nadal wymagam! Nagle błysk w oku i na myśl wpadają one! Gofry ! Przeważnie jadałam je do tej pory ze słodkimi dodatkami, jak choćby Gofry drożdżowe z jogurtem i frużelina truskawkową . Ale czemóż by nie wypróbować ich bardziej wytrawnej wersji ? W ten sposób narodziła się poniższa propozycja podania na obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję
Grunt to przepis!ognia. Żelatynę zalejcie łyżką zimnej wody, pozostawcie do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wsypcie do gorącego sosu owocowego, mieszajcie do rozpuszczenia żelatyny (jeśli trzeba podgrzewajcie nie dopuszczając do zagotowania). Ciepłą frużelinę przelejcie do słoiczka
OliveandThymeTort okolicznościowy Tort maślany z frużeliną porzeczkową (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusicukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Frużelina żurawinowa: 300 g mrożonej żurawiny 150 g cukru 200 ml wody 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki żelatyny WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski wsypać
Passions hobbies lifeefekt smakowy zadowoli każde podniebienie. Delikatne biszkoptowe ciasto, którego słodycz przełamują kwaśne kawałki jabłek, nadając mu jednocześnie wilgotności. Cóż więcej? Może gałka lodów albo, jak u mnie, łyżka frużeliny malinowej - i sięgam po kolejny kawałek;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki kilka kropli olejku cytrynowego 3 duże antonówki szczypta cynamonu Białka ubić na sztywną pianę
Obiad gotowycukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego masła Posypka kokosowa 40 g masła 4 łyżeczki cukru 100 g wiórków kokosowych słoiczek (220 g) kwaskowatej konfitury (u mnie frużelina wiśniowo-malinowo-morelowa własnej roboty) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180°C. program pieczenie góra/dół. Mąki na biszkopt i proszek do pieczenia odmierzyć
Weekendy w domu i ogrodziejednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony
Bulliowśród młodszego pokolenia, dorośli równie chętnie sięgają po chrupiące, ciepłe gofry z dodatkami, no właśnie, z dodatkami. Niestety nie wszędzie zjecie dobrego gofra, budki zapchane są po brzegi przesłodzonymi frużelinami, co gorsza wiele z nich dopiero co wyjęto z plastikowego pojemnika z długo datą przydatności, kolorowe posypki kuszą dzieciaki, a rodziców wpędzają w stan "skonfundowania", sosy o dziwnych, nienaturalnych kolorach
Słodki Kompromislitr mleka 1 opakowanie budyniu kokosowego (lub śmietankowego) 2 łyżki cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki drobnego kokosu 1/3 szklanki likieru kokosowego 18 biszkoptów okrągłych słoiczek frużeliny wiśniowej szklanka wiórków czekoladowych Szklankę mleka wymieszać z likierem. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąki, cukier i kokos. Ugotować na pozostałym mleku, przestudzić. Biszkopty nasączać mlekiem z likierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo smacznie. Deser najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży jogurt naturalny 1 puszka mandarynek w syropie kilka wiśni z syropu lub frużeliny wiśniowej Mandarynki odsączyć z syropu. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Na dno pucharków/literatek układać mandarynki, następnie jogurt, ponownie owoce i jogurt. Na sam wierzch położyć wiśnie i polać
Ugotowaćposzczególnych wpisów ;) Pyszności :) Tort Czekoladowy z Owocową Nutą Tort Mocno Czekoladowy AL'A Tiramisu Tort OREO Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy z Lemon Curd Tort Brzoskwiniowy Kwiat Owocowe "Tiramisu" Tarta z Owocami Sernik z Wiśniową Niespodzianką Sernik
Kulinarna (nie)codziennośćBrak Ci pomysłów na przekąskę, a zjadłabyś/zjadłabyś coś słodkiego? A może masz pustki w lodówce? Te placuszki są odpowiedzią na każde w.w. pytanie :D. Podałam je z frużeliną wiśniową co było strzałem w 10 :). Składniki: 3/4 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu czubek łyżeczki imbiru
Gotuj z Agnesniezbyt gęstego) 1/3 szklanki oleju 50g startej gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: wydrylowane wiśnie lub tak jak u mnie domowa frużelina wiśniowa( na bazie cukru i mąki ziemniaczanej) 50g gorzkiej czekolady+ śmietanka 30-36% na polewę. Wykonanie: Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie
W garach u Gositorebki. Można zajadać sam albo z ulubionymi dodatkami. Dla mnie idealnym dodatkiem do budyniu czekoladowego są wiśnie. Może to być konfitura wiśniowa albo tak jak w tym przypadku domowa frużelina . Do tego kilka orzeszków nerkowca i gotowe.” Czytaj więcej
Wiem co jemprzepis na bazie napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY Z SERKA WIEDEŃSKIEGO /przepis autorski/ 100 g serka wiedeńskiego 50 g ekologicznego kremu z orzechów włoskich
Poranek na słodko