składniki: 2000 g dojrzałych, mięsistych pomidorów 5 dużych gałązek natki pietruszki 5-6 ząbków czosnku ok. 3/4 łyżki soli lub do smaku wykonanie: Pomidory myjemy, usuwamy stwardniałe części i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Blendujemy, dodajemy sól i gotujemy, aż sos uzyska gęściejszą konsystencję. Następnie ponownie blendujemy lub jeśli ktoś woli to przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez ok. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...