Miodownik z frużeliną „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. Bardzo smaczne ciasto na różne okazje(...)święta. Dodatek frużeliny sprawił, że ciasto nie jest słodkie. Składniki : ciasto jajka - 2 szt miód - 3 łyżki mąka - 1/2 kg masło - 1 kost ( 200 g ) mleko - 2 łyżki cukier - 0,5 szkl soda - 1 łyżeczka szczypta soli Krem z kaszy manny: mleko - 3 szkl masło - 1 kost kaszy manny - 10 łyżek 150 g cukru Dodatkowo : frużeliny
Kuchnia DanusiPuszysty biszkopt, frużelina z kwaskowych jeżyn i słodki krem budyniowy - oto składowe ciasta idealnego ;). My się nim zajadaliśmy. Od razu podpowiadam, że jeżyny można zastąpić np. malinami, jagodami/borówkami amerykańskimi lub wiśniami. W wersji jeżynowej podbiło nasze serca i oczywiście podniebienia ;). Bardzo polecam! Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 10 g ) 6 dużych jajek(...)żółtka 3,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej ) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej ) 3,5 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 240 g masła, w temperaturze pokojowej Frużelina z jeżyn: 800 g jeżyn świeżych lub mrożonych 130 g cukru ( lub więcej, do smaku ) 18 g żelatyny + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt
Opowieści z piekarnikatego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania(...)Ciasto szpinakowe 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 170 g mąki tortowej 210 g mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 250 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina truskawkowa 350 g truskawek * 50 ml zimnej wody 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem stracciatella 300 ml śmietany kremówki
Wędrówki po kuchniKremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową. Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości(...)prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem ze świeżych. Jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja, to ten sernik również powinien Wam posmakować. Proste wykonanie, a do tego rewelacyjny smak po upieczeniu, serdecznie polecam 😊. Składniki: (forma o wymiarach
Kuchcik gotujePrzedstawiam Wam zatem przepis na pyszne ciasto, ze smakującym jak lody śmietankowe ( i to nie tylko moja opinia ;) ) kremem budyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie(...)słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek około 2/3 szklanki cukru ( zależy od słodkości truskawek; moje były dość kwaśne ) 10 g żelatyny
Opowieści z piekarnikamocnych, w owocach jest woda i to całkiem sporo. Ale jest pewien szybki i prosty sposób na poradzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde jak kamień a lody dadzą się łatwo formować. Przygotowanie lodów zaczynamy od odważenia i odmierzenia sobie wszystkich potrzebnych(...)malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy 1-2 minuty, aż maliny zagęszczą się a ich sok stanie się szklistą, błyszczącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, co jakiś czas malinową frużelinę mieszamy. Gdy frużelina wystygnie możemy zabrać się za resztę. Zaczynamy od podstawy sernika, czyli naprawdę dobrego sera. Ten, z którego ja robię lody (i serniki!) to serek składający się tylko
Karo in the Kitchenszpinaku. I tu po raz kolejny zaskoczenie, bo szpinak w cieście jest absolutnie niewyczuwalny. Tym razem upiekłam ciasto w kształcie tortu, przekładając go delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Cóż, wywołało efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:) Składniki: ciasto: 200g świeżego szpinaku 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jaja 1 i 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z cytryny krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 250ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru (dałam Diamant) sok z połowy cytryny frużelina: 300g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50ml wody Dodatkowo: owoce do dekoracji sok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia
Obiad gotowySernik jest wyśmienity, szczególnie za sprawą frużeliny, którą przygotowałam z czereśni - moich ulubionych letnich owoców. Frużelina doskonale komponuje się z owsiankami, jaglankami, budyniem czy naleśnikami. Przepis na nią zaczerpnęłam z przepisu Doroty Świątkowskiej . Koniecznie wypróbujcie! Spód: 230 g ciastek czekoladowych 100 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka(...)Piec jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki. Sernik wyjąć ostudzić, a potem schłodzić. Podawać kawałki sernika z ostudzoną frużeliną czereśniową. Frużelina do sernika (porcja wystarcza na cały sernik): 500 g czereśni 2 łyżeczka żelatyny w proszku (8 g) 4 łyżki cukru (w zależności od owoców) 2 łyżki soku
Czerwień i błękitKopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym 2017-03-05 15:07:11 Porcje 10 Większość z nas to popularne ciasto kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Nie każdy jednak wie, że ciasto można samodzielnie przygotować w domu i na prawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam(...)frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Ciasto 350 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru
Wędrówki po kuchnitego ciasta. Pierwszą myślą było upieczenie sernika z wiśniami. Tylko jak?? dodać owoce do masy serowej? ułożyć na wierzchu? Gdy kupowałam wiśnie, przyszło mi do głowy zrobienie z nich frużeliny. Tak! To będzie sernik z frużeliną wiśniową. Pozostało jeszcze pomyśleć nad smakiem samego sernika. Najpierw miał być klasyczny waniliowy. Po chwili jednak zdanie zmieniłam, gdyż wiśnie świetnie się komponują(...)migdałami. I tak oto powstał pomysł na sernik o smaku amaretto z frużeliną wiśniową. Pyszny jest, tzn. był, powiadam Wam, p-y-s-z-n-y! Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła 1 kopiasta łyżka kakao Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji. Dno tortownicy
Obiad gotowyWiśnie stosunkowo rzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki. Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami(...)dosmaczyć według własnych upodobań swoją frużelinę dodając goździki, cynamon, wanilię czy choćby anyż. Masa nie jest bardzo słodka, gdyż sok z cytryny skutecznie łamie jej słodycz. Frużelinę możecie przygotować i trzymać w słoiku w lodówce, ale po pasteryzacji zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata. Ja niestety nie miałam
Mieszam w Garnkuktórych truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była Frużelina truskawkowa z wanili ą i cytryną . Tym razem postawiłam na dodatek aromatycznej pomarańczy i by ł to strza(...)tkę! Nie użyłam tu oszałamiającej ilości truskawek, stąd tylko 4 słoiczki finalnego produktu. Ale było to zamierzone, działanie bo zamierzam w tym sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się
Grunt to przepis!Frużelinę chciałam zrobić już jakiś czas temu, ale dopiero po przeczytaniu sprawdzonego przepisu pani Doroty z mojewypieki.com , zabrałam się do dzieła. Wcześniej planowałam malinową lub z owoców leśnych, ale maliny już się skończyły. Żeby dosłodzić naturalnie dodałam gruszkę, jednak nie była na tyle soczysta, by spełnić swoją rolę. Dodałam więc cukru. Było kwaskowate. Jako deser sam w sobie pycha(...)ciut za kwaśne. Chociaż Zuzi bardzo smakowało, a podobno dzieci nie lubią kwaśnego... Planuję jednak użyć tej frużeliny do czekoladowych babeczek, więc bardziej słodkie być nie może. Z czekoladą świetnie się skomponuje. Dlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny
Anioszek w kuchniMoich wypieków - mój niestety nie chciał trzymać formy i musiałam dodać żelatyny. Można spróbować bez jej dodatku, ale nie zagwarantuję, że wtedy ciasto nie popłynie. Żeby przełamać słodycz przygotowałam frużelinę z wiśni ze słoiczków, które dostałam od Mamy. Można użyć owoców mrożonych, a w sezonie świeżych, należy wtedy dodać do nich kilka łyżek cukru - frużelina ma być kwaskowa(...)kwaśna. Wierzch ciasta polałam obłędnie chałwową polewą i ozdobiłam pokruszony bezami. Prace przy cieście najlepiej podzielić na dwa dni - pierwszego upiec ciasto i bezę, przygotować bazę kremu i frużelinę. Kolejnego skończyć krem, przygotować polewę i złożyć wszystko w całość. Nie jest to tak trudne, na jakie może wyglądać. A smak... Smak jest po prostu niebiański - dla tych, którzy lubią chałwę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnioczubate łyżki) – ok. 45g szczypta soli Składniki na poncz do nasączenia: 80ml przegotowanej wody 40 ml soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka cukru Składniki na frużelinę malinową: 800g mrożonych malin 100ml syropu malinowego 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka) Składniki na krem: 1000ml śmietanki kremówki 36% 500g serka(...)przepis . Po ostudzeniu podzielić biszkopt na 2 lub 3 płaty wedle uznania (ja dzieliłam na 3 płaty, bo wolę jak część biszkoptowa w torcie nie jest zbyt gruba). Przygotować frużelinę malinową: Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę
Kulinarne Przebojesmaku nie ma równych, dlatego ośmieliłam się Wam go pokazać i zdradzić przepis! Tort zamierzałam udekorować kawałkami ananasów, które specjalnie odłożyłam, gdy robiłam frużelinę. Niestety podczas pracy nad tortem zapomniałam się i wszystko zjadłam! Na szczęście mąż uratował sytuację, kupując cytrynową galaretkę :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka(...)Dzień 1: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę. Dzień 2: Robimy krem cynamonowy, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm): 5 białek 150 g cukru 5 żółtek 120 g mąki pszennej 45 g skrobi ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (zaczynamy
Słodki Pomysłmojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany był u nas. Tematem przewodnim były maski weneckie. A jak Wenecja to Włochy, a jak Włochy to Tiramisu lub Panna Cotta. Wybrałam to drugie, jako że nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowania. Deser(...)żelatyna dobrze połączyła się ze śmietaną. Przecedzić. Odstawić do wystudzenia, następnie jak już będzie troszkę gęstnieć przelać do foremek. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, 2-3 godziny. Frużelina jeżynowa: 500 g świeżych lub mrożonych jeżyn 2-4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody (do rozpuszczenia żelatyny) 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody (do rozpuszczenia
moj przepis naFrużelina to nic innego, jak owoce w gęstym, aromatycznym syropie. Wyglądem przypomina trochę kisiel, ale jest o wiele lepsza! Zapewne kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu, a nawet do jedzenia prosto ze słoiczka. I co najlepsze(...)przygotowanie jest o wiele szybsze niż dżemów lub konfitur. Z tego powodu w tym roku zamknęłam w słoiczkach frużelinę wiśniową, czereśniową, porzeczkową i aroniową, na którą przepis poniżej. Mam nadzieję, że zakochacie się w nich, tak samo jak ja. Dlaczego warto? O cennych właściwościach aronii możecie poczytać w poprzednim przepisie na sok z aronii . Jednak, co jest dobrego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprzygotowania można wykorzystać inne owoce, choć polecam Wam właśnie taką wersję, gdyż kwaskowatość wiśni idealnie komponuje się ze słodkim kremem. Tartę najlepiej kroić tuż przed podaniem, gdyż frużelina wiśniowa nie jest stała jak galaretka i może nieco spływać. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy(...)21cm . Tarta z wiśniami na zimno Składniki: SPÓD 150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na spodzie i po bokach papierem
Smakołyki BerenikiDziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym
moj przepis naDomowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę. Kto z was lubi gofry? Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki.. Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów. Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu. Wszystko zamknięte w dużym(...)słoiku. Frużelina jest bezglutenowa, do jej posłodzenia użyłam cukru trzcinowego. Dla bardziej wymagających i z pojemniejszym portfelem polecam ksylitol. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów z bloga, dołącz do Nas na Facebook'u TUTAJ. Składniki: 1 kg truskawek, 0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego, 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka
IzaGotujeżadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę(...)SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE:1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki kakao1/4 łyżeczki soli3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ:500 g malin (użyłam mrożonych)4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY
Słodko-Słony Świat Ilonyokazji imienin mojej Córeczki przygotowałam czekoladowo-śmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem(...)pieczenia SKŁADNIKI NA KREM:250 ml śmietany kremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO
Słodko-Słony Świat Ilonyoleju 300 g brązowego cukru 60 g kakao lub na pół kakao i kawa zbożowa typu Inka 150 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki frużelina: 300 g owoców leśnych (możesz użyć mrożonych) pół szklanki cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Składniki krem: 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź. W tym czasie przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie zagotowuj. Skrobię rozpuść w 1 łyżce wody i dodaj ją do ciepłych owoców wtedy, kiedy rozpuści się
nietylkopasta.plwspólne pichcenie z zaprzyjaźnioną grupą blogerek w listopadzie zaproponowałam przygotowanie sernika. Miałam właśnie kupione świeże owoce żurawiny i pomyślałam sobie, że taka kwaskowa frużelina będzie dobrze komponowała się ze słodką masą serową. Nie myliłam się, sernik zniknął błyskawicznie. Spód: 300 g ciastek zbożowych (mogą być z dodatkiem orzechów laskowych) 150 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie(...)Piec jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki. Sernik wyjąć i schłodzić do temperatury pokojowej. Kiedy sernik stygnie przygotować frużelinę. Frużelina żurawinowa: 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g suszonej żurawiny 3/4 szklanki cukru (lub więcej w zależności od kwaśności owoców) 2 i 1/2 szklanki soku lub kompotu
Czerwień i błękitWitajcie w niedzielę :) Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować z połowy porcji. Ja dodałam tak dużo malin ponieważ lubię takie owocowe smaki, a malin mam w tym roku pod dostatkiem, krzaczki aż się uginają od nadmiaru owoców. A z racji tego, że uwielbiam serniki(...)padło na sernik malinowy, wyszedł mi idealny, lekki i owocowy. Macie ochotę na taki sernik? Upieczcie koniecznie, zapewniam, że Wam posmakuje :) Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na frużelinę malinową: 6 szklanek świeżych malin 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier
IzabelawkuchniCiasto japońskie Bardzo smaczne i efektowne ciasto, składające się z wilgotnego kakaowego spodu, masy serowej oraz frużeliny z wiśni. Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności pieczemy ciemny biszkopt, następnie wykonujemy warstwę owocową, a gdy ta ostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa(...)serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni. Powodzenia! Składniki na ciasto: 150g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100ml wody 150g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g cukru 3 jajka Składniki na frużelinę: 450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone) 120g
Blog z Apetytemwiśnie w syropie, to kompot ten oczywiście przed podaniem może być rozcieńczany wodą w ilości wedle uznania ;) Takie wiśnie idealnie sprawdzają się również jako baza do frużeliny, którą można dodawać do deserów, np. lodów. Przepis na taką frużelinę znajdziecie tutaj: Frużelina wiśniowa @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right(...)góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Kompot przed spożyciem można rozcieńczyć wodą, by nie był zbyt słodki.Takie wiśnie idealnie sprawdzają się również jako baza do frużeliny, którą można dodawać do deserów, np. lodów. Przepis na taką frużelinę znajdziecie tutaj: Frużelina wiśniowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kompot z wiśni na zimę do słoików. Wiśnie w syropie
Kulinarne Przebojedomowej konfitury wiśniowej. Wyszła przepysznie i pomyślałam, że użyję jej do jakiegoś deseru. Tak oto powstał ten sernik bez pieczenia. W masie serowej mamy wspomnianą konfiturę, wierzch natomiast stanowi frużelina wiśniowa - stąd sernik podwójnie wiśniowy ;). Wykonałam go na spodzie z czekoladowych ciastek. Sernik jest kremowy, kwaskowy od wiśni, po prostu bajeczny :). A najlepsze w nim jest to, że możemy(...)przygotować o każdej porze roku, nie tylko w sezonie na wiśnie, bowiem do frużeliny nadają się również wiśnie mrożone, dlatego warto zrobić sobie zapas tych owoców w swojej zamrażarce ;). Bardzo polecam :). Spód: 170 g dowolnych kruchych ciastek czekoladowych/kakaowych ( u mnie ciastka HIT z nadzieniem czekoladowym ) 50 g masła Masa serowa: 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
Opowieści z piekarnikaBezowy wieniec z frużeliną wiśniową i kremem brzdącowym. Niebo dla podniebienia, tak bym rzekła. Kwaskowa frużelina przełamuję słodka bezę, do tego pyszny brzdącowy krem połączony ze Śmietaną. Zapewniam ,że na jednym gniazdu nie poprzestaniecie. beza: 1/2 szklanki białek 200 g cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżka octu winnego masa brzdącowa: 250 ml śmietany kremówki(...)łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa biała: 200 ml śmietany 42 % frużelina wiśniowa: 250 g wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Beza: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z solą, i zaczynam dodawać po łyżce cukru stopniowo. Kolejna łyżka
wesoła kuchniaBrownie z kremem śmietanowym i domową frużeliną wiśniową to pomysł na idealne ciasto. Nie ukrywam, że poniższe brownie jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, a także wymaga pewnej wprawy podczas przygotowania kremu. Jeżeli lubicie sycące ciasta czekoladowe, kremy i wiśnie to musicie je upiec 😍 Poniższe ciasto najlepiej wyjąc z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, ponieważ brownie musi lekko zmięknąć(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem śmietanowy 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 350 g mrożonych wiśni 3 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na samym początku przygotować brownie
UgotowaćKremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak(...)sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina jest właśnie z truskawek, ale można ją również zrobić z wiśni, brzoskwiń lub porzeczek. Do przygotowania tego sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Kremowa konsystencja sernika na zimno
Kuchcik gotujesezonowe owoce (zobacz panna cotta z sosem malinowym i jogurtowa panna cotta z musem jagodowym ). Jest to deser szybki, prosty i bardzo bardzo smaczny. Dzisiaj u nas z dodatkiem frużeliny morelowej. Jeśli nie macie frużeliny ani moreli możecie użyć do niej innych zmiksowanych owoców. Na pewno będzie bardzo smaczna! 250 ml mleka 250 ml mleczka zagęszczonego (użyłam niesłodzonego(...)łyżka cukru waniliowego 1 laska wanilii 4 łyżeczki żelatyny frużelina morelowa - przepis TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko, mleczko zagęszczone i cukier waniliowy wlać do garnuszka, najlepiej z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę. Tępą częścią noża wyskrobać ziarenka ze środka i wrzucić do mleka. Laskę wanilii również dorzucić, postawić na ogniu i podgrzać tak, by cukier się rozpuścił
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOtrzymałam sporo próśb o przepis na ten tort z frużeliną truskawkową. Bardzo mnie zaskoczyliście, nie miałam pojęcia, że wzbudzi on takie zainteresowanie. Jest mi niezmiernie miło i dotrzymuję słowa publikując ten przepis. Jest to klasyczny tort na jasnym biszkopcie z przepyszną frużeliną truskawkową i klasycznym kremem, na bazie śmietanki i mascarpone. Ponieważ sezon na truskawki właśnie się rozpoczął udekorowałam(...)plasterkami truskawek. Prosto i klasycznie tak lubię najbardziej TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ /porcja na tortownicę o średnicy 25-30 cm BISZKOPT 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANKOWA Z MASCARPONE 2 op śmietanki 30% ( razem ok 660ml
Pieguskowa Kuchniakoktajle, desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis z Moich Wypieków . Babeczki z kremem jagodowym Składniki na 20 sztuk: Na frużelinę jagodową: 250g świeżych lub mrożonych jagód pół(...)wypieków 220g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią łyżka kwaśnej śmietany Na krem jagodowy: frużelina jagodowa 300g serka mascarpone Wykonanie: Frużelina: umyte jagody (zamrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy
Smak mojej kuchnikokos, migdały, frużelina z wiśni...poezja:) Polecam:) Składniki na formę o wym: 33 cm x 22 cm Ciasto: 150 g suchego maku; 100 g wiórków kokosowych; 100 g zmielonych migdałów; 100 g cukru kryształu; 8 białek; 4 żółtka; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka(...)doprowadzić budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. Frużelina wiśniowa: 650 g wiśni mrożonych, wydrylowanych; 4 łyżki cukru kryształu; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 2,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody
In my kitchenduchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser. A gdy z bezików stworzymy duchy malując oczy, a z resztek wiśniowej frużeliny nakapiemy przerażające krwiste wzory, otrzymamy prosty i niezwykle smaczny deser na Halloween . Dzieciaki uwielbiają takie zabawy! A deserem z duszkiem nie pogardzą także dorośli, bo smak musu z białej czekolady(...)zbożowej Inki w połączeniu z frużeliną jest po prostu obłędny. Konsumowanie tego upiornego deseru jest tak samo przyjemne jak jego przygotowywanie : ) To co moi Drodzy? Trick or treat? Mus kawowy z bezowymi duchami: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka
Poezja smakuroku pokochaliśmy frużelinę. Frużelina wiśniowa bardzo nam posmakowała więc postanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo na zimę nic by nie zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako(...)Następnie porzeczkę zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie. Wlać do gotującej się lekko porzeczki i dokładnie rozmieszać (jeśli frużelina jest za gęsta dolać nieco wody, jeśli za rzadka, dolać jeszcze mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie). Gorącą frużelinę nakładać do wyparzonych słoiczków, po czym odwrócić słoiczek do góry dnem - nie wymagają
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieFrużelina wiśniowa to gęsta, słodko-kwaśna polewa. Jest wprost idealna do kawałków sernika, do tortów, a przede wszystkim lodów i deserów. Jeśli macie w domu wiśnie (świeże lub mrożone) warto ją przyrządzić od razu – robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze – bez problemu można przelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie(...)pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Poezja smakuSłodkie burgery z malinową frużeliną. Prawda, że przypominają wyglądem dobrze obłożone wytrawne burgery! Do przyrządzenia burgerów na słodko można wykorzystać dowolny przepis na czekoladowe ciastka, upiec małe bezy i przyrządzić owocowy sos, np. frużelinę z malin. Słodkie burgery to połączenie kilka przepisów w jeden. Dobrego nigdy nie za dużo! Słodkie burgery można przyrządzić z dowolnie wybranych czekoladowych ciastek. Ciasteczka powinny(...)piekarnika ciastka powinny być jakby lekko niedopieczone. Po ostygnięciu będą gotowe. Beza 3 duże białka 180 g cukru 1 łyżeczka kukurydzianej lub ziemniaczanej skrobii 1 łyżeczka octu Malinowa frużelina 250 g 90 g cukru 1 łyżeczka ziemniaczanej skrobii 2 listko żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku Dodatkowo 250 ml kremówki Ubij białka na sztywno.Kiedy białka będą już sztywne dodaj
codojedzeniadziecko właśnie wkracza w dorosłe życie i przed nim sporo poważnych decyzji. Wczoraj chciałam zrobić mu coś, co lubi, co mu będzie smakować. Wybrałam naleśniki i podałam je z frużeliną jagodową, którą przygotowałam z przepisu Dorotus . Frużelina, czyli owoce w żelu, to pyszny dodatek do gofrów lub naleśników, który kojarzy się z wakacjami. My bardzo ją lubimy. Jeśli macie(...)zamrażarce jagody (lub inne owoce, które trzeba niedługo wykorzystać), to może będzie to pomysł dla Was? Frużelinę robi się naprawdę łatwo i szybko. Możemy także kontrolować jej konsystencję. Jeżeli frużelina po schłodzeniu okaże się za gęsta, wystarczy dodać do niej odrobinę wrzącej wody i wymieszać. Jeśli będzie za rzadka, można uratować ją, podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając
W mojej kuchnisię Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt i krem dałam jeszcze warstwę frużeliny jagodowej. Efekt końcowy bardzo mi się podobał. Dekoracje niestety były kupne, ale nie mam jeszcze takiej wprawy. To był mój 3 tort w życiu ;-) Podobno wszystkim smakował ;-) chyba(...)łyżki oleju Składniki ma masę: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl wiórków kokosowych Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3- 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 5 łyżkach wody, Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy frużelinę. Owoce mieszamy razem
Passion of CookingNastoletnich Wypiekach przygotowania idą pełną parą! To będą pierwsze Walentynki razem z blogiem <3 Dziś zapraszam na czekoladowe ciasto z kremem malinowym i serduszkiem wypełnionym frużeliną malinową. Raj dla podniebienia... Bo przecież nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z malinami jest strzałek w dziesiątkę. Mam nadzieję, że zasmakuje Twojej drugiej połówce(...)pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Krem malinowy: 300 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 5 łyżek frużeliny malinowej Poncz: 1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka Dodatkowo: kilka łyżek frużeliny malinowej cukier puder do posypania Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekanieśmietana kremówka i przyprawa do piernika. Resztę sama dodałam. I powiem Wam, że smak tego deseru mnie zaskoczył. Jest bajecznie korzenny, nie za słodki, po prostu niebo w gębie :-). Frużelina wiśniowa z mielonym kardamonem doskonale uzupełnia ten mus. Taki deser będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego świątecznego obiadu. Szczerze i gorąco polecam piernikowy mus z frużeliną wiśniową. Spróbujcie i Wy zrobić(...)pyszny deser. Pozdrawiam. MUS PIERNIKOWY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: Mus: 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g śmietany kremówki Frużelina wiśniowa: 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu 150 ml soku z wiśni
Zakątek rozkoszy kulinarnychśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej. Inspiracja pochodzi(...)racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować
moj przepis nabieli, pudrowego różu, z delikatności… Torcik składa się z czterech biszkoptów, dwóch lżejszych i dwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache z białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części. Dodatkowo: frużelina malinowa lub wiśniowa (zamiast malin wiśnie) lub słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Wykonanie: Na biszkopt ciemny II wykładamy 1/2 frużeliny, na frużelinę 1/3 kremu. Krem przykrywamy biszkoptem ciemnym I. Na biszkopt
Made By Mom And Son