe ciasto zaplatane w formie warkocza. Na wierzchu duża ilość słodkiej kruszonki. Czas przygotowania: 30 min Czas wyrastania: ok. 90 min Czas pieczenia

Słodki Blog
Jakie są smaki kisielu? 75

jako dodatek do innych deserów. Możemy go dodawać do lodów, ciast, naleśników czy gofrów, aby dodać im dodatkowego smaku i konsystencji. Kisiel jest również często używany jako polewa do ciastek i babeczek, dodając im koloru i smaku. Podsumowanie Kisiel to deser, który oferuje nie tylko pyszne smaki, ale także różnorodność. Od tradycyjnych smaków owocowych po egzotyczne i sezonowe, kisiel

Żyję by jeść
Tarta sernikowa z owocami 78

tanie, zmieniam tylko owoce. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, gdyż bardzo często robię je na słodko: przepis na jabłka w cieście francuskim , ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciastka francuskie z serem i jabłkiem, Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. lub wytrawnie: tarta ze szparagami 1 i tarta ze szparagami 2. Tarta sernikowa z owocami może być posypana cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
deska imieninowa 55

składniki – dowolna ilość: świeży ogórek pomidor ser żółty w plasterkach szynka w plasterkach ser typu camembert ser typu mozzarella winogron jasny i ciemny liście selera

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie dania na Wigilię, które warto znać 112

masła, oferuje delikatny i kremowy smak. Na Wigilię sernik można podać w różnych wariantach – z rodzynkami, skórką pomarańczową czy polewą czekoladową. Szukasz nowoczesnego podejścia? Wypróbuj sernik na spodzie z ciastek korzennych i polewą z kremu ciasteczkowego lub pistacjowy sernik baskijski. Te modne połączenia z pewnością zaskoczą Twoich gości. Kompot z suszu – aromatyczny napój pełen tradycji Nic tak nie dopełnia

Ania gotuje