wszystkim jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha(...)czasie przygotowujemy krem. Krem: 400 ml śmietanki 36% 1 torebka śmietan fix Dr.Oetker 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę (1 szkalnka) 2 -3 łyżki frużeliny wiśniowej Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem ze śmietan fiksem oraz cukrem pudrem do smaku. Blat bezowy posmarować delikatnie frużeliną wiśniową, wyłożyć krem śmietanowy posypać kolorową galaretką pokrojoną
Wanilia i Kardamonnapoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu) -1 łyżka przyprawy do piernika - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej Żurawinowa frużelina -200g żurawiny -1/2 szkl. ksylitolu -1 łyżeczka skrobi -1/2 szkl. wody Krem jaglany -100g kaszy jaglanej -1 – ½ szkl. napoju migdałowego (lub sojowego/mleka) -reszta śmietanki kokosowej powstałej(...)gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptu i przeciąć na 2 równe blaty. ŻURAWINOWA FRUŻELINA Żurawinę wrzucić do garnuszka i dusić aż zmięknie. Następnie dodać ksylitol i podusić widelcem lub durszlakiem :P W połowie szklanki wody rozpuścić skrobię i wlać do żurawiny, która przez cały
Candy Pandaspysznie. Składniki: • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 450 ml) • 1 szklanka mleka 2% • 2 pełne łyżki cukru pudru • 3 czubate łyżki wiórków • 3-4 łyżki nasion chia • 1 puszka frużeliny owocowej, a w sezonie świeże owoce Sposób przygotowania: 1. Mleko kokosowe, mleko, cukier i wiórki umieścić w wyższym naczyniu. Dokładnie zblendować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. 2. Do masy(...)kokosowej dodać 3-4 łyżki chia, wymieszać. 3. Masę przełożyć do pucharków, zostawiając trochę miejsca na górze. 4. Na masę wyłożyć frużelinę owocową, ja użyłam wiśniowej. W sezonie można zastąpić frużelinę zmiksowanymi owocami jagodowymi. 5. Porcje deseru wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego
W mojej kuchnipewnie zauważyliście bardzo lubię zjeść na śniadanie owsiankę. Najbardziej smakują mi te z letnimi owocami. Zostało mi jeszcze trochę frużeliny z wiśni i postanowiłam ją wykorzystać właśnie w tym wydaniu - z owsianką. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich, pół szklanki mleka, 2 łyżeczki kakao, duża łyżka frużeliny wiśniowej (przepis znajdziecie TUTAJ ) Przygotowanie: Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy płatki. Podgrzewamy(...)jakiś czas mieszając. Ostawiamy na 5 min, żeby płatki wciągnęły mleko. Podajemy z frużeliną wiśniową . Opcjonalnie możemy dodać do mleka łyżeczkę miodu - ale wiśnie są na tyle słodkie, że raczej nie będzie takie potrzeby
Lena GotujeChyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego deseru. Delikatna czekoladowa beza, pyszny krem i kwaskowata frużelina to trio idealne. Na początku nie mogłam się przekonać do czekoladowej bezy, ale Nigella zdecydowanie wie co dobre. Pavlova okazała się strzałem w dziesiątkę. Posmakowała nam wszystkim. Spróbujcie, a nie pożałujecie! CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI BEZA 6 białek 300 g drobnego cukru(...)gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 łyżeczka octu z czerwonego wina KREM 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone FRUŻELINA 450 g mrożonych wiśni 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, dalej ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodać przesiane kakao i ocet. Na końcu
Pieguskowa Kuchniakupić, a jak już zobaczę w sklepie, to kupuje na zapas - porzeczki świetnie się mrożą. Rolada z kremem bazyliowym to fantastycznie świeży smak, idealnie komponują się z frużeliną porzeczkową. Rolada prosta, szybka i zaskakuje smakiem. Koniecznie spróbujcie. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków(...)byłoby ucierać w moździerzu) na zieloną papkę. Wymieszajcie ze śmietaną, dodajcie mascarpone i resztę cukru i ubijcie mikserem do otrzymania gęstego kremu. Nie ubijajcie za długo - zrobi się masło. Frużelina porzeczkowa 330 g czerwonych porzeczek 6 czubatych łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek cynamonu (opcjonalnie) Porzeczki z cukrem, zielem angielskim i cynamonem włóżcie do garnka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukFrużelinę wiśniową miałam okazję przetestować w ubiegłym oku, przy okazji robienia tortu Czarny Las, którym świętowaliśmy drugie urodziny Błażeja :). W tym roku piekłam babeczki Czarny Las, które podarowałam przyjaciółce jako słodki dodatek do prezentu (przepis na babeczki wkrótce). Do ostatniej chwili zastanawiałam się z jaką frużelinę dodać do babeczek. Wiśniową(...)czereśniową? Uwierzcie… wtedy był to dla mnie ogromny dylemat ;). Tak więc, stojąc przed stoiskiem Więcej... Artykuł Frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysł200g mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku 160ml mocnej gorącej kawy krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny frużelina: 350g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny nalewka wiśniowa do nasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem(...)ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Krem: śmietankę schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem. W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem
Obiad gotowyFrużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast(...)napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć mrożonych) około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce) sok z jednej cytryny 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataplany wyjadania temu chochlikowi, ale postanowiłam dorzucić ten kajmak do sernika. Jak już zmieniłam skład sernika to postanowiłam zamienić spód na bardziej kontrastowy. A przed podaniem nałożyłam jeszcze końcówkę frużeliny malinowej na wierzch no i tyle zostało z mojego klasycznego sernika Ale nic straconego, smakowo wyszedł pyszny, a na klasyczny sernik jeszcze przyjdzie czas. Składniki na foremkę(...)minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem Sernik na ciasteczkowym spodzie Sernik
Relaxtimeniedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne i słodkie, więc dla zaoszczędzenia czasu(...)mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Pieczmy 40 minut. Po upieczeniu ciasto może na środku opaść. Jest to normalne. Dodatkowo : – 200 ml śmietanki kremówki 30 – 36% – opcjonalnie: frużelina , owoce, konfitura Bezmączne ciasto migdałowe z malinami i bitą śmietaną Proste i szybkie ciasto na weekend Maliny z własnej plantacji Pyszne ciasto bezmączne Ciasto migdałowo kakaowe na każda okazję Ciasto idealne
RelaxtimeOstatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy(...)masa będzie jasna i puszysta. Dodać masło, twaróg, ziarenka i mąkę, zmiksować dokładnie. Wylać na przygotowany spód. Piec w temp. 180 st. C przez 30 min. Schłodzić w lodówce. Frużelina 400 g świeżych jeżyn 100 g cukru 1/3 szklanki zimnej wody łyżka mąki ziemniaczanej * Jeżyny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu
Słodkie inspiracjeminut lub dłużej (u mnie zeszło z 10 minut dłużej) do tzw "suchego patyczka". Ciasto studzimy. Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem, ścinamy go, ciasto przekrawamy na 3 blaty. Składniki frużelina malinowa: 500 g malin świeżych lub mrożonych ( u mnie mrożone) 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce(...)sosu (może on być gorący, bo dobrze połączy nam się z gorącą żelatyną). Schłodzić, by sos zgęstniał, można wsadzić do lodówki. Krem malinowy: 500 g serka mascarpone frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej 1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia się składników. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady łyżka masła łyżka mleka
kruche babeczkitemperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Frużelina malinowa: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru 3/4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody W rondelku(...)owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić
Domowa cukiernia Ewy