piernik wg s. Anastazji

piernik wg s. Anastazji

piernik wg s. Anastazji

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 450 g mąki 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 g cukru 200 g miodu płynnego 200 g margaryny 250 ml śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą oraz kakao. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miód, śmietanę, wodę oraz wymieszane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodaj... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Domowy Smak Jedzenia

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.