frużelina - 703 przepisów

TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 404

truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też wychodzi świetna. Tort smakuje najlepiej następnego dnia, gdy przez noc postoi(...)biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Nasącz go 1/3 ilości ponczu. Posmaruj 1/3 kremu kokosowego. Na to wyłóż 1/2 frużeliny truskawkowej.Przykryj drugim blatem. Nałoż kolejną 1/3 porcji kremu i 1/2 frużeliny.Przykryj ostatnim blatem.Boki i wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj truskawkami i listkami miety

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 248

jeżyn, więc wymyśliłam sobie, że zrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być(...)pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki ciemnego kakao3/4 szklanki cukruSKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:500 g mascarpone2 żółtka6 łyżek cukru pudru4 łyżki cappuccino śmietankowego w proszku3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wodySKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ JEŻYNOWĄ:400 g jeżyn2/3 szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wody1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżeczki mąki ziemniaczanej4 łyżki wodySKŁADNIKI NA PONCZ:1/2 szklanki wody2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku

Słodko-Słony Świat Ilony
Frużelina truskawkowa babci 159

Frużelina jest dla mnie wspomnieniem lata z dzieciństwa. To słoiczki zamknięte z pysznymi truskawkami w pysznej zalewie. Uwielbiam ten smak :), a robi się ją bardzo szybko! Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki: 2 kg truskawek 1/2 litra wody 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej(...)truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut, a na sam koniec wsypujemy cukier i jeszcze chwilę razem gotujemy, aby rozpuścić cukier. Rondel ściągamy z ognia, aby frużelina się nie przypaliła. 4. Gorącą frużelinę nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w 95 C, przez 10 minut.Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php

Apetyczna babeczka
Frużelina truskawkowo waniliowa. 168

możemy zobaczyć gwiazdy frużeliny truskawkowo waniliowej. Świeżo zerwane z krzaczka, skąpane w porannym słoneczku. Coś pysznego i prostego.1 kg truskawek2 szkl cukru100 ml wody8 łyżeczek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)nasiona z laski wanilii, lub cukier waniliowy Truskawki pozbawiamy szypułek i dzielimy na mniejsze części. Umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilkę, aby puściły sok. Dodajemy wanilię(...)Gotujemy na wolnym ogniu, do uzyskania konsystencji lekkiego kisielu. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i czekamy aż spęcznieje. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Rozlewamy gorącą frużelinę do słoików i odwracamy do góry dnem do wystudzenia.Polecam do gofrów, kanapek, deserów... Naprawdę pycha

Malinowe Pocałunki
Frużelina truskawkowa 423

truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować.3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia.4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Frużelina truskawkowa 152

Dzisiaj u nas szybka wersja truskawkowej frużeliny...idealna do gofrów. My używamy ją również do pavlovej i....makaronu:) Oczywiście do kanapek też jest świetna.Składniki;  1 kg truskawek, 6 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, Wykonanie;Truskawki myjemy i obieramy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Gdy już puszczą sok, gotujemy, dodajemy ocet

Anioły w kuchni
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 115

dodatku, w gratisie dostałam sporo jabłek, które też trzeba było jakoś spożytkować. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową(...)czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek wody 3 łyżek soku z cytryny ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie krok po kroku: 1. Czereśnie myjemy, drylujemy i przekrawamy na pół. Dzięki temu sprawdzimy również, czy na pewno pozbyliśmy się pestek

Okiem Blondynki by McBlondi
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 174

dodatku, w gratisie dostałam sporo jabłek, które też trzeba było jakoś spożytkować. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową(...)czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek wody 3 łyżek soku z cytryny ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie krok po kroku: 1. Czereśnie myjemy, drylujemy i przekrawamy na pół. Dzięki temu sprawdzimy również, czy na pewno pozbyliśmy się pestek

Okiem Blondynki by McBlondi
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 182

Tort robiony na  80-te urodziny babci mojego męża.  Wyszedł boski, delikatny i wiśniowy.  Dodatek wiśni w czerwonym winie to naprawdę idealny pomysł

Malinowe Pocałunki
DŻEM ,FRUŻELIN z czarnej porzeczki 162

 SKŁAD :                        

w mojej kuchni
Tort czekoladowo – pomarańczowy 133

wystarczy choćby kawałek tortu, więc w tym wyjątkowym dniu nie mogło go zabraknąć. Delikatne, czekoladowe biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym oraz orzeźwiającą i soczystą frużeliną pomarańczową, która wspaniale balansowała ze słodyczą czekolady. Dodatkową niespodzianką był krem pomarańczowy, który świetnie wkomponował się w czekoladowe smaki. Czekolada i pomarańcza - fantastyczny duet, który świetnie ze sobą zagrał! Drukuj(...)cukru pudru Krem pomarańczowy 250 g pomarańczy ** 25 g cukru *** 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki żelatyny spożywczej 200 ml śmietanki kremówki * 100 g sera mascarpone szczypta barwnika pomarańczowego **** Frużelina pomarańczowa 600 g pomarańczy ** 40 g cukru *** 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru *** 5 łyżek wódki Krem waniliowy

Wędrówki po kuchni
Babeczki Czarny Las 260

przepisu na babeczki, który od razu mnie zachwycił ze względu na jego skład! Troszkę przepis zmodyfikowałam, ale tylko dlatego, że chciałam babeczki nadziać frużeliną wiśniową, a nie jak to zrobiła Dorota – napakować ciasto wiśniami :). Jeśli jednak chcecie przetestować babeczki Doroty, to link do przepisu znajdziecie pod ostatnim zdjęciem(...)gustu dzieciakom. Zleciały się do talerza jak pszczoły do ula! Jedyne co mogę Wam doradzić, to zrobienie większych dziur w babeczkach, aby naładować więcej frużeliny. Niestety użyłam takiego specjalnego gadżetu do wycinania otworów w cieście i pożałowałam tego. Otwory wyszły idealnie proste, ale zdecydowanie za małe! P.S. Babeczki Czarny Las nadziałam

Słodki Pomysł
Szpinakowy tort z mascarpone i malinami 1471

Możecie zrobić klasyczny tort z kremem mascarpone i malinami....ale będzie zwyczajnie i nudno. A żeby nudno nie było - zróbcie zielony biszkopt ze szpinakiem ! Szpinakowy tort z mascarpone i frużeliną malinową zrobi furorę. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej ! Czy szpinakowy biszkopt smakuje szpinakiem ? No nie ! Szpinak nadaje biszkoptowy zielony kolor, ale smak biszkoptu bardzo się nie zmienia. Do mojego(...)bazylii nadały smak biszkoptowi. Jeśli nie lubicie - pomińcie składnik. Biszkopt szpinakowy wymaga dłuższego czasu pieczenia. Jest nieco wilgotniejszy i bardziej zwarty. Tort szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia ? PRZEPIS NA SZPINAKOWY TORT Z MASCARPONE I MALINAMI Składniki ( * szklanka o pojemności

kolorowotorcikowo
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową 203

mojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś(...)jeszcze nie jadł Pavlovej, a lubi piankowe desery, koniecznie musi spróbować – pyszny i całkiem lekki deser, dość słodki, ale nie przesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki

moj przepis na
FRUŻELINA MALINOWA 444

Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Frużelina z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe(...)Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać frużelinę do kremu musimy dodać do niej żelatynę. Składniki: 150 g malin mrożonych/świeżych 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem (do mrożonych możemy dodać wodę). Podgrzewamy

Słodki Pomysł
Sos malinowy czyli frużelina z mrożonych malin 239

Frużelina to owoce w żelu, chociaż mi przypominają po prostu sos malinowy. Przygotowałam je z mrożonych owoców, ponieważ takie akurat mam w zamrażarce, ale doskonale nadają się do niej również owoce świeże. Frużelina jest dość gęsta, błyszcząca i można przechowywać ją w lodówce około tygodnia. Nie próbowałam pasteryzować jej w słoiczkach, ponieważ zawiera żelatynę, a żelatyna w wysokich temperaturach traci(...)się też świetnie do śniadania, jako uzupełnienie owsianki. W zależności od użytych owoców, będzie mniej lub bardziej gęsta, ponieważ każdy owoc zawiera inną ilość pektyny. Zbyt gęstą (nie lejącą) frużelinę, można można rozrzedzić dodając do niej wody, a zbyt płynną poprzez dodanie dodatkowej żelatyny. Powoli zbliża się sezon na owoce, więc mam nadzieję, że taki przepis się wam przyda. Składniki

Relaxtime
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 221

mojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie(...)mascarpone i miksuje, lub 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku i też miksuję. Przygotowaną masę przykryć folią spożywczą, schować do lodówki do czasu aż nie będzie potrzebna. Frużelina: 1 kg truskawek, umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości 1-4 łyżki cukru (ja nie dodawałam wcale, ponieważ krem z białej czekolady jest bardzo

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania