Pytacie w mailach o frużelinę truskawkową, z którą podałam pancakesy. Wprawdzie odpisuję, że przygotowuje się ją prawie identycznie, jak tę o smaku jagodowym, ale wolicie mieć przepis. A więc jeśli jest potrzebny, to bardzo proszę. Pewnie będziecie do niego sięgać dość często, bo sezon truskawkowy tuż, tuż. W mojej kuchni owoce w takiej wersji na pewno będą się pojawiały(...)czasu do czasu. Wszyscy je bardzo lubimy, choć preferencje co do smaku są u nas zróżnicowane. Wprawdzie nic nie zastąpi smaku świeżych truskawek lub jagód (szczególnie w sezonie), ale frużelina z naleśnikami lub goframi też smakuje znakomicie. W tej wersji wystarczy dodać kleksa z bitej śmietany i będziemy mieć danie w barwach narodowych. W sam raz na majowe święta. Składniki
W mojej kuchniPyszne babeczki z mąki ryżowej. Moje w wersji z frużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie". Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania. SKŁADNIKI Na babeczki 15 g świeżych(...)drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 90 ml wody 1 łyżka syropu daktylowego 2 łyżki masła 120 g mąki ryżowej dodatkowo masło do wysmarowania foremek Na frużelinę jeżynową 130 g jeżyn 50 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Babeczki: Do miseczki dodać drożdże, cukier, wlać wodę i wymieszać. Masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifeFrużelina - czarna jagoda w żelu. Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski. Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną. Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest przepyszna, owoce jagodowe zanurzone
Kuchnia Danusiwaniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Na frużelinę malinową 500 g malin (u mnie mrożone) 200 ml wody 80 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody (do rozpuszczenia mąki) 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo(...)Sernik zostawić na kolejne 30 minut i dopiero po tym czasie pozwolić mu się schładzać w temperaturze pokojowej. Zapobiegnie to jego opadaniu, bo serniki nie lubią nagłych zmian temperatury. Frużelina malinowa: Świeże lub odmrożone maliny przełożyć do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, tak żeby się rozpuściła, po czym wlać do gotującej
Passions hobbies lifeużyłam alkoholu i zmniejszyłam ilość składników do tortownicy 20 cm. Super połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki: 105 g gorzkiej czekolady 105 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki(...)żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy cukier i cały czas miksujemy. 3. Mąkę przesiewamy
NA MOIM TALERZUBardzo lubię pavlovą :) Nie zawsze wychodzi mi idealna, nie jest śnieżnobiała, ale smakuje nieziemsko <3 Chrupiąca beza z zewnątrz, mięciutka w środku, udekorowana ubitą kremówką i wiśniową frużeliną. Rewelacja! Zajadałam się nią, próbując rozszyfrować program kadrowo płacowy dla biur rachunkowych , mam program z Finki (firmy zajmującej się m.in. tworzeniem programów księgowych), wprawdzie wersję demo, ale za to przez(...)czasie ogarnę temat ;) Składniki: (3-4 porcje) 4 duże białka szczypta soli 200 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody + 250 ml śmietany kremówki Białka
Domowa cukiernia Ewybiszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę porzeczkową 700 g mrożonej czerwonej porzeczki 160 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Na śmietanę 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Frużelina porzeczkowa : Odmrożoną czerwoną porzeczkę przelać wraz z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować (jeżeli macie świeżą porzeczkę, to należy dodać wody). Do gotującej się masy dodać 2 łyżki mąki
Passions hobbies lifetrzcinowego lub zwykłego (200 g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g) 3-4 łyżki kakao (około 35 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany(...)patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Jeżeli macie zamiar dodać wódki, to zrobić to w tym momencie
Passions hobbies lifebiszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta(...)łatwo było go ściągnąć później) . Na tym etapie można papier całkiem ściągnąć, roladę posypać odrobiną kakaa i od razu podawać. Ja wolałam polać ją ganaszem czekoladowym i podać z frużeliną wiśniową domowej roboty. W tym celu przykrytą roladę włożyć do lodówki na minimum 20 minut (lub dłużej). Przygotować ganasz czekoladowy: Rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady (ja dodatkowo dodaję rządek mlecznej
Moja Delicjałyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 250ml mleka, 20g żelatyny, 500g twarogu tłustego, 500g sera mascarpone, 5-6 łyżek cukru pudru. Frużelina brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń w syropie ( 411g z syropem ), 2 łyżki cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą(...)pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki. Frużelina brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem przełożyć do garnuszka. Zagotować z cukrem pudrem. Mieszać do momentu aż cukier puder się rozpuści. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w minimalnej ilości zimnej wody. Zamieszać
W kuchni u MonikiSernik z frużeliną odmieni ciasto i nada mu elegancji. Sernik podać możecie z dowolną frużeliną owocową. Ja wybrałam jagody. Doskonale sprawdzą się także maliny czy wiśnie. Owocowa nuta sprawia, że ciasto nie jest "nudne". Spróbujcie koniecznie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)masła Masa serowa: 750 g sera miękkiego sera twarogowego ( ja użyłam ser z Biedronki ) 1 szklanka cukru 5 jaj 70 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej Frużelina: 250 g jagód + 50 ml wody 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone
kolorowotorcikowoWizyta w babcinym wiśniowym sadzie zaowocowała nabyciem kilku kilogramów wiśni (a ile jeszcze na drzewach zostało...) i ponad czterdziestoma słoiczkami wiśniowej frużeliny. Przepis banalnie prosty, a wykonanie byłoby błyskawiczne, gdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem(...)agawy i stewią, można dodać też miód. Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów i herbaty. Żeby nie było monotonnie zrobiłam wiśnie w trzech odsłonach smakowych. Mój faworyt to czekowiśnia :) Frużelina wiśniowa z chilli: Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 250 g syropu z agawy 0,5 łyżeczki płatków chilli łyżka cynamonu
pyszne zdrowościprosty, że zastanawiałam się czy w ogóle publikować go na blogu:)) Wiem jednak, że to bardzo popularny deser, obecny na prawie wszystkich blogach. Moja wersja zawiera świeże truskawki oraz frużelinę jagodową, która nadała całości niepowtarzalnego smaku! Składniki: 400ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 6 dużych bez, 250g świeżych truskawek, 150g frużeliny(...)Frutiżella Jagody w żelu Greek Trade) . Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Nałożyć po dwie łyżki śmietanki na dnie pucharków, posypać pokruszoną bezą. Nałożyć łyżkę frużeliny z jagód. Ułożyć warstwę umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek. Nałożyć kolejną warstwę śmietanki, posypać pokruszoną bezą. Wyłożyć łyżkę frużeliny i pokrojone truskawki. Udekorować odrobiną śmietanki, truskawkami i pokruszoną bezą
Z miłości do słodkościkogo: dla lubiących owocowe dodatki dla szukających czegoś nowego do polania naleśniczków czy placuszków dla chcących wykonać domową frużelinę Składniki: 500 g owoców (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody Wykonanie: Owoce umyj, wysusz i usuń(...)włóż do lodówki, by sos nabrał właściwej, gęstej konsystencji. Gdy używasz owoców, które mają mało pektyny koniecznie dodaj więcej żelatyny (4-5 łyżeczek na 500g owoców). Gdyby po wykonaniu frużeliny okazała się ona zbyt gęsta wtedy dodaj do niej wrzątku i wymieszaj. Jeśli natomiast okaże się zbyt rzadka można ją podgrzać w kąpieli wodnej dodając wtedy do niej żelatynę
Mania Wypiekaniasię czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki(...)odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu z czekolady, na krem ½ frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną
kulinarnyswiatdomi