Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Przepis na oponki ale bez sera, za to zrobione z ciasta drożdżowego. Puszyste, lekkie, z piękną obrączką, idealnie sprawdzą się jako przysmak karnawałowy. Czas przygotowania: 30 min Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min Czas smażenia: ok. 4min (jedna partia)   SKŁADNIKI (na 25 oponek) 360 g mąki (2 i 1/4 szklanki) 50 g cukru (4 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 7 g drożdży suszonych 2 żółtka 30 g masła miękkiego lub roztopionego 170-200 ml mleka ciepłego 1 łyżka octu/spirytusu (adsbygoogle... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Słodki Blog

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.