Sezon truskawkowy dobiega końca, dlatego korzystajmy ile wejdzie z tych smacznych i zdrowych owoców . Dziś proponuje Wam lekki pudding ryżowy z truskawkową frużeliną. Składniki na pudding ryżowy 100 g ryżu krótkoziarnistego 1 l mleka 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Do rondla wsypujemy ryż, dodajemy mleko cukier, sól i cukier waniliowy(...)średnim ogniu, stale mieszając, około 50 min. Gdy ryż wchłonie mleko dodajemy nasiona chia. Gorący ryż przykrywamy kawałkiem plastikowej , żeby nie utworzył się kożuch i studzimy. Składniki na frużelinę truskawkową truskawki – 500 g 50 ml wody 100g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Włożyć do garnka
Kasia i jej kobiecy światFrużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast(...)napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć mrożonych) około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce) sok z jednej cytryny 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataplany wyjadania temu chochlikowi, ale postanowiłam dorzucić ten kajmak do sernika. Jak już zmieniłam skład sernika to postanowiłam zamienić spód na bardziej kontrastowy. A przed podaniem nałożyłam jeszcze końcówkę frużeliny malinowej na wierzch no i tyle zostało z mojego klasycznego sernika Ale nic straconego, smakowo wyszedł pyszny, a na klasyczny sernik jeszcze przyjdzie czas. Składniki na foremkę(...)minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem Sernik na ciasteczkowym spodzie Sernik
Relaxtimeniedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne i słodkie, więc dla zaoszczędzenia czasu(...)mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Pieczmy 40 minut. Po upieczeniu ciasto może na środku opaść. Jest to normalne. Dodatkowo : – 200 ml śmietanki kremówki 30 – 36% – opcjonalnie: frużelina , owoce, konfitura Bezmączne ciasto migdałowe z malinami i bitą śmietaną Proste i szybkie ciasto na weekend Maliny z własnej plantacji Pyszne ciasto bezmączne Ciasto migdałowo kakaowe na każda okazję Ciasto idealne
RelaxtimeOstatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy(...)masa będzie jasna i puszysta. Dodać masło, twaróg, ziarenka i mąkę, zmiksować dokładnie. Wylać na przygotowany spód. Piec w temp. 180 st. C przez 30 min. Schłodzić w lodówce. Frużelina 400 g świeżych jeżyn 100 g cukru 1/3 szklanki zimnej wody łyżka mąki ziemniaczanej * Jeżyny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu
Słodkie inspiracjeminut lub dłużej (u mnie zeszło z 10 minut dłużej) do tzw "suchego patyczka". Ciasto studzimy. Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem, ścinamy go, ciasto przekrawamy na 3 blaty. Składniki frużelina malinowa: 500 g malin świeżych lub mrożonych ( u mnie mrożone) 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce(...)sosu (może on być gorący, bo dobrze połączy nam się z gorącą żelatyną). Schłodzić, by sos zgęstniał, można wsadzić do lodówki. Krem malinowy: 500 g serka mascarpone frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej 1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia się składników. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady łyżka masła łyżka mleka
kruche babeczkitemperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Frużelina malinowa: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru 3/4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody W rondelku(...)owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić
Domowa cukiernia EwyPyszny sernik w wersji fit :) Bez spodu, ale z jagodową frużeliną ;) Lekki i delikatny, śmiało mogą go jeść nawet osoby na diecie ;) Polecam! Ps. Mam dziś dla Was jeszcze jedną propozycję - kurs językowy po angielsku ! Pierwsza w Polsce angielska wioska, 6 dni nauki w tym miejscu działa podobnie jak miesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży(...)trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą. Składniki: 500 g jogurtu greckiego 1 budyń śmietankowy bez cukru 3 jajka 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Frużelina jagodowa: 200 g jagód 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru 3/4 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żółtka oddzielić od białek
Domowa cukiernia Ewykonsumpcją, bo wtedy są najsmaczniejsze: ciepłe, chrupiące i nieziemsko pachnące wanilią :) A co do dodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami do ciast i deserów, czy po prostu oprószone tylko cukrem pudrem. Skusicie się? :) Składniki(...)czubate łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 300 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 1 puszka frużeliny truskawkowej (lub innej) Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, wlewamy ostudzone, rozpuszczone masło i ekstrakt z wanilii – krótko miksujemy (do połączenia). Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem
MyCookBook.plPyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki(...)czekolady gorzkiej dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na połowę - najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest tak miękki i łatwo go przekroić. Do śmietany wsypać cukier puder, dodać serek mascarpone i mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMasz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe? Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)łyżki kakao kisiel truskawkowy Krem budyniowy: 250g masła 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa polewa czekoladowa płatki migdałowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę
Pyszności Słodkościwanilii 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek) 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku(...)przez 8-10 minut, który nadal jest nagrzany do 200 stopni. Studzę ciastka oraz sernik najpierw do temperatury pokojowej, następnie sernik schładzam w lodówce przez minimum godzinę. Krok 4: Frużelina wiśniowa Maliny mrożone z wodą, wodą różaną i cukrem gotuję na średnim ogniu do rozmrożenia malin i zredukowania sosu. Zajmie to około 10-12 minut. Krok 5: Polewa czekoladowa
Mango Papajaniewielkie, choć bardzo wysokie ciasto. Wyjątkowo urocze, delikatne w smaku i imponujące z wyglądu. Piankowca na szczęście robi się bardzo prosto, a gdy użyjemy gęstego, domowego dżemu, konfitur czy frużeliny będzie jeszcze smaczniejszy. Dekorując go rozmarynem, łatwo możemy uzyskać nietypową, świąteczną dekorację imitującą choinki. Powinien wspaniale prezentować się zarówno na codziennym, jak i na świątecznym stole. Mimo że użyłam rzadkiego(...)wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) – świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe czy frużelina opcjonalnie do dekoracji: 7-8 gałązek rozmarynu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki
Poezja smakuBiszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 650 ml śmietany kremówki 36% Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykończenie(...)śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Frużelina wiśniowa Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy wiśnie puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Wędrówki po kuchni