razu do truskawek wsypałam cukier i rozmieszałam . Nie wiedząc co mam zrobić z tym fantem zaczęłam podgrzewać i w efekcie końcowym uzyskałam gęsty sos z całymi truskawkami – taką frużelinę, bo truskawki nie rozgotowały się jak do konfitury. Podaję przepis , który jest taki prawie sam jak na konfiturę , tylko, że smażymy krócej i w efekcie końcowym ma inny ciemniejszy kolor
Pysznosci Babci BasiFrużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :) Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny
MamaOskarkaPrzepyszny sernik z jogurtów greckich z dodatkiem wiśni. Sernik jest lekki, kremowy i delikatny, Cudowny w połączeniu z lekko kwaskowymi wiśniami, a właściwie frużelinie wiśniowej. Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2 kg jogurtu greckiego 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka aromatu waniliowego 6 jajek MASA WIŚNIOWA 800 g wydrylowanych wiśni około
Kuchnia bezglutenowanastępnego dnia (wtedy garnek włóż na noc do lodówki). Przecedź sok z owocami przez gęste sitko, ale owoców nie wyrzucaj (jeśli chcesz, możesz zrobić z nich domową frużelinę ). Zagotuj sam sok i gorący wlej do wyparzonych słoików lub butelek, może przydać się lejek. Kładź je odwrócone wieczkiem i przykryj ściereczką. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Aronię używamy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńrazem na specjalne zamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy. W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą
6niebowykorzystanie nadmiaru białek. W mojej roladzie słodycz bezy wspaniale harmonizuje z kwaśnymi i bardzo aromatycznymi jeżynami. Roladę dodatkowo przełożyłam dżemo- galaretką jeżynową (pezepis tutaj ) i podałam z jeżynową frużeliną. Jeśli szukasz bezglutenowej słodyczy, oto przed Tobą wspaniała rolada bezowa! Składniki: białka z 6- ciu jajek 240 g drobnego cukru choc można jeszcze więcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów... Milion możliwości :) Na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła :) Składniki: 2 litry jagód
Kolorowy Przepisownikwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Co roku, dzięki uprzejmości brata - mam nadmiar czereśni. Frużelina, marmolada, dżem, ciasto, do mrożenia - wszystko to przerabiam... Ale odkąd przyrządziłam czereśnie w cieście drożdżowym - stały się one o obowiązkowym przysmakiem każdego lata. Są przepyszne i uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę! Co prawda - wymagają troszkę "zabawy", ale nie jest to trudne, a efekt - rewelacja
Di gotujeSkładniki na ciasto : 100 g margaryny 2 łyżki kakao 2 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej
Kulinarne Fantazje Mariolichyba każdy; ja dopiero niedawno spróbowałam go po raz pierwszy. Sięgnęłam po przepis Marian Keyes z jej Saved by cake ; oczywiście, z lekkim twistem. Do pysznej samej w sobie frużeliny truskawkowej dodajemy odrobinę czarnego pieprzu; dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu z truskawkami, zmienia się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować ok. 5-7 minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować. Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąskładniki: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych ok. 55 g cukru (mniej lub więcej w zależności od słodkości owoców) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaporcję ciasta na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia i odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z ulubionym dżemem lub frużeliną. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąswoje dzieci albo....dzieci mogą upiec ciasto dla swoich mam. Wszystkim mamom w dniu ich święta szczęścia, zdrowia i miłości swoich pociech. Częstujcie się proszę pysznym sernikiem. Sernik z frużeliną wiśniową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaczne dania. Produkty użyte do dań są ogólnodostępne, nie są wyszukane, znajdziemy je wszędzie. Przepisy opatrzone są zdjęciami, wyglądają na bardzo smaczne. Dla fanów pierogów są leniwe z frużeliną , kilka przepisów na kluski i kluseczki, knedelki i kopytka :)) Dla tych co lubią zupy, oczywiście są tez i one :) W książce znajdziemy też przepisy na różne omlety, dania z warzywami
kruche babeczki