[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 450 g mąki 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 g cukru 200 g miodu płynnego 200 g margaryny 250 ml śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą oraz kakao. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miód, śmietanę, wodę oraz wymieszane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodaj... czytaj dalej...
Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...