łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego) 7 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny Frużelina wiśniowa: 750 g wydrylowanych wiśni 4-5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczenej 4 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier(...)Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ciepłą (nie gorącą) wlać do masy. Dokładnie ze sobą połączyć a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa stężeje. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić
My simple kitchenserka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy(...)kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty najbardziej lubicie
Ptasia Kuchniaserka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy(...)kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty najbardziej lubicie
Ptasia Kuchniaodchudziłam je z wszelakiego cukru. Dzięki temu mają ten twarogowy, kwaskowy smak i oczywiście są dużo zdrowsze. Wychodzą puchate, mięciutkie i idealne na słodki obiad ze śmietanką, czekoladą, dżemem, frużeliną... tak na prawdę ze wszystkim co mamy pod ręką :) Z porcji jaką podam wychodzi na spokojnie obiad na dwie osoby, a jeśli podajemy jako dodatek do posiłku to starczy(...)ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Podajemy z czym tylko mamy ochotę :) U mnie świetnie sprawdza się śmietanka i starta czekolada, dżem z czarnej porzeczki i (chyba mój ukochany dodatek) frużelina rabarbarowa. Dla każdego coś dobrego :) Bardzo proste, szybciutkie i smaczne :) Przypominają mi czasy dzieciństwa i aż się rozpłynęłam jak je jadłam. Dzięki wspomnieniom właśnie :) Polecam
Jedzeniomaniawiaderkowy ) 330 ml śmietany 30% 6-7 łyżek cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie ) 1 limonka 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki zimnej wody 16 okrągłych biszkoptów Na frużelinę jagodową : 350g jagód (wykorzystałam mrożone ) pół szklanki cukru (110g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dwóch łyżek(...)Mrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać ) Mąkę rozmieszać z woda i wlać do gotujących się jagód , Chwilkę pogotować. Wyłączyć palnik. Do gorących jagód wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Gdy frużelina już tężeje nałożyć ja na serniczki. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasernik dla miłośników kawy. Bardzo kremowy i rozpływający się w ustach. Połączenie kawowej masy serowej z owocową górą komponuje się idealnie i stanowi ciekawe połączenie. Polecam!! Sernik cappuccino z frużeliną jagodową Składniki: Spód: około 400 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Masa serowa: 1 kg sera na serniki 200 ml śmietany(...)szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Frużelina: 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę
Mania Gotowaniałyżki mąki ziemniaczanej Maliny umieścić w garnku razem z cukrem i częścią wina. Zagotować. Dwie łyżki wina i rozmieszać z mąką. Dodać zawiesinę do malin i gotować, aż frużelina zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć frużelinę malinową, wyrównać. Na wierzch wylać równomiernie krem czekoladowy. Schłodzić w lodówce 3-4 godziny. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsmaczny deser lub śniadanie na bazie kaszy kuskus. Robi się go bardzo szybko i smakuje naprawdę fajnie. Składniki: 1 szklanka wody 5 łyżek kaszy kuskus 1 banan kilka łyżek frużeliny truskawkowej Sposób przygotowania: 1. Wodę podgrzać, wsypać kaszę kuskus, zagotować i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. 2. Obrać banana. Owoc zmiksować na gładko z kaszą kuskus. 3. Krem nałożyć(...)szklaneczek i na wierzch dodać 2-3 łyżki frużeliny truskawkowej. Smacznego
Kuchnia domowa Aniognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać do całości, ostudzić. Następnie wymieszać mascarpone z frużeliną i gotowy krem schłodzić w lodówce. Muffinki: 200 gram mąki pszennej 100 gram kakao
Krakowskie smaki Aniczasu, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Następnie zdjąć je z ognia i dodać do nich mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżeczkami wody, dokładnie wymieszać, i zagotować. Gdy frużelina stanie się gęsta zdjąć ją z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Następnie w misie miksera umieścić serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawać zimną frużelinę. Wykonanie tortu wskazówki
Krakowskie smaki Anizaczynu -1 kubek mleka do ciasta -szczypta soli -łyżka miodu -cukier waniliowy -dwie garście cukru trzcinowego -40 gram świeżych drożdży -łyżeczka cukru -4 łyżki kakao -frużelina owocowa -borówki -płatki migdałów -łyżka oleju rzepakowego -semolina do posypania Do posypki -dwie duże łyżki otrębów owsianych -garść mąki TYP450 -50 gram masła -garść cukru Wszystkie składniki na posypkę zagniatamy(...)elastyczną kulę dodając łyżki oleju. Odstawiamy na 40 minut. Blat posypujemy semoliną, wykładamy ciasto i rękoma rozciągamy na kształt prostokąta. Posypujemy semoliną również z wierzchu. Smarujemy dokładnie całą powierzchnię frużeliną, posypujemy borówkami i płatkami migdałów. Zakładamy ciasto na trzy do środka, kroimy na 4 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy. Zaplatamy
BaRepasFrużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego
Ala piecze i gotujejajkaPoncz do jasnego biszkopta:1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytrynącukier do smakuPoncz do kakaowego biszkopta:½ szklanki likieru czekoladowego½ szklanki gorącej przegotowanej wodycukier do smakuDodatkowo:250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej)(można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny)Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać(...)jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości).Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8), przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną.Na potrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik
Świat CiastaCzas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową. Składniki na ok 20 sztuk: 1 kg mąki pszennej 8 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 4 jaja 10 dag roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo:Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy
Apetyczna babeczkamiękkiego masła 1 łyżka jogurtu naturalnego masa jogurtowa 500 g serka naturalnego 4 banany 8 łyżek żelatyny deserowej polewa 3 łyżki miodu 5 fig 3 łyżki frużeliny wiśniowej Przygotowanie: Płatki owsiane z orzechami blendujemy, dodajemy masło i jogurt ugniatamy i wykładamy spód tortownicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym - wstawiamy do lodówki na 30 minut. Żelatynę rozpuszczamy(...)misce, dodajemy serek i mieszamy, cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę wylewamy na spód i z powrotem wstawiamy do lodówki na 4h. W rondelku podgrzewamy frużelinę z miodem, figi dzielimy na ósemki wrzucamy do rondelka i delikatnie mieszając smażymy. Polewę ostudzić. Krótko przed podaniem na torcie rozłożyć figi wraz z polewą. Smacznego
Niezły Młynek