składniki: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych ok. 55 g cukru (mniej lub więcej w zależności od słodkości owoców) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Następnie nabieramy ok. 4 łyżki soku, wlewamy do filiżanki i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewamy do rondelka... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...