składniki: 3000 g łopatki wieprzowej 4 i 1/2 łyżki soli 3 łyżeczki pieprzu 12 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę) 300 ml wody opcjonalnie 2 łyżki majeranku do każdego słoika: 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy, czosnek, wodę i wszytko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. (najlepiej na noc). Następnie przekładamy do słoików (ok. 500 ml), do 3/4 wysokości dobrze ugn... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...